Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį konferencijoje paragino susilaikyti nuo užsienio kelionių šią vasarą ir geriau keliauti Lietuvoje.

„Mes matome, kaip situacija keičiasi Europos valstybėse, kokios yra tendencijos, kol kas kalbėti būtų per didelis optimizmas. Manau, kad rizikos kurį laiką dar gerokai išliks. Mano asmeninis patarimas, šiai vasarai keliones planuoti reikėtų po mūsų gražią Lietuvą ir ilsėtis čia, apžiūrėti lankomus objektus Lietuvoje. Bet jei situacija keisis, ir keisis Europoje optimistiškai, tikrai jokių ribojimų kelionėms nebus. Pasibaigs karantino suvaržymai, atsigaus skrydžiai, tarptautiniai maršrutai autobusų, keltai ir bus galima pasirinkti, kaip ir kur keliauti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vis dėlto, kol kas nėra aiški perspektyva ir dėl to, kada atsivers galimybės poilsiautojams Lietuvoje.

Neringa poilsiautojų priimti neuždraudė

Neringos meras Darius Jasaitis „Delfi“ sakė, kad jie yra tik išplatinę rekomendacijas vietos verslininkams būti pilietiškiems.

„Nesame uždraudę apgyvendinimo paslaugų, kaip tai padarė kiti trys kurortai. Pas mus nebuvo problemos, kad būtų didelė nuoma. Tokį įsakymą administracijos direktorius yra paruošęs, bet mes jo nesame priėmę“, – sakė D. Jasaitis.

Meras džiaugėsi, kad apgyvendinimo paslaugas teikiantys verslininkai elgiasi atsakingai, dauguma jų karantino metu neteikia paslaugų.

„Yra keletas, kurie vykdo veiklą, bet laikosi visų tų taisyklių, kiek įmanoma. O, kada atsiversime pilnai, priklausys nuo Vyriausybės planų. Matome, kad miestus uždaro šventėms, ir Motinos dienai vėl ruošiasi uždaryti. Tai, kai miestus uždaro, gali būti atsivėręs, kiek nori, tiesiog neįleidžia pareigūnai“, – sakė D. Jasaitis.

Mero teigimu, verslui nereikės ilgo laikotarpio pasiruošti dirbti visu pajėgumu.

„Mes ruošiamės, kaip visą laiką ruošdavomės. Žinoma, reikės įsivažiuoti, surasti žmonių, bet, kai Vyriausybė pasakys, kad galima viską vykdyti pilnomis apimtimis, pavojaus nėra, verslas pasiruoš – vieni greičiau, kiti – lėčiau. Manau, kad per savaitę dvi galime įsivažiuoti į pilną ritmą. Ruošiamės ir tikimės, kad bent jau gegužės viduryje bus pasakyta, kad poilsiauti saugu“, – sakė D. Jasaitis.

Gyventojai įtaresni nei įprastai

Neringos meras nebandė neigti to, kad vietos gyventojai šiuo metu įtariau žiūri į atvykėlius.

„Žinoma, kaip ir visi, bet, pagal mūsų duomenis, pas mus daugiausiai yra atvykę vietos gyventojai arba tie, kurie turi nekilnojamojo turto Neringoje. Gal tik penki procentai ar net mažiau sudaro tie, kurie atvažiuoja išsinuomavę arba pas draugus.

Žinoma, dabar, jei kaimynas susikosti, irgi visi kreivai žiūri. Žinote, negražiai pasakysiu, dabar viešai persti yra geriau negu kosėti. Dabar nusikosėję patys išsigąstam, tai yra normalu“, – kalbėjo D. Jasaitis.

Tačiau meras nebuvo linkęs dramatizuoti padėties.

„Mano nuomone, turime pasidalinti miškais ir pievomis su Lietuva, nes kankinasi miestuose žmonės, ten yra daug daugiau pavojų pas jus. Mano nuomone turime priimti ne tik kada labai gerai, bet ir tada, kada bėda. Vietos turime daug, ir tikrai saugiai laikantis taisyklių nesusirgsime“, – sakė D. Jasaitis.

Druskininkai kol kas sprendimo neturi

Druskininkai laikosi kitos strategijos. Miesto meras Ričardas Malinauskas sakė, kad didieji Druskininkų viešbučiai užsidarė iš karto, dar net nepaskelbus, kad privaloma užverti duris. O mažieji užvėrė duris tada, kai toks sprendimas buvo priimtas.

„Buvo atvejų, kad priiminėjo svečius, ir mieste buvo daug atvykusių žmonių“, – sakė R. Malinauskas.

Meras kol kas negalėjo atsakyti, kada miestas atsivers poilsiautojams.

„Viskas priklausys nuo tendencijų, jei bus mažėjimas, ir matysime, kad užsikrėtimų skaičius mažėja, atsargiai pradėsime atidarinėti, bet šiandien dar negaliu pasakyti, kad tai bus ryt arba kitą savaitę. Dar per daug nežinomųjų, kad lengva ranka atvertume duris, ir turėtume didelių problemų“, – sakė R. Malinauskas.

Palanga bent iki balandžio 27 d. neplanuoja atsiverti

Palangos miesto savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė teigė, kad sprendimas uždrausti karantino metu fiziniams ir juridiniams asmenims teikti apgyvendinimo paslaugas Palangos miesto savivaldybės teritorijoje buvo priimtas atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą ir Palangos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos (toliau - ESK) sprendimą.

„Šiuo metu koronavirusas šalyje vis dar plinta, kasdien fiksuojami nauji susirgimo atvejai, šalyje įvestas karantino režimas, ir žmonės raginami likti namuose, be būtinybės neiti iš namų. Tad kol kas, t. y. iki balandžio 27 d., Palangos miesto savivaldybės ESK nuomone, nėra tinkamiausias laikas keliauti.

Pagrindinis tikslas šiuo metu yra ne didinti poilsiautojų skaičių kurorte, o visų gyventojų – tiek palangiškių, tiek ir kitų miestų gyventojų – sveikata ir saugumas. ESK posėdžiai vyksta kiekvieną savaitę ir dažniau esant poreikiui, ir tik visų institucijų, dalyvaujančių ESK sudėtyje, bendru sutarimu šis sprendimas, atsižvelgiant į Vyriausybės nutarimus bei epidemiologinę situacijos kurorte bei šalyje, gali būti atšauktas“, - teigė A. Kilijonienė.