„Suprantame Turkijos poziciją koronaviruso akivaizdoje, nes dauguma pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuva, yra priėmusios ribojimus be specialaus Vyriausybės leidimo eksportuoti iš šalies medicinines prekes ar medicinos įrangą“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė Rasa Jakilaitienė.

„Laukiame atsakymo iš Turkijos Vyriausybės“, – teigė ji.

Jos teigimu, pirmadienį dėl įstrigusios Lietuvos įmonės užsakytos medicinos įrangos su Turkijos užsienio reikalų ministru ir viceministru kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius ir viceministras Neris Germanas.

Užsienio reikalų ministro atstovė R. Jakilaitienė taip pat teigė, kad klausimą dėl 20 plaučių ventiliavimo aparatų šalies diplomatai Turkijoje sprendžia jau dvi savaites.

Naujienų portalas lrytas.lt penktadienį pranešė apie Turkijoje įstrigusią 350 tūkst. eurų vertės medicinos įrangą. Portalo teigimu, Turkija sprendimą turėtų priimti pirmadienį.

Dvidešimt aparatų iš Turkijos gamintojo užsakė Lietuvos bendrovė „Limeta“, juos planuota skirti Kretingos, Jonavos, Elektrėnų medikams, kitų miestų gydymo įstaigoms.

„Limetos“ atstovai teigia, kad problemų kilo, kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas išleido įsakymą plaučių ventiliavimo aparatūrą perimti šios valstybės poreikiams.