„Džiaugiuosi, kad turiu progą informuoti, kaip sekėsi švietimo sistemai funkcionuoti paskutines savaites. Turbūt geras buvo mūsų apgalvotas sprendimas, suteikti galimybę mokykloms pasiruošti geriau, per mokinių atostogas. (…) Jau dvi savaites vyko nuotolinis mokymas visose švietimo įstaigose.

Aišku, labiausiai rūpėjo bendrasis ugdymas, tie rezultatai, kuriuos mes dabar matome, koks buvo startas. Turiu duomenis pačius šviežiausius – mes žinome, kad per 90 procentų mokyklų šiandien galima matyti kaip žalią spalvą, tik apie 10 procentų mokyklų nepatenka į šią spalvą, kalbant šviesoforo metafora“, – penktadienį sakė ministras.

Jis džiaugėsi, kad bendras darbas tarp savivaldybių ir ugdymo įstaigų veikia puikiai.

„Kaip tai pasiekta? Pirmiausia mes turime padėkoti mokytojams, švietimo pagalbos specialistams. Džiaugiuosi, kad paskutiniai apklausų duomenys rodo, kad mokyklų komandos vertina savivaldybių pagalbą, apie 75 procentų jų pažymi, kad jų pagalba buvo labai svarbi“, – sakė A. Monkevičius.

Ministras teigė, kad reikia būti dėmesingiems ir toliau.

„Matome, kur dar reikėtų kartu su savivaldybėmis, bendruomenėmis, tėvais, seniūnais, matyti kiekvieną šeimą, kur dar vaikas nėra įtrauktas į nuotolinį ugdymą. Šiaip duomenys rodo, kad daugumoje mokyklų dalyvavimas nuotoliniame ugdyme yra ne mažesnis, nei paprastame ugdyme. Bet turime matyti ir daugelį mokytojų problemų“, – spaudos konferencijoje sakė A. Monkevičius.

„Tobuli šioje situacijoje mes būti turbūt negalime“, - sakė jis.

Ministras pristatė ir naujausią informaciją apie brandos egzaminus.

„Darbo grupė, kurioje buvo pagrindinių suinteresuotų šalių atstovai: mokyklų, moksleivių, studentų ir aukštųjų mokyklų, jie teikė pasiūlymus. Vyko labai intensyvus darbas, buvo įvairių nuomonių. Analizavome ir kitų šalių situaciją. Taigi, priimtas pasiūlymas, kad valstybiniai egzaminai prasidėtų birželio 22–ąją, ir baigtųsi liepos 21–ąją.

Suplanuotas priėmimas į aukštąsias mokyklas, ir pirmasis jo etapas planuojamas iki rugpjūčio 18–ąją, antrasis – rugsėjo 4, siūloma pradėti mokymosi procesą – rugsėjo 14 dieną“, – naujausią informaciją pateikė ministras A. Monkevičius.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis ir mokyklinis brandos egzaminai vyks birželio 29 d., anglų kalbos – liepos 1 d., matematikos – liepos 3 d. Užsienio kalbos egzaminų kalbėjimo dalis vyks birželio 22 – 25 dienomis. Visą egzaminų grafiką galima pamatyti čia.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia atnaujintą brandos egzaminų tvarkaraštį.

Jis teigė, kad jau dabar svarstoma, kuo greičiau leisti abiturientams grįžti ruoštis brandos egzaminams į mokyklas.

„Tariamės, kad švelninant karantiną, abiturientams būtų galima grįžti pirmiesiems į mokyklas, laikantis saugumo reikalavimų. Pasirengimui būtų tikrai sudarytos visos sąlygos, tiek nuotoliniu būdu, tiek ir gyvai mokyklose, ruošiantis egzaminams“, – pasakojo ministras.

Jis sakė tikintis, kad jau birželį abiturientai galės gyvai, mokyklose, ruoštis egzaminams.

Ministrui teko įvertini ir abiturientų skundus dėl tokios egzaminų tvarkos.

„Į tą klausimą aš bandžiau atsakyti, sakydamas, kad turime įvertinti sąlygas kiekvienoje mokykloje turėti tas galimybes, jei yra slenksčių, sunkumų, dėl technologijų, krūvių, tikrai tą galima reguliuoti. Bet aš manau, kad turime girdėti visumą, yra labai daug abiturientų, tėvų, mokyklų vadovų, kurie mano, kad mes neturėtume šiais metais sukelti tokios sumaišties ir prarasti įprastą galimybę turėti visavertį brandos atestatą. Tai būtų rimta problema tiems patiems abiturientams, mes turėtume pasirūpinti, kad jie turėtų tinkamas sąlygas“, – sakė jis.

Moksleiviai intensyviai ruošiasi egzaminams.

Tikindamas, kad visi padės abiturientams įveikti visus sunkumus.

„Ramiai ruoškimės šiai sesijai, ji numatyta, jei reikės koreguoti (datas, aut. p.), mes tai darysime, tada galėsime turėti kitą variantą. Kol kas šis variantas yra gana pagrįstai tikėtinas“, – sakė ministras.

A. Monkevičius sakė, kad egzaminų turinys dėl nuotolinio mokymosi neturėtų būti keičiamas.

„Labai ženkliai niekas nesikeis, kas yra aptarta ir anksčiau, neturime labai rimtų pasiūlymų labai keisti. Kiek aš žinau, visos programos yra spėtos baigti, jei ne – jos egzaminuose negali būti. Galbūt kažko ir nebus. Tačiau tai bus daroma labai atsakingai, tai darys Nacionalinis egzaminų centras su kiekvieno dalykų mokytojų asociacija“, – sakė jis.

„Abiturientams reikia nusiraminti, labai ramiai ruoštis“, – žinią moksleiviams perdavė ministras A. Monkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)