Mokslininkas aiškina, kad nepastovius orus ir gana ryškius temperatūrų svyravimus šią savaitę lėmė pasikeitusi zoninė cirkuliacija.

„Zoninė cirkuliacija dominavusi beveik visą šaltąjį metų laikotarpį virš Šiaurės Atlanto ir Europos balandžio mėnesį pasikeitė į meridianinę (šiaurė–pietūs ir atvirkščiai) ar pusiau meridianinę (šiaurės vakarai–pietryčiai, pietvakariai–šiaurės rytai). Tai iš dalies paaiškina tokį didelį orų kintamumą, didelę oro temperatūros svyravimų amplitudę, labai netolygų kritulių pasiskirstymą ir kt.

Atmosferos sraujymės virš Europos labai susilpnėję ir tai, matyt, lemia mažą cikloninės veiklos aktyvumą Europoje. Atlanto ciklonų (jų centrų judėjimo) trajektorijos aplenkia didesnę Europos dalį; numatoma, kad ir per ateinančią savaitę, dėl mažai judrios aukšto slėgio sistemos virš Europos, ciklonų poveikį jaus tik žemyno periferijos. Todėl taip reikalingo lietaus kol kas nesulaukia Vidurio, dalis Rytų ir Šiaurės Europos“, – savo kassavaitinėje pasaulio orų apžvalgoje ir prognozėse rašo G. Stankūnavičius.

Kaip teigia meteorologas, pirmąją Velykų dieną prie Lietuvos priartės šiltas atmosferos frontas, tačiau labai molonių orų tikėtis neverta.

„Artimiausiomis dienomis slėgis Lietuvoje kils, džiugins saulėti ir sausi orai, tačiau labai šiltais tokių orų nepavadinsi. Kritulių tikimybė šiomis dienomis išliks maža. Pirmą Velykų dieną prie Lietuvos iš vakarų priartės šiltas atmosferos frontas, sustiprės pietvakarių vėjas, padidės debesuotumas, taip pat pakils vidutinė paros temperatūra. Vakariniuose ir šiauriniuose rajonuose palis, kitur krituliai mažai tikėtini“, – teigia G. Stankūnavičius.

Jo teigimu, antrąją Velykų dieną visoje Lietuvoje bus dideli temperatūrų kontrastai, kai kuriose šalies dalyse temperatūra sieks vos kelis laipsnius, kitose – kils ir iki 19 laipsnių šilumos.

„Antrą Velykų dieną visą Lietuvos teritoriją užims gilus ciklono slėnis ir krituliai numatomi visoje Lietuvoje. Šaltam atmosferos frontui lėtai judant į rytus susidarys dideli oro temperatūros kontrastai: nuo kelių laipsnių šilumos Žemaitijoje bei kai kur Šiaurės Lietuvoje, iki 17–19 °C kraštiniuose pietiniuose ir pietrytiniuose rajonuose. Šalies vakaruose ir šiaurėje lietų keis šlapdriba, o kitur vyraus lietus“, – prognozėmis dalinasi meteorologas.

Iš karto po Velykų, anot mokslininko, orai visai neprimins pavasario. Dieną sušilti gali vos iki 3 laipsnių. Tad numatoma, kad antradienis bus pati šalčiausia kitos savaitės diena.

„Praėjus frontui visur atšals iki 0 °C ir žemiau, o antradienis bus pati šalčiausia kitos savaitės diena – pūs šaltas stiprus šiaurės vakarų vėjas, dieną oro temperatūra pakils tik iki 3–7 °C. Daugelyje rajonų numatomi trumpalaikiai krituliai, daugiausia šlapdriba ir lietus“, – teigia G. Stankūnavičius.

Jo teigimu, nors trečiadienį taip pat dar numatomi trumpalaikiai krituliai, vėjas pamažu silps ir vėl pradės šilti.

„Nuo kito ketvirtadienio šalta oro masė galiausiai bus išstumta iš Lietuvos teritorijos, slėgis pakils, ir vėl įsivyraus ramūs, saulėti ir vidutiniškai šilti orai. Naktys dar išliks vėsios (keli laipsniai šilumos), o dienomis oro temperatūra kils nuo 10–12 °C pajūryje iki 14–16 °C rytiniuose ir pietiniuose rajonuose“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)