Dokumentų pasirašymui būtų naudojamas elektroninis parašas.

Civilinio kodekso papildymo projektą įregistravusi Seimo narė Aušrinė Armonaitė siūlo numatyti, kad pasirašant tokį sandorį šalių tapatybės užtikrinamos elektroninėmis asmens tapatybės patvirtinimo priemonėmis.

Papildomas fizinių asmenų identifikavimas būtų vykdomas naudojantis nuotolinėmis vaizdo identifikavimo priemonėmis.

Parlamentarės nuomone, toks teisinis reguliavimas sudarys sąlygas tiek juridiniams, tiek ir fiziniams asmenims notarinius sandorius sudaryti efektyviau, greičiau ir operatyviau, išvengiant būtinybės vykti į fizinę notaro buveinę.

„Paskelbus ekstremaliąją padėtį ir karantiną dėl COVID-19 (koronavirusinės infekcijos) ligos visoje Lietuvoje, tapo svarbu užtikrinti notarinių sandorių teikimo tęstinumą. Įstatymų leidžiamoji valdžia privalo operatyviai reaguoti į susidariusią situaciją ir teisės aktuose numatyti galimybę notarinius sandorius tvirtinti ir nuotoliniu būdu. Lietuva jau yra žengusi didelį žingsnį paslaugų perkėlimui į elektroninę erdvę – yra sukurti elektroniniai valdžios vartai, elektroninis parašas, taigi didelę dalį paslaugų asmenys jau gali gauti nuotoliniu būdu. Pasauliui susidūrus su pandemijos iššūkiu, yra labai svarbu laiku ir efektyviai reaguoti į susiklosčiusią situaciją ir išplėsti nuotoliniu būdu teikiamų paslaugų sąrašą, papildant jį notariniais sandoriais", – sako A. Armonaitė.

Galiojančioje Civilinio kodekso redakcijoje nėra numatytų teisinių galimybių asmenims atlikti notarinius sandorius nuotoliniu būdu, neatvykstant į notaro biurą.