Išvykti iš miestelio gali tie, kam tai būtina dėl darbo, taip pat tie, kam reikia apsilankyti pas medikus dėl sveikatos būklės. Pačiame miestelyje automobiliais važinėti leidžiama. Šios sąlygos numatytos savaitei.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė ketvirtadienio vidudienį Nemenčinėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad yra vykdoma tiek įvažiuojančių, tiek ir išvažiuojančių automobilių patikra.

„Kartu su savivaldybės administracija pareigūnai uždarė miestą, vykdoma automobilių patikra – atvažiuojančių ir įvažiuojančių“, – ketvirtadienį pasakojo ministrė.

Ji pridūrė, kad prekių judėjimas nebus apribotas, į darbus kituose miestuose ir miesteliuose Nemenčinės gyventojams leidžiama išvykti.

„Situacija bus stebima, vertinimai atliekami, labai norisi palinkėti, kad po savaitės ta situacija stabilizuotųsi ir gerėtų“, – tikėjosi ji.

Ministrė sakė, kad planuose – daugelio Nemenčinės gyventojų tyrimai dėl koronaviruso.

„Bus nustatyta tvarka, bet taip, šiandien buvo svarstyta galimybė maksimaliai ištirti visus gyventojus. Pradedame nuo „Vilnikos“ darbuotojų, socialinių įstaigų darbuotojų, pačių slaugos namų gyventojų, vėliau – ir gyventojai būtų tiriami“, – sakė ji.

Ministrė priminė gyventojams apie dideles baudas dėl karantino sąlygų pažeidimų.

„Mūsų pareigūnai maksimaliai dės pastangas apsaugoti gyventojus, todėl labai svarbu, kad saugotume vieni kitus, būtume atsakingi ir prieš kitus miestiečius, naudotume apsaugines privalomas priemones, kuo rečiau, po vieną šeimos narį“, – sakė R. Tamašunienė.

Ir priminė apie gana dideles baudas dėl karantino taisyklių pažeidimo.

„Sprendimas buvo labai staigus, taip ir turi būti, nes buvo užfiksuotas židinys“, – sakė ji.

Primena Velykų savaitgalį

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sakė, kad ši priemonė panaši į Velykų savaitgalį naudotas judėjimo ribojimo priemones. Nors iš pradžių buvo kalbama apie 3 patikros punktus, vėliau nuspręsta jų įrengti 4.

„Turime savotišką ilgojo savaitgalio tęsinį – tik lokaliame židinyje. (…) Šiandien buvo nutarta, kad veiks 4 patikros punktai, kiti pravažiavimai yra stebimi tiek techninėmis priemonėmis, tiek yra fiziniai apribojimai judėti transporto priemonėmis“, – sakė policijos generalinis komisaras. Ir pridūrė, kad policija stebės ir miestelio vidų.

R. Požėla teigė, kad per paskutinę savaitę Nemenčinėje buvo surašyta per 10 protokolų už izoliacijos taisyklių pažeidimą.

„Turiu duomenis, kad buvo surašyta 15 protokolų už izoliacijos nesilaikymą. Mūsų duomenimis, šiai dienai yra apie 100 asmenų, kuriems turi būti taikomas izoliacinis režimas, mūsų dėmesys šiems asmenims yra padidintas“, – Nemenčinėje ketvirtadienį sakė R. Požėla.

Gyventojai tokio greito sprendimo nesitikėjo

Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska ketvirtadienį žiniasklaidai sakė, kad didžiausia problema labai paprasta – ši priemonė buvo labai netikėta.

„Tai buvo netikėta, tai toks nepatogumas, sakykime, kuris staiga iškilo. Bet manau, kad gyventojai supratingi ir sugebės prisitaikyti prie šios situacijos“, – sakė L. Kotlovska.

Ji teigė, kad jau vakar buvo pradėtas „Senevitos“ darbuotojų testavimas, šiandien bus pradėtas „Vilnikos“ darbuotojų testavimas. Ji teigė, kad bendravimas vyksta labai sklandžiai.

„Darbas vyksta, nesustojo“, – sakė Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė.

Nemenčinės miesto seniūnas Artur Komarovski taip pat sutiko, kad gyventojams dėl tokių griežtų ir greitų priemonių – šokas.

„Žmonėms, aišku, šokas, kad taip staigiai virusas čia atsirado, kad plečiasi, tikiuosi, kad supranta, jog jei medikai sako, kad būtina priemonė, reikia laikytis visų reikalavimų“, – sakė Nemenčinės miesto seniūnas.

„Baimė iš karto jaučiasi, jie nežino, kas privalo karantinuotis, kas ne. Kad nebūtų taip baisu, dezinfekavo visas gatves, laiptines“, – sakė jis.

21 atvejis

Šių priemonių imtasi po to, kai Nemenčinėje nustatytas 21 koronaviruso atvejis, susijęs su mieste įsikūrusia siuvimo įmone „Vilnika“.

Didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad susirgo šios įmonės darbuotojo artimas asmuo, dirbantis socialinės globos ir medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančioje įstaigoje „Senevita“, kurioje šiuo metu gyvena virš 200 asmenų.

Slaugos namai trečiadienį pranešė pradedantys tikrinti personalą ir apie 200 globotinių – iš viso daugiau nei 350 žmonių.

Apie 20 km nuo Vilniaus nutolusioje Nemenčinėje gyvena per 5 tūkst. žmonių.