N. Cesiulis pasidžiaugė, kad 9 alytiškiai jau pasveiko, tačiau prakalbo apie kai kuriuos miesto gyventojus užklupusias ekonomines bėdas.

Nerijus Cesiulis

„Eina penkta karantino savaitė. Sakykite, KAIP JŪS?

Nors šalyje situacija sudėtingesnė, Alytuje per šį laiką koronavirusas buvo diagnozuotas 26 alytiškiams. 9 iš jų jau PASVEIKO! Taip pat laukiame gerų žinių dėl dar vieno alytiškio. Laikom kumščius! Už visus!

Pasitikrinti dėl COVID-19 į mūsų mobilų patikros punktą kasdien atvažiuoja vis mažiau žmonių. Apie 15. Karščiavimo klinikoje taip pat buvo stabiliai ramu – per visą laiką čia užregistruoti 4 žmonės. Šiandien atvyko dar 4. Laukiame jų rezultatų.

Vietoj 150, dabar gauname 250 terpių tyrimams. Todėl šiandien pradėjome tikrinti visų socialinių darbuotojų sveikatą. Socialinės globos įstaigas dėl COVID-19 testuosime jau antrą kartą. Na, o mūsų priešakinėse linijose dirbantys medikai tikrinami jau antrą, trečią kartą. Visi SVEIKI!

Nežinau, kaip Jus, bet mane tokios miesto naujienos nuteikia optimistiškai.

Kita vertus, vienas problemos keičia kitos. Jei anksčiau kovojome dėl respiratorių, apsaugų, terpių tyrimams, šiandien galvojame, kaip padėti jokių pajamų negaunantiems alytiškiams.

Visi puikiai suprantame, su kokiais didžiuliais iššūkiais dabar tenka susidurti mūsų verslininkams. Žengiame koja kojon su didmiesčiais – nusprendėme karantino metu verslą atleisti nuo žemės ir nekilnojamojo turto mokesčio, neskaičiuoti savivaldybės nuomojamo turto nuomos mokesčio.

Taip pat galvojame apie dirbančius su verslo liudijimu arba individualios veiklos pažyma. Už tą laikotarpį, kai karantino metu žmogus negalės vykdyti veiklos, Valstybinė mokesčių inspekcija grąžins įmoką. Kitais metais palaikant asmenis kurie dirba su verslo liudijimais, planuojame mažinti jų kainas.

Penkta savaitė. Norėčiau sakyti, kad šviesa tunelio gale matyti. Bet nežinau. Kad tik blogiau nebūtų.

Tai kaip Jūs?“, – teigė jis.

Širvintų merė Ž. Pinskuvienė išsakė nerimą dėl susirgusių gyventojų, bet tuo pačiu prašė jų nesmerkti. Vis dėlto prakalbo, kad su tyčiniais veiksmais nebus taikomasi.

Živilė Pinskuvienė

„Mieli širvintiškiai,

Liga nesirenka žmonių. Ji gali užklupti kiekvieną iš mūsų, kiekvieną šeimą ir kiekvienus namus. Niekas nėra apsaugotas. Nereikia smerkti sergančiųjų. Juk kol žmogus nejaučia simptomų, jis gali apie ligą net nepagalvoti iki kol jam bus atlikti tyrimai. O visi žinome, kad išsamūs tyrimai pagal patvirtintą tvarką atliekami tikrai ne kiekvienam – tik tiems, kurie jaučia simptomus, atskirų specialybių darbuotojams arba, kaip matome iš viešosios erdvės, Seimo nariams ar ponams, pavaikščiojusiems su seimūnų padėjėjais vienu koridoriumi... Deja, tokia tvarka.

Neramu, tačiau ir mūsų rajone vienas po kito daugėja užsikrėtusiųjų. Dabar turime 6 patvirtintus atvejus. Kartu auga ir visuomenės nerimas.

Suprantama, koronavirusas nėra mirties nuosprendis. Kuo nuoširdžiausiai linkiu visiems susirgusiems greičiau pasveikti. Tačiau kaip ir kiekvienoje situacijoje yra dvi pusės.

Ši liga plinta greitai ir gana lengvai. Todėl labai svarbu, kaip elgiasi ir saugo vieni kitus:

– Sergantieji

– Jų šeimos nariai, gyvenantys kartu

– Kiti asmenys, turėję kontaktų su sergančiuoju

– Saviizoliacijoje esantys asmenys

Taip, tiek sergantieji, tiek kiti saviizoliacijoje esantys žmonės gali išeiti pakvėpuoti grynu oru savame kieme. Tačiau negali lankytis viešose vietose, parduotuvėse, vengti bet kokių pasišnekučiavimų su kaimynais ar pažįstamais. Nes antroji viruso grėsmės pusė yra visuomenė, aplinkiniai žmonės, kurie turi būti apsaugoti.

Suprantama, kad gali būti atvejų, kuomet žmonės neturi sąlygų izoliuotis savarankiškai. Turėtumėte žinoti, kad Savivaldybė yra numačiusi saugias patalpas ir esant tokiai situacijai, reikėtų kreiptis tel. 8 610 31552.

Deja, bet jau susidūrėme su piktybiškais atvejais. Todėl noriu pasakyti: pykit-nepykit, tikrai griežtai ir atsakingai kontroliuosime, kaip sergantieji ir turėję kontaktą su jais izoliuojasi. Visus duomenis turi ir Savivaldybė, ir Visuomenės sveikatos centras, ir policija. Bet kuriuo metu paskirti atstovai gali atvykti prie asmenų nurodytos saviizoliacijos vietos ir paprašyti pamojuoti per langą. Ryte, darbo metu, po darbo, savaitgalį ar šventės dieną. Miestas yra stebimas vaizdo kameromis, nėra sudėtinga patikrinti, ar saviizoliacijoje esantys asmenys važinėja mašinomis, vaikšto viešose vietose. Tai buvo ir bus daroma dėl VISŲ aplinkinių sveikatos.

Su tyčiniais veiksmais tikrai nebus taikomasi. O užfiksavus saviizoliacijos pažeidimus, gresia ne tik baudžiamoji atsakomybė, bet ir priverstinė izoliacija.

Linkiu visiems sveikatos. Ir dar kartą prašau saugoti vieniems kitus“, – tikino ji.