Tai po ilgalaikio tyrimo išsiaiškino Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai ir Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos darbuotojai.

Tyrimą pareigūnai pradėjo, kai iš Lietuvos į Austriją paštu buvo bandoma išsiųsti archeologininius radinius – kalavijo dvi dalis, kalavijo makštų galo apkalą ir įmovinį ietigalį. Įtariama, kad jie yra būdingi Lietuvos ir Šiaurės Rytų Europos archeologinei medžiagai ir galėjo būti rasti arba iškasti Lietuvos teritorijoje nelegalių kasinėjimų metu.

Šiuos archeologinius radinius jų nedeklaravęs ir neturėdamas specialaus leidimo siuntė Vilniaus rajono gyventojas Aleksandras Višniakovas. Ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos pradėję muitininkai nuvyko į siuntėjo namus – gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose atlikus kratą buvo rastas didelis kiekis senovinių vertybių.

Kol tyrėjai aiškinosi jų kilmę, Kultūros paveldo departamento pareigūnai atliko internetinės erdvės stebėseną, kurios metu buvo siekiama nustatyti kultūros vertybių, tarp jų ir archeologinių radinių, disponavimo pažeidimus. Šio tyrimo metu buvo nustatyta, kad populiarioje internetinės prekybos svetainėje „eBay“ vartotojas iš Vilniaus parduoda archeologinius radinius ir antikvarinius daiktus, turinčius istorinę, mokslinę ir kultūrinę vertę.

„Bet kuris asmuo – ar tai būtų fizinis, ar juridinis, norėdamas įsigyti, parduoti ar kitokiu būdu disponuoti archeologiniais radiniais, turi gauti leidimą (licenciją) užsiimti nurodyta veikla, licencijas išduoda Kultūros paveldo departamentas, – nurodė departamento vyriausiasis inspektorius. – Pagal licenciją vykdoma veikla yra prižiūrima, pildomi kontroliniai klausimynai, vedama archeologinių radinių apskaita.“

Jo teigimu, nuo 2012 m. „eBay“ sistemoje registruotas vartotojas „cherriesfamily“ iš Lietuvos pardavinėjo 26 archeologininius radinius, kurių vertė – apie 13 tūkstančių eurų.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad šis pardavėjas yra A. Višniakovas – tas pats vyras, kuris archeologinius radinius bandė kontrabandos keliu išsiųsti į Austriją. Anot paveldosaugininkų, apžiūrėjus internetinėje parduotuvėje parduodamus senovinius daiktus, buvo nustatyta, kad kai kurie jų buvo paimti per kratą A. Višniakovo namuose.

Parduodamos vertybės turėjo didelę istorinę, mokslinę ir kultūrinę vertę – XV a. arkebuzos vamzdis buvo parduodamas už 7 tūkst. JAV dolerių, III-VI a. pakinktų detalės – už 2 tūkst. JAV dolerių, IX-XI a. barzdinis kirvis, buožės 1000-800 m. prieš Kristų – už 1 500 JAV dolerių. Šiek tiek mažiau kainavo akinakas V-III a. prieš Kristų, įmovinis ietigalis 1 tūkst. metų prieš Kristų, X a. buožės, statulėlės IV a. prieš Kristų, kalavijo makšties galo apkalas IX-X a., skramasakso makšties galo apkalas IX-X a., žiedai, pakabukas ir ritualinis kirvukas IX-XI a. bei kt.

Kai kuriuos senovinius daiktus A. Višniakovas už 1,9 tūkst. dolerių pardavė, todėl policijoje buvo pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas – jis versliškai ėmėsi komercinės veiklos, neturėdamas Kultūros departamento išduotos licencijos prekiauti archeologiniais radiniais.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Vilniaus rajono gyventojas teigė, kad jau apie 35 metus kolekcionuoja istorinius daiktus: monetas, sagas ir kitus istorinę vertę turinčius daiktus.

„Juos pirkdavau „eBay“, taip pat keisdavausi su kolekcininkais, o daiktus, kuriuos siunčiau į Austriją, buvau nusipirkęs iš Danijoje gyvenančio vyro, – sakė A. Višniakovas. – Juos atsivežiau į Lietuvą ir nusprendžiau parduoti. Atsirado pirkėjas, jis sumokėjo pinigus. Maniau, kad jei pirkau Europos Sąjungoje ir tas pačias prekes parduodu Europos Sąjungoje, tuomet tokių prekių deklaruoti nereikia.“

Archeologinių radinių pardavimu A. Višniakovas teigė užsiimantis nuo 2013 m.

„Pačioje pradžioje šis verslas buvo aktyvus, prekyba vyko gerai, bet maždaug nuo 2017 m. pelnas ženkliai sumažėjo“, – vienai bendrovei vadovaujantis vyras tikino, kad daugelį daiktų pirkdavo užsienyje ir turi įsigijimo dokumentus.

„Kai kurie daiktai liko po tėvo mirties, taip pat kai kuriuos daiktus aš labai seniai, dar 1980–1990 m. radau su metalo ieškikliu žemėje“, – aiškino kolekcininkas.

Jis pripažino, kad tiek kaip fizinis asmuo, tiek jo vadovaujama bendrovė neturėjo licencijos užsiimti archeologinių radinių pardavimu ir pirkimu, bet vėliau, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėtos veiklos, jis šią licenciją jau gavo.

„Prieš porą metų bankas pamatęs, kad į mano sąskaita yra pervedami pinigai, apie tai pranešė Valstybinei mokesčių inspekcijai, aš buvau patikrintas kaip fizinis asmuo ir už šią prekybą privalėjau sumokėti mokesčius“, – sakė A. Višniakovas.

Tyrimo metu ekspertai nustatė, kad bene visi pas A. Višniakovą rasti daiktai turi išliekamąją istorinę, mokslinę ir kultūrinę vertę, dauguma jų yra būdingi Šiaurės ir Rytų Europos archeologinei medžiagai ir galėjo būti rasti arba iškasti nelegalių kasinėjimų metu. Kai kurie daiktai yra būdingi Lietuvos ir Latvijos archeologinei medžiagai, priskirtinas Baltų gentims, ir taip pat galėjo būti rasti arba iškasti nelegalių kasinėjimų metu.

Už tai, kad neteisėtai versliškai vertėsi komercine veikla, Vilniaus regiono apylinkės teismo teisėjas Mindaugas Povilanskas baudžiamojon atsakomybėn patrauktam A. Višniakovui skyrė 100 MGL (5 tūkst. eurų) dydžio baudą.

„Bylą nagrinėjant teisme nustatyta, kad A. Višniakovas šią nusikalstamą veiką padarė būdamas teistas už tyčinį nusikaltimą ir esant neišnykusiam teistumui (recidyvistas)“, – pažymima teismo priimtame baudžiamajame įsakyme.

Tuo metu už kontrabandą kolekcininkui dar praėjusiais metais teismas skyrė 80 MGL (3 tūkst. Eur) baudą.

Anksčiau A. Višniakovas buvo teistas ir dėl ginklų prekybos – prieš keliolika metų Lietuvoje buvo kilęs skandalas, kurio metu paaiškėjo, kad šaunamaisiais ginklais prekiavo ir generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kapitonas.