Kėdainių meras Valentinas Tamulis BNS sakė, jog antradienį šaukiamas savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis, o trečiadienį – neeilinis savivaldybės tarybos posėdis.

„Šįryt buvo iškviestas „Kėdainių vandenų“ vadovas, buvo įpareigotas kuo skubiau organizuoti geriamojo vandens tiekimą mieste, prie prekybos centrų, taip pat, kad vandens tiekimas kad būtų užtikrintas ligoninei, socialinėms įstaigoms“, – BNS antradienio rytą sakė J. Tamulis.

Anot jo, šiuo metu aiškinamasi, kodėl savivaldybės administracija apie leistinas normas viršijančią vandens taršą vienoje iš vandenviečių sužinojo tik pirmadienį.

Penktadienį „Kėdainių vandenų“ vadovas Rimgaudas Praninskas, pasak mero, buvo pateikęs klaidingą informaciją - savivaldybės direktoriui buvo nurodęs, jog tarša gyvsidabriu neviršija leistinos 1 mikrogranmo normos ir siekia 0,71 mikrogramo.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, kaip teigia savivaldybė, vandens mėginyje iš tiesų rasta 1,71 mikrogramo gyvsidabrio

„Dabar kyla klausimas,kodėl šios įmonės direktorius pateikė klaidingą informaciją. Jis aiškina, kad suklydo, neįsivaizduoju, kaip galima suklysti tokiuose skaičiuose. Sudarėme komisiją ištirti įmonės vadovo atsakomybės klausimą, kviečiame neeilinį tarybos posėdį ir kreipsiuos į prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo ir neteisingos informacijos pateikimo“, – BNS sakė J. Tamulis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad Kėdainių I vandenvietės tiekiamame geriamajame vandenyje nustačius didesnę nei leistina gyvsidabrio koncentraciją, laikinai uždrausta vartoti šios vandenvietės tiekiamą vandenį gėrimui ir maistui.

Vandenį iš šios vandenvietės gauna daugiau kaip 28 tūkst. vartotojų ir 553 įmonės bei organizacijos.

„Vandens tiekėjas įpareigotas nedelsiant informuoti gyventojus apie nustatytą geriamojo vandens saugos reikalavimų pažeidimą ir kad jį galima naudoti tik buitinėms reikmėms“, – rašoma tarnybos pranešime.

VMVT Kauno departamento inspektoriai atrinko papildomus valstybinius geriamojo vandens mėginius gyvsidabrio koncentracijai nustatyti. Tyrimas tęsiamas.

Specialistų teigimu, ilgalaikis vandens, kuriame yra didesnės nei nustatyta gyvsidabrio koncentracijos, vartojimas gali
turėti neigiamos įtakos sveikatai.