G. Surplys teigė, kad per kelias artimiausias dienas jau bus aišku, kaip tvirtai bus galima kalbėti apie karantino sąlygų švelninimą.

„Šiandien-ryt turėtų būti skaičiai, kurie parodys, kaip mes išlaikėme Velykų savaitgalio egzaminą, ar nebuvo viruso šoktelėjimo į viršų. Po to bus galima vis dažniau ir daugiau kalbėti apie įvairių veiklų atnaujinimą, karantino sąlygų lengvinimą“, – sakė jis.

Premjero S. Skvernelio patarėjas teigė, kad policija per savaitgalį dėl karantino ir saviizoliacijos sąlygų nesilaikymo nubaudė 169 asmenis. Iš viso už tai nubausti nuo balandžio 3-osios – 1400. Minimali bauda už tai – 250 eurų.

Visuomenės informavimo grupės vadovas teigė, kad Nemenčinėje, kuri nuo ketvirtadienio yra izoliuota, didesnių pažeidimų užfiksuota nebuvo.

„Nemenčinėje, kur fiksuotas židinys, savaitgalį buvo nubaustas tik vienas asmuo, ten visi laikėsi taisyklių, situacija buvo valdoma“, – sakė jis.

Tačiau problemų kilo su į prekybos centrus einančiais vyresnio amžiaus asmenimis.

„Policija atkreipia dėmesį, kad atnaujinus prekybos įmonių veiklą kai kurių, pastebima, kad vyresnio amžiaus žmonės ne visi tinkamai dėvi kaukes. Daugelis nedėvi pirštinių, tai būtų dar kartą priminimas – kad ypač vyresnio amžiaus asmenys turėtų laikytis visų taisyklių“, – priminė G. Surplys.

Socialiniuose tinkluose savaitgalį plito nuotraukos, kuriose užfiksuotos žmonių eilės, bandančių patekti į vėl atidarytos tam tikras prekybos vietas, parduotuves. G. Surplys teigė, kad didelių pažeidimų nebuvo padaryta.

„Turbūt buvo susikaupęs poreikis apsipirkti, galbūt kai kas naudojo tai kaip psichologinį priemonę, tą apsipirkimą. Bet policijos žiniomis, kurie tikrino keliasdešimt prekybos vietų visoje Lietuvoje, didžioji dalis žmonių laikėsi reikalavimų, prekybos vietos užtikrino, kad būtų ir atstumai ir kitos priemonės garantuotos. Didelių pažeidimų čia nebuvo nustatyta“, – pirmadienio rytą sakė G. Surplys.

Ir pridūrė, kad smulkių neatitikimų būta, bet apie didelius pažeidimus kalbėti negalima.

„Grįžtu prie esminės žinutės – be būtino poreikio, nėra, ko važiuoti apsipirkinėti, leisti to kaip laisvalaikio“, – ragino Visuomenės informavimo grupės vadovas.

Delfi primena, kad Lietuvoje patvirtinus dar 28 koronaviruso atvejus, bendras jų skaičius, pirmadienio ryto duomenimis, siekia 1326, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Lietuvoje patvirtinti 36 koronavirusu sirgusių žmonių mirties atvejai, pasveiko – 242 asmenys.