Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad tai yra laikina priemonė, ir tikisi, kad ji truks tik savaitę laiko.

Premjeras taip pat patikino, kad bus atliekami tyrimai siuvyklos, globos namų darbuotojams bei miestelio gyventojams. Svarstoma miestelyje atidaryti mobilųjį punktą.

Ministras Pirmininkas paaiškino, kad sprendimai buvo priimti vadovaujantis specialistų rekomendacijomis. Jis sakė, kad miestelyje padėtis yra skirtinga nei buvo Marijampolėje arba Ukmergėje.

„Mes vadovaujamės specialistų rekomendacijomis. (…) Situacija yra skirtinga nei Ukmergėje arba Marijampolėje. Mes matome čia žymiai didesnes grėsmes – dėl pačio protrūkio, dėl skaičiaus, dėl skaitlingumo ir proporcijos, kiek yra sergančių, ir, kiek turi izoliuotis, kaip laikomasi saviizoliacijos. Matome neraminančių signalų. Todėl tas sprendimas buvo priimtas“, - sakė S. Skvernelis.

Pasak Vyriausybės vadovo, jei būtų būtinybė, valstybė yra pasiruošusi tokius veiksmus atlikti ir didžiuosiuose miestuose arba jų rajonuose.

Miestelis bus uždarytas savaitei

Kaip jau skelbta, dėl koronaviruso plitimo grėsmės Vilniaus rajone esantis Nemenčinės miestelis bus uždarytas savaitei, nuo ketvirtadienio ryto, trečiadienį nusprendė Vyriausybė.

Atvykti į Nemenčinę bus leidžiama tik gyvenantiems bei dirbantiems šiame miestelyje, o kitais atvejais – tik turint specialų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą. Išvykti iš Nemenčinės bus leidžiama tik tiems, kuriems tai būtina dėl darbo, taip pat tiems, kam tai yra būtina dėl sveikatos būklės. Pačiame miestelyje automobiliais važinėti bus leidžiama, rašė BNS.

Sprendimas įsigalios ketvirtadienį, 7 val. ryto ir bus taikomas iki kito penktadienio vidurnakčio.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pabrėžė, kad sprendimui papildomo laiko pasiruošti nereikia, nes papildomi policijos ekipažai išsiųsti jau trečiadienį: kai kuriose vietose bus įrengiami užtvarai, kai kur – policijos patikros postai.

Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad prekių ir krovinių judėjimas nebus ribojamas, tačiau policija taikys griežtą karantino režimo priemonių kontrolę gyventojams, o jos nesilaikantys bus baudžiami. Taip pat, pasak jo, bus atidžiai stebimi ir kontroliuojami asmenys, kurie privalo laikytis saviizoliacijos režimo.

„Esu patikintas ir dėl to, kad Nemenčinėje gyvenantiems žmonėms produktų tikrai nepritrūks, parduotuvių yra pakankamai, jų veikla nenutrūks“, – prieš Vyriausybės posėdį feisbuke trečiadienį tvirtino Vyriausybės vadovas.

Šių priemonių imamasi po to, kai Nemenčinėje įsikūrusioje siuvimo įmonėje „Vilnika“ nustatyta apie 20 koronaviruso atvejų. Vienas atvejis nustatytas ir greta miestelio įsikūrusiuose globos ir slaugos namuose „Senevita“ – slaugos namai trečiadienį pranešė pradedantys tikrinti personalą ir apie 200 globotinių – iš viso daugiau nei 350 žmonių.

S. Skvernelis tvirtina, kad būtina ištirti ir visus įmonės „Vilnika“ darbuotojus, tačiau, anot jo, situaciją apsunkina tai, kad bendrovė ėmėsi „savalaikio ir labai teisingo“ sprendimo stabdyti veiklą.

„Tačiau tai bus padaryta. Įmonės vadovams tik primenu, kad šioje situacijoje jiems rekomenduojama skelbti prastovą ir gauti nustatyto dydžio valstybės subsidijas darbuotojams. Kalbant apie Nemenčinėje veikiančius slaugos-globos namus „Senevita“ – bus patikrinti visi ten dirbantys. Esant būtinybei – ir visi slaugomi žmonės“, – pabrėžė jis.