Tai BNS trečiadienį pranešė Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė.

Ketverius metus trukusiame procese R. Paksas, G. Vainauskas bei verslininkas A. J. Zabulis buvo kaltinami prekyba poveikiu. Jie kaltę neigė ir prašė būti išteisinti.

Prokurorai G. Vainauskui siūlė skirti trejų metų laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant dvejiems metams, taip pat daugiau nei 26 tūkst. eurų baudą. R. Paksui siūlytas įkalinimas trejiems metams ir dviem mėnesiams, atidedant bausmę dvejiems metams ir dviem mėnesiams. A. J. Zabuliui siūlyta skirti daugiau nei 24 tūkst. eurų baudą.

Bylos duomenimis, R. Paksas ir G. Vainauskas 2015 metais susitarė dėl 15 tūkst. eurų kyšio už politiko pažadą paveikti statybos inspektorius dėl leidimo naudoti parduotuvę Prienuose. G. Vainauskas teigė, kad vykdė žurnalistinį tyrimą, o R. Paksas tvirtino, jog byla siekiama eliminuoti jį iš politikos.

Politikas ir verslininkas bylą vadino politiniu ir teisėsaugos viešųjų ryšių spektakliu bei siejo ją su kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės įtaka.

Epizode dėl A. J. Zabulio teisėsauga įtaria, kad G. Vainauskas susitarė priimti iš verslininko kyšį už pažadą pasinaudoti savo įtaka, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba nutrauktų tyrimą dėl atsinaujinančios energetikos ir aukštųjų technologijų bendrovės „BOD Group“ sukčiavimo įsisavinant Europos Sąjungos paramą. Tyrimas dėl sukčiavimo buvo nutrauktas.

Anot prokurorų, A. J. Zabulis veikė „BOD Group“ vadovo Vidmanto Janulevičiaus interesais, kuriam minėtame sukčiavimo tyrime buvo pateikti įtarimai.