„Grafikas patvirtintas, jame numatyta, kad posėdžiai vyks balandžio 21 ir 23 dienomis, 28 ir 30 dienomis, ir taip toliau“, – BNS sakė R. Baškienė.

„Mes netgi visą gegužę ir birželį sudėliojome taip, kad nedarbo, pasirengimo plenariniams posėdžiams savaitės, kurios priklauso pagal Statutą, iš gegužės ir birželio buvo atkeltos į velykinį laikotarpį. Visas tolesnis laikotarpis yra numatomas intensyvaus plenarinių posėdžių darbo“, – teigė R. Baškienė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas, opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis trečiadienį kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir valdybos narius, ragindamas atkurti reguliarų parlamento darbą.

Anot jo, praėjus mėnesiui nuo karantino pradžios Lietuvoje „stebimos negeros tendencijos – parlamentinės ir demokratinės šalies Seimas išgyvena pasyvią izoliaciją“.

R. Baškienė sako, kad ragindamas grįžti prie įprasto ritmo opozicijos lyderis „žinodamas, kaip planuojame savo veiklą, matomai, politikuoja“.

„Bet kad nori dirbti kartu ir sutelktai, labai džiaugiuosi, kuo daugiau sutarimo ir suderinto veikimo kartu, tuo šiame ekstremalios situacijos etape bus tik lengviau ir geriau mūsų žmonėms“, – sakė R. Baškienė.

Savo kreipimesi į Seimo valdybą, kurios narys ir pats yra, G. Landsbergis pažymi, kad nevykstant reguliariems Seimo posėdžiams buvo atsisakyta dalies įprastų ir Seimo statute įtvirtintų procedūrų, nevyko Vyriausybės valandos, nebuvo opozicinės darbotvarkės ir taip toliau.

„Įvedant karantiną dalis Seimo darbo suvaržymo gali būti suprantamas, tačiau ilgainiui tai pradeda iškreipti teisinius valstybės valdymo pagrindus. Gali būti suprantamas ir Seimo narių nuogąstavimas užsikrėsti darbo vietoje, tačiau tam Seime priimti sprendimai leidžia minimizuoti buvimo vienoje salėje laiką“, – savo kreipimesi sako G. Landsbergis.

Opozicijos lyderis sutinka, kad karantino įvedimas reikalauja greitų sprendimų, kuriuos kartais efektyviau priima Vyriausybė. „Tačiau tokių pačių argumentų dėl išėjimo iš karantino taikyti nebeišeina, tai reiškia, kad procesai vienaip ar kitaip turi grįžti atgal į Lietuvos parlamentą“, – pažymi konservatorių vadovas.

Lietuvoje kovo viduryje siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą įvestas karantinas, šiuo metu pratęstas iki balandžio 27 dienos. Karantino metu Seimas nutraukė posėdžius pagal įprastą grafiką ir rinkosi tik kelis kartus, priimti su karantinu susijusių teisės aktų.