Visuomenės apklausos demonstruoja gyventojų pasitikėjimą Vyriausybe, kylančius dažniausiai matomų ministrų reitingus. Delfi užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta visuomenės apklausa parodė, kad gyventojai puikiai supranta taikomų ribojimų reikalingumą, o valdžia turi visišką visuomenės palaikymą. Tačiau ar taip bus visą laiką?

„Baltijos tyrimai“ vadovė R. Ališauskienė sakė, kad prognozuoti, kada gyventojams karantino sąlygos pabos, tikrai negali.

„Tai priklauso nuo bendros situacijos, nuo veiksmų. Jei gerai valdys situaciją, tai bus gerai, jei ne – blogai. Ne tiek nuo laiko priklauso, o nuo sėkmingos veiklos“, – Delfi sakė R. Ališauskienė.

Ji teigė, kad žmonių akimis, valdžios institucijų veikla sėkminga.

Saulius Skvernelis

„Kadangi žmonės, kaip matėte iš visų tyrimų, ir stresas ir nerimas, bandymas susigaudyti situacijoje, dabar jie taip tai vertina“, – sakė ji.

Paprašyta paaiškinti, kodėl visuomenės apklausose fiksuojamas pasitikėjimo šuolis, sociologė teigė, kad dabar dažniausiai girdimi valdžios atstovai kalba konkrečiai.

„O ką iš kitų valdžios institucijų mes dar matome, be Vyriausybės viešojoje erdvėje? O kur Seimas, Prezidentūra, kažkas kito, opozicija? Yra vienintelė Vyriausybė, o iš jų – premjeras ir sveikatos apsaugos ministras, dar keletas ministrų, kurie kalba apie savo veiklą ir dar generalinis komisaras. Ir viskas. Jie šneka konkrečiai, ne kažkokiais abstrakčiai dalykais, o vardija, ką daro toje situacijoje“, – kalbėjo sociologė.

Išsiskyrė vyrų ir moterų nuomonė

R. Ališauskienė pastebėjo, kad pasitikėjimas valdžios institucijos kaip niekada skiriasi lyties pagrindu.

„Yra dvi pusės: yra vertinimas pačios valdžios institucijų darbų, jis nėra absoliučiai geras, yra ir blogai vertinančių. Jis labai stipriai susijęs su psichologine būsena. Bet niekada nebuvo taip, kad tiek skirtųsi vyrų ir moterų vertinimai. Nes amžius nedidelę įtaką turi, gyvenamoji vieta (miestas, kaimas) irgi nelabai, bet šį kartą, kaip niekada išsiskyrė moterų ir vyrų vertinimai.

Gabrielius Landsbergis, Saulius Skvernelis

Moterys kažkaip didesnę psichologinę įtampą jaučia, tada jos žiūri į ką atsiremti, kuo labiau pasitikėti. Vyrai arba kritiškiau, ar nuosaikiau, gal jie vertina konkrečiai pačius veiksmu, o moterims labiau reikia atramos“, – apie naujausias visuomenės apklausas kalbėjo R. Ališauskienė.

Sociologė teigė, kad aiškus valdžios institucijų veiklos vertinimas bus tik tada, kai iš krizės bus išeinama.

„Jeigu ta situaciją toliau valdys ir palaipsniui, kaip žadama, iš tos krizės išeidinėsime, atlaisvins ribojimus, jei be didelių lūžių ar sukrėtimų viskas vyks, kai grįšime į normalų gyvenimą, tada jau aiškus vertinimas, kaip Vyriausybė susitvarkė ir tada jau bus racionalesnis įvertinimas“, – sakė ji.

„Nes dabar, kai jau praėjo mėnuo, tas vertinimas tai labiau subalansuotas, bet tos pirmos dvi–trys savaitės buvo tokia šoko būsena, kai vis daugiau naujos informacijos“, – to priežastis aiškino Delfi pašnekovė.

R. Ališauskienė Delfi pasakojo, kad būtent koronaviruso krizės valdymas šalyje bus vienas iš esminių ir lemiamų faktorių artėjančiuose Seimo rinkimuose.

Aurelijus Veryga

„Manau, kad tai bus vienas iš pagrindinių faktorių. O kitas aspektas, turbūt pagrindinis – pasekmių įveikimas. Nes kaltinimai, kas gerai ar blogai padarė, jau nebus tiek aktualūs, jau bus praėjęs tas laikas. Bet pasekmės – ekonomikai, darbo rinkai, kaip jas suvaldys, kaip siūlys spręsti“, – sakė sociologė.

Ir pridūrė, kad būtent ant valdančiosios daugumos pečių kris ši krizė.

„Vienaip ar kitaip, valdantiesiems teks spręsti šį klausimą“, – sakė R. Ališauskienė.

Delfi primena, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pasirašė dekretą, kuriuo patvirtino, kad Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.