Kaip praneša Užsienio reikalų ministerija, prie šio pareiškimo rengimo aktyviai prisidėjo Lietuva, kuri ko-pirmininkauja Žurnalistų saugumo draugų grupėms Niujorke ir Vienoje.

Trečiadienį paskelbtame bendrajame pareiškime akcentuojama, kad siekiant veiksmingai kovoti su COVID-19 pandemijos plitimu, būtina užtikrinti, kad visuomenė turėtų nevaržomą prieigą prie teisingos ir neiškraipytos informacijos, todėl itin svarbus žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų saugumas. Kova su pandemija bei nepaprastosios padėties įvedimas neturėtų tapti pretekstu riboti žiniasklaidos laisvę.

Pareiškime išsakomas susirūpinimas, kad kai kurios pasaulio valstybės COVID-19 pandemijos metu imasi neproporcingai varžančių ribojimo priemonių, kurių taikiniais dažnai tampa būtent žurnalistai, todėl pasaulyje pastebimas išaugęs neteisėtų sulaikymų, išpuolių, šmeižto kampanijų nukreiptų prieš žurnalistus skaičius. Kaip pažymima, ypač tokiais atvejais nukenčia moterys žurnalistės.

Prie pranešimo prisijungė 39 draugų grupėms priklausančios pasaulio valstybės.

Žurnalistų saugumo draugų grupės - keturios atskiros neformalios panašiai mąstančių valstybių grupės, veikiančios prie tarptautinių organizacijų - prie Jungtinių Tautų Niujorke ir Ženevoje, prie UNESCO Paryžiuje bei prie ESBO Vienoje.

Šios draugų grupės organizuoja įvairius renginius, konferencijas, diskusijas žurnalistų saugumo temomis. Lietuva yra visų keturių grupių narė nuo pat šių grupių susikūrimo pradžios, o žurnalistų saugumas ir žiniasklaidos laisvė - vienas iš Lietuvos pagrindinių prioritetų žmogaus teisių srityje.