Kada grįšime į įprastą gyvenimą

Paklausus, kada į įprastą ir normalų gyvenimą turėtų grįžti biuruose dirbantys žmonės, L. Savickas pabrėžė, kad net ir karantino metu tokiems darbuotojams niekas nedraudė eiti į darbą, tiesiog buvo rekomendacija – dirbti nuotoliniu būdu.

„Pirmiausia reikia kalbėti apie tai, kas buvo ribojama ir kas nebuvo. Tiesioginio biurų veiklos apribojimo nebuvo, tačiau apeliuota, kad visi, kurie turi galimybę dirbti nuotoliniu būdu, ta galimybe pasinaudotų. Džiaugiuosi, nes matėme, kad privačios įmonės sudarė tokias sąlygas darbuotojams, todėl daugelis jų ir dirbo nuotoliniu būdu“, – sako L. Savickas.

Tačiau svarbiausia, anot jo, kad visi suvoktų esantys atsakingi ne tik už savo, bet ir už kitų žmonių sveikatą.

„Mes iš tikrųjų norėjome nusiųsti labai aiškią žinutę, kad karantinas nėra atšauktas, o tik pradėtas lėtas, atsargus pirmasis karantino priemonių švelninimo etapas, kuris jokiu būdu nereiškia, kad turime plūsti į prekybos vietas. Tai taip pat nereiškia, kad visi paslaugų ar prekybos vykdytojai, kurie gali atsidaryti nuo šiandienos, privalomai turi pradėti veiklą. Vyriausybė su SAM nustato labai detalius saugos ir higienos reikalavimus, kurie turi būti užtikrinti tiek darbuotojams, tiek lankytojams. Tik su visiška atsakomybe verslininkai gali priimti sprendimą atnaujinti veiklas“, – tikina pašnekovas.

Galės tikrinti žmones prie parduotuvių įėjimo

Pasiteiravus, kokie reikalavimai būtų taikomi parduotuvėse, prekiaujančiose daiktais, kuriuos reikia liesti (kosmetika, drabužiai, avalynė), L.Savickas paaiškino, kad numatyta rekomendacija tikrinti kiekvieną įeinantį žmogų. Kitaip sakant, kiekvienas būtų patikrintas, ar neturi temperatūros.

„Mes esame priėmę kelis sprendimus. Pirmasis – labai atidžiai ir akylai stebėti efektą ir tendencijas, kokių atsiras, atnaujinus veiklas, o prireikus – operatyviai reaguoti. Kol kas jūsų paminėtoms veikloms (drabužiai, avalynė, kosmetika) nėra atskirų reikalavimų, tačiau esame pasakę verslo asociacijoms, kad bus bendriniai reikalavimai ir, jei reikės, – specifiniai pagal veiklos pobūdį, o kol kas jų nesame nustatę. Tačiau galiu nuraminti, kad vienas iš reikalavimų, kuris numatytas, – tikrinti tiek klientų, tiek darbuotojų simptomus bei temperatūrą prieš patenkant į patalpas. Tai yra rekomenduotinas principas, tikimės, kad jis bus iš tikrųjų taikomas praktikoje“, – aiškino politikas.

Lukas Savickas

Kalbėdamas apie prekybą turguje, pašnekovas pabrėžė tik vieną esminį reikalavimą – saugų atstumą.

„Papildomas reikalavimas, susijęs su turgumis ir prekyba kitose viešose prekybos vietose, – laikytis dviejų metrų atstumo, kiti reikalavimai – bendrieji“, – atsakė jis.

Vienas sunkiausių uždavinių – užtikrinti, kad visi laikytųsi nurodymų, gali tekti įsikišti ir policijai.

„Mes turime apeliuoti į verslininkų ir gyventojų asmeninį suvokimą dėl situacijos rimtumo, kad mes patys esame atsakingi už savo sveikatą, o sprendimus reikia daryti pamatuotai. Rekomendacijos lieka rekomendacijomis, tačiau yra ir privalomos taisyklės, kurių laikymąsi, jeigu to prireikia, gali užtikrinti policija arba sveikatos institucijos“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Jeigu formuosis nauji židiniai, švelninimą lėtins

Žmonės, kurie bandys gudrauti arba nepasirūpins klientų, darbuotojų saugumu, gali sutrukdyti tolimesniam karantino priemonių švelninimo procesui.

„Turbūt reikia vertinti, kokią situaciją mes šiandien turime. O iki šiandienos tikrai matome, kad matomas didžiulis susitelkimas tiek bendrai visų piliečių, tiek verslo. Verslo ir valdžios atstovai bendradarbiauja, džiaugiuosi, kad didelių piktnaudžiavimo atvejų ar tendencijų netenka pastebėti. Žinoma, jeigu bus bandoma tai daryti, reaguosime operatyviai. Būtų gaila, jeigu dėl kelių nesąžiningų atvejų tektų atidėti numatytą sąlygų švelninimo procesą. Atsargiai ir atidžiai stebėsime, kaip seksis, jei matysime, kad formuojasi tam tikri židiniai, jeigu keisis epidemiologinė situacija ar atsiras piktnaudžiavimo atvejų, turėsime peržiūrėti tolimesnius etapus“, – sakė L.Savickas.

Kada atsidarys mokyklos?

Pasiteiravus apie mokinius ir ugdymo įstaigas, L.Savickas atsakė, kad mokyklos, darželiai greičiausiai bus atidaryti tik paskutiniuoju etapu, kuris siejamas jau su pačia karantino pabaiga.

Lukas Savickas

„Tai yra didysis klausimas. Didelė dalis dirbančiųjų negali dirbti, nes namuose rūpinasi vaikais, jų nuotoliniu mokymusi. Tai – esminis klausimas, tačiau ir kitose užsienio šalyse vyrauja tokia tendencija, kad tik tolimesniais etapais numatomos galimybės vaikams grįžti į ugdymo įstaigas, o dirbantiesiems – į darbo vietas. Šiuo metu galvojama, kad ugdymo įstaigos, mokyklos, darželiai galėtų pradėti veikti jau trečiuoju etapu, kuris būtų siejamas su karantino pabaiga“, – aiškino jis.

L. Savickas tikisi, kad ateityje ir toliau galėsime švelninti karantiną, tačiau to nebus, jeigu epidemiologinė situacija pradės sparčiai blogėti.

„Priklausys nuo daugelio aspektų, bet visuomet svarbiausias – gyventojų sveikata ir viruso plėtros tendencijos. Kasdien žiūrime įvairius rodiklius, tačiau pagrindinis – plėtros tendencijos per dešimt dienų“, – kalbėjo L. Savickas.