Seną posakį, kad girto velnias ne tik negriebia, bet dar ir pakiša pagalvę, kuo puikiausiai galėtų patvirtinti Pakruojo rajono gyventoja Monika Maslauskaitė – po eismo įvykio, per kurį buvo apgadintas jos vairuotas automobilis, mergina nepatyrė jokių sužalojimų. Ir lyg nieko nebūtų nutikę, pėsčiomis nuėjo pas netoliese gyvenančią seserį.

Maždaug po trijų valandų čia pasirodė ir policijos pareigūnai, gavę informacijos apie nuo kelio nuvažiavusį automobilį ir iš jo pasišalinusią vairuotoją. Juos išvydusi M. Maslauskaitė nežinojo, ar juoktis, ar verkti – mergina puikiai žinojo, kad už siautėjimą kelyje jai bus iškelta baudžiamoji byla ir atsakomybės niekaip nepavyks išvengti. Juk visą gyvenimą negalima gailėti dėl tų pačių klaidų – vos prieš metus Pakruojo prokurorai pasiūlė, o teismas sutiko ją atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės už tai, kad ši vairavo būdama neblaivi, kai alkotesteris rodė daugiau kaip 1,5 promilės alkoholio.

O šįkart mergina „pripūtė“ dar daugiau – alkotesteris rodė 2,47 prom. alkoholio. Tai – beveik sunkus girtumas. Be to, tuo metu net nebuvo pasibaigęs dviejų metų terminas, kurio metu M. Maslauskaitei teismas buvo uždraudęs vairuoti bet kokias transporto priemones.

Už tai, kad girta, neturėdama teisės vairuoti ir kai ši teisė yra atimta, M. Maslauskaitė buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn. Ir ji buvo visiškai teisi: šįkart nebuvo jokios galimybės išsisukti nuo gresiančios bausmės. Bet buvo galimybė būti kuo švelniau nubaustai – ir šia teise kaimo mergina pasinaudojo.

Kadangi ji prisipažino dėl padarytų nusikalstamų veikų, nurodė, kad nuoširdžiai gailisi, o tai net buvo pripažinta jos atsakomybę lengvinančia aplinkybe, Šiaulių prokuratūros prokurorė Elona Korostina nutarė, kad M. Maslauskaitės atžvilgiu pradėtą baudžiamąjį procesą galima baigti teismui priimant baudžiamąįj įsakymą. O tai reiškia, kad teismas net nerengia žodinio posėdžio, o tik įvertina byloje esančius dokumentus ir nusprendžia, kokios bausmės yra verta M. Maslauskaitė.

Ir, žinoma, svarbiausia – tokiu atveju bausmė yra net trečdaliu sumažinama.

Šiaulių apylinkės teismo Pakruojo rūmų teisėja Rima Razumienė sutiko su prokurorės pozicija ir net nebandė sugriežtinti šios pasiūlytos bausmės – nutarė M. Maslauskaitei skirti 30 parų areštą. Ši bausmė trečdaliu buvo sumažinta, todėl mergina iš Pakruojo rajono kaimo buvo pasiųsta į Panevėžio pataisos namus atlikti 20 parų arešto bausmės.

Be to, iš M. Maslauskaitės buvo konfiskuotas net jai nepriklausantis automobilis „Volvo V70“, kurį mergina vairavo neblaivi. Bet jis yra tokios prastos būklės, kad valstybė turės daugiau nuostolių jį bandydama realizuoti bei apmokėdama už jo laikymą privačioje aikštelėje.

Nors jau buvo praradusi teisę vairuoti, kurią galėjo atgauti tik prieš pat Naujuosius metus, M. Maslauskaitė vėl negalės sėsti prie vairo – šįkart dar ilgiau.

„M. Maslauskaitė veikė tiesiogine tyčia, nes žinojo, kad baudžiamasis įstatymas imperatyviai draudžia vairuoti transporto priemones esant neblaiviam, suvokė pavojingą nusikalstamos veikos pobūdį ir norėjo taip elgtis, nes ji, neįgijusi teisės vairuoti transporto priemones ir būdama vidutinio girtumo laipsnio, kuris artimas sunkiam girtumo laipsniui, transporto priemonę vairavo, kas rodo, kad ji šiurkščiai pažeidė kelių eismo taisykles, todėl M. Maslauskaitei skirtina baudžiamojo poveikio priemonė – uždraudimas naudotis specialia teise – teise vairuoti kelių transporto priemones 4 metams“, – baudžiamajame įsakyme nurodė teisėja.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad M. Maslauskaitė prie automobilio vairo sėdo dar sausio 25 d., kai apie 22 val., Pakruojo rajone, kelio Rozalimas – Derveliai – Aukštelkai 9 kilometre nuvažiavo nuo eismo juostos ir sustojo tik griovyje.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktos merginos pasakojimas policijoje atskleidė šokiruojančią realybę – prieš metus nuo baudžiamosios atsakomybės atleista M. Maslauskaitė net neįvertino, kokią išskirtinę malonę jai buvo suteikę prokurorai ir teisėjai.

„Tą dieną nuo pat ryto savo pažįstamo namuose gėriau alkoholinius gėrimus – degtinę, – pasakojo M. Maslauskaitė. – Kartu su mumis degtinę gėrė ir mano brolis – per tą dieną trise išgėrėme apie 4 butelius degtinės. Buvo jau prietema, kai brolis manęs paprašė parvežti į namus. Iš pradžių nenorėjau važiuoti, bet brolis manęs labai prašė... Todėl ir sutikau.“

Jos teigimu, vaikinas, kurio namuose jie girtavo, sutiko paskolinti automobilį, todėl ji sėdo prie vairo, šalia – sugėrovai: vienas priekyje, kitas – gale.

„Pavažiavau gal pusantro ar du kilometrus, kai nesuvaldžiau automobilio ir nuvažiavau į griovį“, – M. Maslauskaitė sakė, kad „Volvo“ buvo labai prastos būklės, greitai nevažiavo, o ji norėjo važiuoti padidinusi greitį, todėl kiek galėdama paspaudė greičio pedalą...

Paklausta, ar ir prie vairo gėrė degtinę, M. Maslauskaitė negalėjo atsakyti – net neprisimena.

„Paskui brolis su draugu bandė automobilį iš griovio išstumti, tačiau jiems nepavyko, prie jų prisijungiau ir aš, bet vis tiek nepavyko, todėl pėsčiomis išėjau pas seserį, kuri gyvena vos už kelių šimtų metrų“, – per apklausą sakė ji.

Merginos teigimu, praėjus trims ar keturioms valandoms į sesers namus atvyko policijos pareigūnai, kurie patikrino girtumą – pirmą kartą alkotesteris rodė 2,47 prom. neblaivumą, o antrą kartą papūtus – 2,56 prom. Ir šis girtumas buvo likęs po draugo namuose vykusių išgertuvių, nes sesers namuose M. Maslauskaitė alkoholinių gėrimų daugiau negėrė.

„Labai gailiuosi, kad sėdau prie vairo, bet taip pasielgiau tik todėl, jog manęs prašė brolis – jis labai norėjo į namus“, – teisinosi mergina. Ir, kaip ir visi pažeidėjai, pažadėjo daugiau taip nesielgti.

Tuo metu policijos pareigūnai sakė, jog atvykę pasikalbėti su M. Maslauskaite pateko į kuriozinę situaciją – mergina buvo tokia girta, kad su ja net buvo sunku susikalbėti.

„Kodėl ji nuvažiavo į griovį ir kodėl vairavo automobilį būdama neblaivi, M. Maslauskaitė mums neaiškino, be to, su ja nelabai galėjome susikalbėti dėl jos neblaivumo“, – prisiminė tą vakarą patruliavęs pareigūnas. Jis taip pat pažymėjo, kad policijos duomenų bazėje buvo patikrinta merginos asmens tapatybė ir tada paaiškėjo, kad ši vairuotojo pažymėjimo niekada nebuvo įgijusi.

Pareigūnai bandė kalbėtis ir su vaikinais, kuriuos rado prie į griovį įvažiavusio automobilio – jie nesėkmingai bandė jį ištempti į kelią, tačiau pokalbis taip pat nedavė jokių rezultatų: dėl girtumo nebuvo įmanoma susikalbėti.

O vėliau paaiškėjo, kad automobilis priklausė net ne tam vaikinui, kurio namuose M. Maslauskaitė visą dieną girtavo – jį kieme buvo palikęs šio draugas, kuris taip pat tądien girtavo. Tik išgėręs nuėjo miegoti.

Automobilio savininkas tikino, kad automobilį buvo ką tik nusipirkęs vos už 100 eurų, ketino jį suremotuoti ir parduoti, tačiau dabar tikrai to nedarys.

„Man automobilio grąžinti nereikia, toks jis man nebėra reikalingas“, – policijoje kalbėjo vyras.