Pateikiame medikų laišką:

„Nuo infekcijos protrūkio pradžios Lietuvos sveikatos ministerija, o tuo pačiu ir ligoninė, ruošėsi susidūrimui su pandemija. Rekomendacijos ir įsakymai pasiekdavo Marijampolės ligoninę kasdien.

Remiantis įsakymais buvo organizuojamas darbas : tyrimų atlikimas ir apsaugos priemonių naudojimas ir paskirstymas, personalo apmokymai ir komandų sudarymai tikintis infekcijos patekimo iš išorės. Buvo savalaikiai suformuotos pacientų paskirstymo zonos priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje, atskiriant karščiuojančius ir įtariamai užsikrėtusius pacientus. Buvo apmokytas personalas, aptartas asmens apsaugos priemonių naudojimas, apmokyti gydytojai kaip teikti skubią pagalbą ir gydyti sergančius SARS -CoVid 19 infekcija dar nenustačius nei vieno atvejo VšĮ Marijampolės ligoninėje.

Susidūrėme su klastinga, neištyrinėta ir slaptos eigos liga. Visų ligos infekcijos šaltinių numatyti nebuvo įmanoma. Karantinas ligoninėje buvo įvestas kovo mėnesio viduryje, buvo uždraustas pacientų lankymas, apribotas judėjimas ligoninėje, organizuotas siuntinių perdavimas centralizuotu būdu, užkertant infekcijos patekimą nuo lankytojų pacientams. Ministro įsakymu turėjo būti įtariami ir testuojami pacientai turintys ligos kliniką arba grįžę iš protrūkio zonų arba turėję kontaktą su grįžusiais. Tas ir buvo sklandžiai daroma.

Pirmas nustatytas infekcijos atvejis buvo pacientas sergantis lėtinėmis ligomis, gydytas daug kartų stacionare, neturėjęs žinomų kontaktų, nekeliavęs. Gavus rekomendaciją ir pakankamai testų, nedelsiant buvo pradėti tirti dėl SARS-CoVid 19 virusinės infekcijos visi karščiuojantys ligoninės skyrių pacientai.

Buvo ir tokių pacientų, perkeltų iš kitų gydymo įstaigų, su neigiamais CoVid testų rezultatais, kuriems pasireiškus ligos klinikai, pakartojus tyrimus buvo patvirtinta virusinė infekcija. Atliktų tyrimų rezultatai tik patvirtina slaptą šios ligos eigą. Reikia paminėti, kad testų tikslumas siekia tik 70 proc.

Patvirtinus paciento infekciją buvo organizuoti veiksmai dėl kontaktų nustatymo ir jų izoliavimo. Skubiai įvykdyti organizaciniai pakitimai. Dedamos visos pastangos suvaldant infekcijos protrūkį.

Vidinės spragos, kurias matome ir užfiksavome, negalėjo būti numatytos iš anksto.

Mūsų darbą sunkina nepagrįsta kritika apie neatliktą arba neatliekamą darbą, nesuvaldomą situaciją iš asmenų esančių toli nuo židinio arba besiremiančių tik nuogirdomis. Viešoje erdvėje pasigirsta komentarai menkinantys mūsų visų sunkų darbą ir pastangas kontroliuojant situaciją. Visi šiuo metu dirbantys pavojingomis sąlygomis esame bendraminčiai. Dalinamės visais darbais, net ir ne pagal pareigas, o pagal kompetenciją ir sąžinę. Dėkingi tai visuomenės daliai, kuri mus palaiko įvairiais gražiais darbais ir gerais žodžiais. Tikimės iš negatyviai nusiteikusių viešų asmenų didesnio palaikymo ir įsijautimo į mūsų sudėtingą situaciją neskleidžiant dezinformacijos.

Ligoninės veiklos niekinimas yra nepagarba visiems sunkiai dirbantiems. Vidines problemas mes geriau ir profesionaliau išsispręsime patys. Tikimės pagalbos, o ne destrukcijos.

Likime sveiki.“