Kartu Migracijos departamento vadovė pabrėžia, kad gyventojai, kuriems būtinos departamento paslaugos, yra aptarnaujami tik rezervavę laiką internetu, o darbuotojai gauna visas būtinas asmens apsaugos priemones.

Migracijos departamente klientų aptarnavimo darbuotojų įprastai yra 222, tačiau karantino metu – 190. Visi kiti darbuotojai, kaip Eltą informavo įstaigos spaudos atstovė, atostogauja arba turi nedarbingumo pažymėjimą.

„Darbuotojai supranta, kokia yra situacija ir supratingai į tai reaguoja. Kadangi daug darbuotojų turi dirbti aptarnaujant klientus, stengiamės juos kuo labiau apsaugoti – įrengėme stiklo pertvaras, aprūpinome kaukėmis ir dezinfekciniu skysčiu. Kiti darbuotojai, kurie neturi kontakto (su klientais – ELTA), tai pagal galimybes – kas ima atostogų, kas dirba nuotoliniu būdu, o neturintys sąlygų dirbti nuotoliniu būdu, ateina į darbąi“, – Eltai apie departamento darbą karantino metu komentavo įstaigos vadovė E. Gudzinskaitė.

Jos teigimu, šiuo metu priimami prašymai dėl visų rūšių leidimų gyventi, dėl nacionalinių vizų užsieniečiams. Gali kreiptis ir Lietuvos piliečiai pasikeisti pasą arba asmens tapatybės kortelę. „Tik vienintelis mūsų reikalavimas – kad visi rezervuotų atvykimo laiką internetu. Gyva eile neaptarnaujame – norime, kad nesibūriuotų ir žmonių srautai būtų tolygiai išdėlioti laike“, – teigė E. Gudzinskaitė.

Paklausta, ar imamasi kontrolinių priemonių užtikrinti, ar į padalinį atvyksta sveiki gyventojai, E. Gudzinskaitė patikino, kad tokių galimybių yra.

„Visų pirma, žinoma, apeliuojame į žmonių sąmoningumą, primygtinai prašome nevykti, jeigu nebūtina arba jie turi būti karantine. Mūsų darbuotojai turi bekontakčius termometrus – jeigu kyla įtarimų, kad žmogus karščiuoja, galima pamatuoti temperatūrą. Taip pat klientų prašoma dėvėti kaukes ar užsidengti veidą ir nosį. Jeigu kyla įtarimų, kad klientas karščiuoja arba jis atsisako užsidengti, mūsų darbuotojai gali atsisakyti aptarnauti tokius klientus“, – kalbėjo E. Gudzinskaitė.

Vis dėlto įstaigos direktorė teigė, kad kol kas nepasitaikė tokių atvejų, kai žmogų atsisakyta aptarnauti, tačiau, pasak jos, buvo atvykusiųjų be išankstinės registracijos.

„Buvo, kad žmonės atvyko be išankstinės laiko rezervacijos, tada buvo atsisakyta ir iki šiol atsisakoma aptarnauti – kviečiama rezervuoti laiką bei atvykti numatytu metu“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Žinoma tik apie peršalimo atvejus, koronaviruso infekcija darbuotojus kol kas aplenkė

E. Gudzinskaitė Eltai patvirtino, kad, paskutinėmis žiniomis, COVID-19 infekcija sergančių Migracijos departamento darbuotojų nėra.

„Mano žiniomis, nėra. Aišku, dabar yra visokių peršalimų. Esame sutarę, kad tokiu atveju iškart darbuotojai sėdi namuose, laikosi visų rekomendacijų, pirmiausia skambina bendrosios praktikos gydytojui, taip pat stebi savo būseną. Kol kas žinomų nustatytų atvejų nėra. Jeigu darbuotojai peršąla, jie iškart lieka namuose“, – patikino E. Gudzinskaitė.

Pašnekovės teigimu, darbuotojai palaiko vieni kitus, nerimo, pasak jos, daugiausia buvo karantino pradžioje, kai vyravo nežinomybė. Šiuo metu, teigė E. Gudzinskaitė, asmens apsaugos priemonių departamento darbuotojams, dirbantiems tiesiogiai su klientais, netrūksta.

„Galbūt daugiau nerimo ir baimės buvo pačioje pradžioje, kai trūko apsaugos priemonių ir apskritai žinių apie tą virusą, tų melagienų viešojoje erdvėje buvo daug. Nuolat darbuotojai su savo tiesioginiais vadovais bendrauja, bandome psichologiškai palaikyti vieni kitus. Per kelias savaites įsigijome visų būtinų apsaugos priemonių, tai trupučiuką saugiau“, – Eltai sakė E. Gudzinskaitė.

Paklausta, ar Migracijos departamento darbuotojai bus prevenciškai tikrinami dėl koronaviruso Vyriausybės iniciatyva, kaip tai yra daroma pareigūnams bei sveikatos priežiūros darbuotojams, E. Gudzinskaitė teigė, kad tai priklausys nuo galimybių.

„Greičiausiai esame kažkur sąraše, apie mus yra žinoma. Manau, kad ištekliai yra skirstomi Vyriausybės lygmeniu proporcingai ir protingai, tad aš manau, kad esame žinioje. Kai bus galimybių ir laikas, manau, kad pasieks ir mus“, – pridūrė Migracijos departamento vadovė.