Saulius Gagas, Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas, viename iš 12 Vilniuje esančių patikros punktų „Delfi“ pasakojo, kad policijos pareigūnai budės ištisą parą. Kad pajėgų nepritrūktų, pasitelkta ir Šaulių sąjunga, ir Karo policija.

„Gali būti, kad jeigu žmonės neturės pakankamos priežasties važiuoti į miestą, jie bus apgręžti“, – tikino S. Gagas.

Pasak jo, nors pradžioje įrengta 12 patikros punktų, jei situacija keistųsi, gali būti pasitelkti ir mobilūs būriai, kurie migruotų ten, kur tuo metu reikia.

S. Gagas aiškino, kad sustabdžius automobilius žmonių klausiama, kokiu tikslu jie vyksta į miestą, taip pat prašoma pateikti dokumentus. Be to, pareigūnai gali užsirašyti ir tikrinamų asmenų duomenis bei juos patikrinti.

„Nebūtinai dabar, galime patikrinti ir vėliau. Pareigūnai įvertina situacija ir priima individualiai sprendimą“, – akcentavo Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.

Jis neslėpė, kad policija tikrins ir informaciją apie galimus atvykėlius, tačiau, akcentavo jis, gyventojai turi suprasti, kad tai bus daroma pagal policijos galimybes, mat ne visais atvejais bus galima susekti, kad žmogus įsigijo naują automobilį ar nusipirko nekilnojamojo turto.

Ribos iki pirmadienio vakaro

Policija Lietuvoje įrengė apie 300 postų, bet skaičiai savaitgalį gali keistis, BNS sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Pasak jo, didelė dalis vairuotojų į miestą įvažiuoja parodę nuosavybės teisės dokumentų nuotraukas telefone ar automobilio registracijos dokumentus su nurodytu adresu.

Per pirmąjį pusvalandį ties autostrada nuo Kauno pusės į Vilnių įvažiavo apie šimtas automobilių, keli vairuotojai buvo neįleisti, BNS sakė R. Matonis.

Žmonių keliavimas bus ribojamas iki pirmadienio vakaro.

Kas gali atvykti

Atvykti į miestus ir miestelius ten negyvenantiems žmonėms galima dėl artimųjų giminaičių mirties, darbų, ar siekiant suteikti būtinąją medicinos pagalbą. Vykti į kitą, nei gyvenama, savivaldybę gali tie, kurie jame turi nuosavo nekilnojamojo turto.

Policija teigia, kad fiziškai sukontroliuoti visų įvažiavimų galimybės nėra, bet bus naudojamos ir techninės stebėjimo priemonės.

Esant dideliam srautui, siekiant išvengti spūsčių, gali būti tikrinami ir ne visi automobiliai.

Policija teigia, kad savaitgalį Lietuvoje dirbs 3 tūkst. pareigūnų, policijai taip pat padeda karo policija ir šauliai.

Kaune – 24 punktai

Visoje Kauno apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje numatomos 43 vietos, kuriose bus ribojamas eismas ir įrengti patikrinimo punktai.

Kauno mieste, besiribojančiame su žiedine Kauno rajono savivaldybe, bus įrengti 24 postai. Jonavos rajone numatyti 7, Kėdainių rajone – 7, Kaišiadorių rajone – 5 postai.

Alytaus apskrityje – 19 vietų

Alytaus apskrityje iš viso bus įrengta 19 patikros postų. Kartu su policijos pareigūnais viešąją tvarką ir karantino reikalavimų laikymąsi užtikrins Karo policija, VSAT Varėnos rinktinės atstovai ir Lietuvos policijos mokyklos pareigūnai.

Alytaus mieste – 4 policijos patikros postai, šalia pagrindinių įvažiavimų ir išvažiavimų į miestą, kurie veiks nuo balandžio 10 d. 20 val. iki balandžio 13 d. 20 val. Patikros postuose bus tikrinami atvykstantys asmenys, išvykstančiųjų policijos pareigūnai nestabdys. Kitose miesto vietose bus naudojami draudžiantys eismą ženklai. Už važiavimą ten, kur yra tai draudžiantys kelio ženklai, bus baudžiama įstatymų numatyta tvarka.

Klaipėdos apskrityje – 34

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas patvirtino, kad Klaipėdos apskrityje, prie visų įvažiavimų į didesnius miestus ir miestelius, bus įrengti policijos postai – iš viso jų bus 34, - kuriuose bus atliekama įvažiuojančių transporto priemonių kontrolė.

Klaipėdos mieste tokių postų bus 7. Įvažiavimų į Klaipėdą ir kitus miestus yra daugiau, čia įvažiavimas bus ribojamas draudžiamaisiais ženklais.

Juos pažeidusiems asmenims, taip pat piktybiniams pažeidėjams – tikimybė po švenčių sulaukti pranešimų apie baudas (kontrolė bus vykdoma įvairiomis priemonėmis, tarp jų - ir vaizdo priemonių pagalba). Nebus toleruojami ir privalomos saviizoliacijos nepaisantys asmenys – duomenys apie juos pareigūnams yra prieinami.

Panevėžio apskrityje – 21 postas

Įvažiavimas į miestus ar miestelius bus ribojamas nuo 10 d. 20 val. iki balandžio 13 d. 20 val. Įvažiavimus į Panevėžio miestą prižiūrės pareigūnai, numatomi 7 postai.

Panevėžio apskrityje prie įvažiavimų į miestus ar miestelius, planuojamas 21 toks postas.

Šiaulių apskrityje – 21 postas

Keliavimas į ne savo gyvenamosios vietos miestus ar miestelius bus ribojamas nuo šiandien 20 val. iki balandžio 13 d. 20 val.

Įvažiavimuose į Šiaulius numatomi 7 postai, kuriuos prižiūrės policija, o visoje Šiaulių apskrityje, prie įvažiavimų į miestus ar miestelius, planuojamas 21 toks postas.

Pareigūnų nekontroliuojamuose įvažiavimuose bus įrengti kelio ženklai.