Kauno apskrities policijos viršininkas Elanas Jablonskas sako, kad kontrolės priemonės vykdomos sėkmingai, be incidentų. Naktį apie 200 automobilių buvo neįleista į Kauno miesto apskritį. Popiet šie skaičiai žymiai išaugo ir siekia beveik 2 tūkst. Kauno policijos vadovas pripažino vylęsis, kad šie skaičiai bus mažesni.

„Tiek asmenų siekia patekti į miestą, apsipirkti, nusiplauti automobilius, pasikeisti padangas. Įpročių nekeičia karantino metu. Asmeniškai tikėjausi, kad statistika bus žymiai mažesnė. Tai rodo, kad žmonės nekeičia savo įpročių, tikisi apsipirkti velykiniam stalui Kaune, ką turėjo padaryti anksčiau arba daryti savo gyvenamojoje vietoje”, komentuoja E. Jablonskas.

Kaip pastebi Kauno policijos vadovas, daugiausia be rimtos priežasties į Kauno miestą bandė patekti jaunimas, kuris neskaitė spaudos arba nesidomi situacija Lietuvoje ir nežino, kas yra karantinas ir kokios priemonės bus taikomos šį savaitgalį. Maža to, jaunuoliai bando įvairias būdais pergudrauti policijos pareigūnus.

„Buvo vienas picų išvežiotojas, kuris neturėjo picų. Buvo jaunuoliai, kurie važiavo nusiplauti automobilio. Aiškino, kad gyvena tam tikrame miestelyje, bet paklausus kontrolinių klausimų, neatsakė, kokie prekybos centrai ar degalinės yra jų nurodytoje vietoje.

Taip pat turėjome įdomų atvejį, kai draugas iš Mažeikių vyko pas draugą į Kauną. Teko jam apsisukti ir grįžti į Mažeikius, tikiuosi Mažeikių pareigūnai jam leido grįžti“, atvejus pasakoja jis.

Kauno policijos vadovas priduria, kad buvo keletas incidentų, kai prabangių automobilių vairuotojai keletą kartų bandė vis patekti į tą patį postą, tačiau jiems buvo parodyta kita kryptis, mat jie negalėjo įrodyti, kad gyvena Kaune ir jiems būtina patekti į Kauno miestą, nepaisant to, kad turi apsipirkti.

Anot jo, išrašytos kelios baudos, bet tik už kelių eismo pažeidimus. Tai yra keturi atvejai, iš kurių vienas – neblaivumas.

Kaune veikia 43 blokavimo postai. Anot E. Jablonsko, šiuose postuose užtikrinamas pareigūnų kiekis, kad nesusidarytų spūstys ir dideli srautai.

Kaip sako Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatorius Paulius Keras, šiuo metu dirba policijos pajėgos 8-iose vietose. Buvo įrengti fiziniai ribojimai – blokai ir kelių eismo ženklai, kurie apriboja patekimą į miestą per mažesnius įvažiavimus, paliekant galimybę miestiečiams grįžti per pagrindinius įvažiavimus.

Kaune nuimti krepšinio lankai

„Kadangi policijos pareigūnai, šauliai dirba patikros postuose, savivaldybės viešosios tvarkos skyrius dirba su mobiliais patikros punktais, taip pat parkuose, primindami miestiečiams, kad būtina dėvėti kaukes, nesibūriuoti ir laikytis karantino reikalavimų“, – pažymi P. Keras.

Jis taip pat priduria, kad savaitgalį buvo priimtas dar vienas sprendimas – krepšinio aikštelėse nuimti krepšinio lankus.

„Matydami, kad savaitgalį – geri orai, norėdami išvengti būriavimosi viešose erdvėse priėmėme Kaunui sudėtingą sprendimą penktadienį visose viešose aikštelėse nukabinti krepšinio lankus karantino laikotarpiui. Tokiu būdu mes galėjome paskatinti jaunimą nesirinkti krepšinio aikštelėse“, – tikino savivaldybės atstovas.

Šeštadienį popiet apie situaciją visoje Lietuvoje pasakojo ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Kaip jis pažymėjo, tūkstančiai transporto priemonių jau patikrinta, daugiausia jų – Vilniuje. Anot jo, nuo penktadienio 22 val. Iki šio ryto 6 val. į sostinę bandė įvažiuoti apie 7 tūkst. gyventojų, 200 iš jų policija neįleido.

„Šimtais skaičiuojame važiavusius asmenis, kuriuos teko apsukti. Ypatingų konfliktinių situacijų nebuvo. Gyventojai pakankamai supratingai žiūri į draudimus. Daugiau nei 120 protokolų surašyta nuo vakar. Protokolai rašomi tada, kai kitos priemonės neveikia“, – tikina jis.

Vilniaus apskr. policijos vadovas Saulius Gagas, komentuodamas Vilniaus situaciją, pažymėjo, kad penktadienį vakare per pirmas dvi valandas automobilių srautas buvo didesnis, vėliau jis mažėjo.
„Buvo tokių atvejų, kai sakė, kad važiuoja aplankyti mamos ar pas drauges. Jaunimas, ypač mėgstantis savaitgalius ir vakarus leisti sostinėje, galvojo, kad taip bus ir šį savaitgalį. Bet paprasčiausiai jiems buvo pasakyta grįžti ten, iš kur atvažiavo“, – sako S. Gagas.

Vilniuje dirba daugiau kaip 100 policijos pareigūnų, tačiau skaičiuojant partnerius – sienos apsaugos tarnybą, šaulius, karo policiją – šiuo metu vien apsaugos postuose dirba apie 150 pareigūnų, pažymėjo Vilniaus policijos vadovas.

Kaip pranešė Klaipėdos apskrities policija, iki šio ryto visoje apskrityje į norimą miestą neturint rimtos priežasties nepateko apie 300 vairuotojų, 80 iš jų negalėjo įvažiuoti į uostamiestį, dar 120 nepateko į Palangą, mat nurodė tiesiog norintys prasiblaškyti ar pailsėti.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybės nutarimu, visas tris šventines dienas – nuo penktadienio 20 val. iki pirmadienio 20 val. – uždrausta gyventojams vykti į kitus miestus. Į kitas savivaldybes patekti bus galima keliais išskirtiniais atvejais. Taip apribojus gyventojų judėjimą, raginama likti namuose ir siekiama užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

Policijos departamentas pranešė, kad šį savaitgalį keliuose dirbs daugiau nei 3 tūkst. pareigūnų, o įvažiuojant į miestus ir miestelius bus įrengta apie 300 policijos postų. Iš jų dvylika – Vilniuje. Policijai taip pat padeda karo policija ir šauliai.

„Policija pasirengusi užtikrinti karantino reikalavimų laikymąsi ir kontroliuoti asmenų judėjimą tarp savivaldybių, tačiau tikime žmonių sąmoningumu ir manome, kad didžioji dalis piliečių liks namuose ir nerizikuos savo artimųjų sveikata. Tiems, kam dėl rimtos priežasties bus būtinybė nuvažiuoti į kitą savivaldybę, kartu su partneriais pasistengsime sudaryti tinkamas sąlygas“, – sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Atvykti į miestus ir miestelius ten negyvenantiems žmonėms galima dėl artimųjų giminaičių mirties, darbų, ar siekiant suteikti būtinąją medicinos pagalbą. Vykti į kitą, nei gyvenama, savivaldybę gali tie, kurie jame turi nuosavo nekilnojamojo turto.

Asmenys, kuriems numatytos išimtys, turi turėti tai įrodančius dokumentus. Tai gali būti tiek popieriniai dokumentai, tiek nufotografuoti dokumentai elektroninėse laikmenose (pavyzdžiui, mobiliajame telefone, planšetėje ir pan.).

Asmenims, kurie neturės dokumentų, teks įrodyti, kad jie turi atitinkamą pagrindą važiuoti į kitos savivaldybės teritoriją, todėl jiems teks užtrukti ilgiau bendraujant su pareigūnais.

Policija teigia, kad fiziškai sukontroliuoti visų įvažiavimų galimybės nėra, bet bus naudojamos ir techninės stebėjimo priemonės. Esant dideliam srautui, siekiant išvengti spūsčių, gali būti tikrinami ir ne visi automobiliai.

„Jei žmonėms kils klausimų, specialiai visą šventinį savaitgalį dirbs policijos informacijos centras ir teiks žmonėms būtiną informaciją. Jei žmonėms reikia vykti ir jie turi klausimų, raginame paskambinti mūsų specialistams policijos informacijos tel. 8700 60 000, susirinkti visą būtiną informaciją, kad galėtų ramiai leistis į kelionę“, – kviečia policijos vadovas R. Požėla.