„Planuojame trumpinti. Labai daug sudėtingo darbo buvo šiuo laikotarpiu jau dvi savaites. Matome, kad mokytojai labai įsitempę – jie visada perfekcionistai, nori dirbti, kiek gali, geriau, stengiasi tobulai atlikti savo pareigas. Iš mokytojų apklausų matome, kad per tas dvi savaites du trečdalius laiko mokytojai skiria ne pačiai pamokai, o pasirengimui. Tai yra labai varginantis, sudėtingas darbas, mokiniai ir tėvai taip pat pavargę“, – antradienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė A. Monkevičius.

Jo teigimu, šią savaitę bus paskelbta, kada baigsis mokslo metai.

„Dėl datos – šią savaitę darbo grupė pabaigs darbą, ir mes, dar kartą pasvėrę visas aplinkybes, jau šią savaitę paskelbsime mokslo metų pabaigos datas. (...) Jie bus trumpesni nei įprasta“, – pridūrė švietimo, mokslo ir sporto ministras.

Praėjusią savaitę A. Monkevičius paskelbė, kad valstybiniai egzaminai prasidės birželio 22-ąją ir baigsis liepos 21-ąją. Suplanuotas ir priėmimas į aukštąsias mokyklas – pirmasis jo etapas planuojamas iki rugpjūčio 18 d., antrasis – iki rugsėjo 4 d., o patį mokymosi procesą siūloma pradėti rugsėjo 14 dieną.

Lietuvių kalbos ir literatūros įskaita – reikalinga

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius teigia, kad, nepaisant kai kurių abiturientų priekaištų, lietuvių kalbos ir literatūros įskaita nuotoliniu būdu vis dėlto bus organizuojama.

„Mano pozicija grindžiama pasvėrus visus argumentus ir girdint tuos pačius mokytojus ir abiturientus. Nuomonių čia labai daug ir visgi reikia apsispręsti. Apsispręsta yra taip, kad būtų nepažeisti ir tų lūkesčiai, kurie jau išlaikė šią įskaitą. Yra sudarytos galimybės iki gegužės 4 dienos, o, jei reikės, ir vėliau, ją išlaikyti, tinkamai pasiruošus ir ją supaprastinus. Nereikia dar vieno mokytojo įvertinimo, yra pasitikima tuo pačiu mokytoju, kuris mokė“, – LRT radijui teigė ministras.
Anot ministro, įskaita yra svarbus komponentas.

„Mokyklų paprašoma surasti informacinių technologijų specialistą, kuris padėtų mokytojui. Taigi per tą laiką iki gegužės 4 dienos, o, jei reikės ir per ilgesnį, visi tai įskaitai ramiai pasiruoš ir ją išlaikys, tai, specialistų nuomone, – svarbus komponentas. Lietuvių kalbos kompetencija yra ne vien tik literatūra ir ne tik gebėjimas šnekėti ta kalba, bet kartu – kalbėti gyvai bei aiškiai reikšti mintis. Mokytojai ekspertai bei nemaža dalis abiturientų mano, kad tai svarbu, ir teigia, jog nereikia atsisakyti šios įskaitos“, – aiškino ministras.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis ir mokyklinis brandos egzaminai vyks birželio 29 d. Laikas, iki kada mokykla surengia lietuvių kalbos ir literatūros įskaitą abiturientams, pailgėja iki gegužės 4 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (660)