Vakar buvo ištirti 5715 mėginiai, iš kurių 90 buvo teigiami.

Iš 90-ies šeštadienio rytą patvirtintų naujų koronaviruso atvejų net 52 fiksuoti COVID-19 židiniu laikomos Nemenčinės siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojams.

Tai šeštadienį BNS patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Iš tų naujų atvejų, 52 yra „Vilnikos“ darbuotojai. Tai išsiaiškinta atliekant tų darbuotojų tyrimą, kuris buvo atliekamas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro reikalavimu“, – BNS sakė R. Lingienė.

Nustačius koronaviruso atvejų Nemenčinėje esančioje siuvimo įmonėje „Vilnika“ bei patvirtinus atvejį šalia miestelio esančiuose globos ir slaugos namuose „Senevita“, Vyriausybė nusprendė uždaryti miestelį.

Čia veikia keturi policijos patikros punktai – į miestelį leidžiama įvažiuoti tik jo gyventojams, išvažiuoti – tik vietiniams, kurie dirba už miestelio ribų, bei turintiems specialų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro leidimą išvykti dėl rimtos priežasties.

Iš viso šiuo metu patvirtintų ligos atvejų Lietuvoje yra 1239, nuo šio viruso mirė 33 žmonės.

Pasveikusiųjų šiuo metu yra 228 (iš jų 50 medikai).

Per penktadienį ištirti 5715 ėminiai – ir didžiausias iki šiol per dieną atliktų tyrimų skaičius. Palyginimui, ketvirtadienį buvo ištirti 4564 ėminiai, trečiadienį – 3860 ėminių. Didžiausias patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius fiksuotas VU Gyvybės mokslų centro laboratorijoje, kur iš 243 mėginių 54 buvo teigiami. Ši laboratorija tyrimus pradėjo atlikinėti nuo balandžio 11 dienos.

Bendras ištirtų ėminių skaičius Lietuvoje šiuo metu siekia 58,8 tūkst.

Šią savaitę Lietuvoje buvo sušvelnintos karantino sąlygos, leista pradėta dirbti kai kurioms parduotuvėms, tačiau gyventojai raginami nepamiršti, kad atsipalaiduoti dar ne laikas. Šį savaitgalį NVSPL, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir policija vykdys intensyvią stebėseną.

Penktadienį spaudos konferencijoje premjero patarėjas, Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys sakė, kad sušvelninus karantino priemones „žmonės pajuto laisvę ir pamiršo, kad Lietuvoje vis dar yra karantinas.“

Karantino pažeidimų nemažėja

Praėjusią parą Lietuvoje fiksuota 70 karantino pažeidimų.

Ankstesnę parą šalyje dėl karantino pažeidimų taip pat buvo nubausta 70 žmonių, dar prieš tai – 58.

Administracinių nusižengimų kodeksas asmenims už tokius pažeidimus numato baudą nuo 500 iki 1 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų. Pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos.

Iš viso, nuo tada, kai įgijo teisę surašyti administracinio nusižengimo protokolus už karantino taisyklių pažeidimus, policija nubaudė daugiau nei 1,2 tūkst. žmonių.

Penktadalis protokolų – 231 buvo surašyti per šventinį trijų dienų Velykų savaitgalį.