„Tyrimas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pradėtas ginant viešąjį interesą ir gavus Lietuvos medikams atstovaujančių organizacijų atstovų kreipimąsi į VDI su prašymu patikrinti įstaigas dėl pasiruošimo kovai su COVID-19 infekcija bei darbuotojų saugių darbo sąlygų užtikrinimo“, – rašoma pranešime.

Kaip teigia Darbo inspekcija, patikrinimo metu surinkta medžiaga su nustatytais pažeidimais bus perduota atsakingoms institucijoms, vykdančioms ikiteisminį tyrimą.

„Saugant ikiteisminio tyrimo paslaptį ir laikantis nekaltumo prezumpcijos principo, ši tyrimo medžiaga neviešinama“, – praneša VDI.

Kaip BNS sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis, gydymo įstaiga iš Darbo inspekcijos gavo „trijų lapų teminę ataskaitą su dviem rekomendacijomis ar pasiūlymais“.

„Viena rekomendacija – bendrinė tokia, kad, nepaisant COVID-19, reikia laikytis darbo įstatymų, tokia apibendrinta rekomendacija, o kita – informuoti visus darbuotojus asmeniškai apie koronaviruso testų rezultatus. Mes labai greitai informuodavome apie teigiamus rezultatus, jei infekuoti, o jei neinformuodavome per parą, tai reiškia, kad neinfekuoti, bet darbuotojai pageidavo personaliai gauti“, – kalbėjo V. Janušonis

„Tą mes klausimą išsprendėme, ne iš karto, bet dabar jau esame išsprendę. Darbuotojai gauna informaciją per personalo skyrių“, – teigė ligoninės vadovas.

„Klausėme, ar bus kas nors daugiau, sakė, kad nebus“, – pridūrė jis.

Anot inspekcijos, šiuo metu sveikatos priežiūros įstaigos toliau inspektuojamos, tikrinant ar jos laikosi parengtų rekomendacijų, skirtų medicinos darbuotojų apsaugai nuo COVID-19 viruso. Jei nėra galimybių atlikti patikrinimo nuotoliniu būdu, sveikatos priežiūros įstaigos tikrinamos apsilankant patikros vietoje.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūra, ikiteisminio tyrimo veiksmus pavesta atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybai.

Tyrimas pradėtas dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo ir tarnybos pareigų neatlikimo.

Prokuratūra teigė nusprendusi pradėti tyrimą, kai buvo išnagrinėtas Generalinei prokuratūrai pateiktas Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytas pareiškimas, kuris grindžiamas šioje ligoninėje atliktų patikrinimų metu nustatytomis aplinkybėmis bei išvadomis.

Balandžio pradžioje dėl infekcijų kontrolės pažeidimų buvo sustabdyta didelės dalies Klaipėdos universitetinės ligoninės skyrių veikla.

A. Veryga anksčiau teigė, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje buvo kilę daug rizikos tiek personalui, tiek pacientams užsikrėsti, tinkamai neorganizuota infekcijų kontrolė.