Seimo pirmininkas į Konstitucinio Teismo teisėjas siūlo buvusią šio teismo kanclerę Ingridą Danėlienę, prezidentas Gitanas Nausėda – advokatę Giedrę Lastauskienę, laikinoji LAT vadovė Sigita Rudėnaitė – to paties teismo teisėją Algį Norkūną.

Taip pat Seimas balsuos dėl prezidento siūlymo LAT pirmininke skirti šiuo metu laikinai teismui vadovaujančią Civilinių bylų skyriaus pirmininkę S. Rudėnaitę.

Dėl visų teisėjų skyrimo bus balsuojama slapta. Paskyrimui reikia paprastos balsų daugumos.

Valdantieji abejoja, ar bus pritarta visų kandidatūrų paskyrimui. Tai, kad nėra bendros nuomonės dėl kandidatų, yra patvirtinę ir opozicijos atstovai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis yra patvirtinęs, kad kandidatai gali nesulaukti paramos Seime.

„Kiek buvo diskusija frakcijoje, didelio noro palaikyti kandidatus nėra, dėl to, kad silpnokai kandidatai pasirodė prisistatydami Seime, (...) tas buvo mums netikėta ir dėl to gali būti rytoj labai įdomus balsavimas, kuris gali parodyt, kad dalis tų teisėjų ar visi balsų nesurinks“, – BNS pirmadienį sakė R. Karbauskis.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis komentuodamas teisėjų kandidatūras BNS sakė, kad „tam tikri kandidatai sulaukė galbūt didesnio nuomonių išsiskyrimo“.

Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija baigėsi kovo 19 dieną. Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu.

Balsavimą dėl naujų teisėjų paskyrimo parlamentas planavo dar kovo viduryje, tačiau sprendimo nepriėmė dėl koronaviruso padaręs pertrauką, o vykusiuose posėdžiuose nagrinėjęs išimtinai su karantinu susijusius klausimus.

LAT nuolatinio pirmininko neturi nuo liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.