Teisingumo ministerija yra parengusi Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis siūloma numatyti laisvės atėmimą iki vienerių metų tiems, kurie žinojo, kad serga ir buvo apie tai įspėti, bet nesilaikė saugumo taisyklių bei sukėlė pavojų kitiems užsikrėsti koronaviru. Šiomis pataisomis už tokius pažeidimus būtų padidinti ir galimų baudų dydžiai. Taip pat siūlome sugriežtinti laisvės atėmimo bausmę iki penkerių metų, jei asmenys išplatino COVID-19 ligą didesniu mastu.

Pastarųjų dienų įvykis Vilniuje, kai koronavirusu sergantis asmuo pabėgo iš ligoninės ir namo per visą miestą važiavo visuomeniniu transportu, uždavė daug papildomo darbo medikams ir policijai, sukėlė realų užsikrėtimo pavojų visiems kartu važiavusiems žmonėms, rašoma Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.

Deja, įvesto karantino metu panašūs nusikalstamo neatsakingumo atvejai – ne vienetiniai, o gana paplitęs neigiamas reiškinys. Todėl būtina taikyti griežtesnes teisinio atgrasymo priemones, kad ir toliau galėtume veiksmingai kontroliuoti pandeminę situaciją, kokios nėra buvę nei Lietuvoje, nei pasaulyje.

Šiuo metu numatytos bausmės neturi tinkamo atgrasomojo poveikio palyginti su tuo, kokia didelė žala gali būti padaryta visuomenės sveikatai. Minėtu atveju, asmeniui, sukėlusiam pavojų užkrėsti COVID-19 kitą žmogų, galima taikyti baudą, viešuosius darbus, laisvės apribojimą, areštą, dėl kurių netgi neatsiranda teistumas. Jeigu dėl jo kaltės kiltų užkrato židinys, ir liga dar labiau išplistų visuomenėje, tik tada jam grėstų laisvės atėmimas iki trejų metų. Bet baudžiamoji atsakomybė iš viso gali būti netaikoma, jeigu nepavyktų nustatyti, kad dėl jo nerūpestingo elgesio buvo paskleistas užkratas. Tokiam asmeniui galima būtų skirti tik administracinę nuobaudą.

Dabar žinome, kaip sparčiai žengia ši ypatingai pavojinga infekcija. Kartu su kitomis šalimis esame atsakingi už pergalę, nuo kurios priklauso mūsų ir globalios visuomenės ateitis. Todėl šiandien nedelsdami privalome imtis griežtesnių atgrasymo priemonių, padėsiančių sustabdyti COVID-19.

„Nesame bausmių griežtinimo šalininkai. Tačiau pandemijos tikrai nepadės užgniaužti argumentai, kad svarbiau yra bausmės neišvengiamumas, o ne jos griežtumas. Tai neturės jokio efekto, jeigu bausmė bus pernelyg švelni ir neatgrasanti“, rašoma ministerijos pranešime spaudai.

Po iš Santarų pabėgusios moters kelionės autobusu siūlo visiems keleiviams izoliuotis

Antradienį Vilniuje iš Santaros klinikų Infekcinių ligų centro per langą pabėgusi moteris (gim. 1979 m.), pasirodo, jau nuo seno žinoma policijai. Pareigūnams ji žinoma kaip prostitutė.

Antradienį, laukdama tyrimo dėl koronaviruso atsakymo, ši moteris per langą paspruko iš Infekcinių ligų centro. Jos pabėgimas buvo pastebėtas 15.45 val. O 16.34 val. policininkai ją rado namuose, Gerosios Vilties g. esančiame bendrabutyje. Greitosios pagalbos medikai moterį parvežė į ligoninę.

Tyrimas buvo teigiamas – moteris apsikrėtusi koronavirusu.

Nerimą kelia tai, kad pabėgusi iš ligoninės ji į namus važiavo viešuoju transportu – autobusu.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo. Moteriai bus skirti viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas.

Veryga: gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė

Sveikatos apsaugos ministras (SAM) Aurelijus Veryga trečiadienį sakė, kad kol kas gydymo įstaigos tinkamai susitvarko su pacientais. Jis, reaguodamas į šią istoriją, teigė, kad jei ateityje tokių asmenų daugės, bus pasitelktos ir policijos pajėgos.

„Tai yra pavieniai atvejai, vien dėl to skirti labai didelę apsaugą prie gydymo įstaigų turbūt nėra tikslo ir prasmės. Vertinant tuos pavienius atvejus, su jais yra susitvarkyta, problemos operatyviai išspręstos. Jei tokių atvejų daugėtų, atsirastų dagiau visuomenės narių, kurie elgiasi itin neatsakingai, už tai numatyta ir atsakomybė, noriu priminti.

Jei asmuo pabėgęs užkrėstų ką nors, ir tai būtų įrodyta, jam grėstų ir baudžiamoji atsakomybė, tikiuosi, kad žmonės supranta, kokia atsakomybė gresia. Jei tokių atvejų daugėtų, matytume, kad įstaigos nesusitvarko su savo pajėgumais, tikrai yra galimybių pasitelkti policijos pareigūnus, kitas tarnybas. Kad tą saugumą būtų galima užtikrinti“, – sakė A. Veryga.

Bendrakeleiviams siūlo izoliuotis

Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ informuoja, kad vakar 1G autobusu ir 6 troleibusu popietę keliavę asmenys turėtų saviizoliuotis.

Sostinės keleivių dėmesiui – balandžio 7 d. popietę vykusiems 1G maršruto autobusais ir 6 maršruto troleibusais rekomenduojama saviizoliacija. Paaiškėjus informacijai, jog balandžio 7 d. (antradienį) iš Santaros klinikų Infekcinių ligų skyriaus pasišalino moteris, kuriai nustatytas teigiamas COVID 19 atvejis, policija pranešė apie jos kelionės maršrutą.

Turimais duomenimis, moteris tarp 15.30–16.30 val. iš Santaros klinikų vyko iki Žaliojo tilto 1G maršruto autobusu, o nuo Žaliojo tilto – stotelės kryptimi link Panerių važiavo 6 maršruto troleibusu. Visiems keleiviams, kurie balandžio 7 d. vyko šiais maršrutais, pagal galiojančius LRV ir LR Sveikatos apsaugos ministerijos nutarimus, rekomenduojama 14 dienų saviizoliacija:

1G maršruto autobusas, judėjęs nuo Santariškių link Stoties ir į Žaliojo tilto stotelę atvykęs 15.35 val.

1G maršruto autobusas, judėjęs nuo Santariškių link Stoties ir į Žaliojo tilto stotelę atvykęs 15.51 val.

1G maršruto autobusas, judėjęs nuo Santariškių link Stoties ir į Žaliojo tilto stotelę atvykęs 16.03 val.

1G maršruto autobusas, judėjęs nuo Santariškių link Stoties ir į Žaliojo tilto stotelę atvykęs 16.16 val.

6 maršruto troleibusas, nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.00 val.

6 maršruto troleibusas, nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.05 val.

6 maršruto troleibusas, nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.15 val.

6 maršruto troleibusas, nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.23 val.

6 maršruto troleibusas, nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.30 val.

Trečiadienį nustatytas koronavirusas

Antradienį iš Santaros klinikų Infekcinių ligų skyriaus pro langą pasprukusi pacientė serga koronavirusu. Tai ELTAI trečiadienį patvirtino Santaros klinikų komunikacijos tarnybos vadovė Jolanta Normantienė.

„Ji serga koronavirusine infekcija, šiuo metu yra infekcinių ligų centre“, – ELTAI teigė J. Normantienė. Pasak jos, pacientė į klinikas buvo sugrąžinta dar vakar. Jos ligos simptomai, pabrėžė Santaros klinikų komunikacijos tarnybos vadovė, šiuo metu yra lengvi.

„Tai – lengvai sergantis pacientas, tačiau kol kas yra pas mus“, – pridūrė ji.

Kaip ELTA pranešė antradienį, koronaviruso testo atsakymo laikydamasi izoliacijos laukti turėjusi moteris pabėgo iš gydymo įstaigos. Tačiau nepraėjus nė valandai buvo surasta namuose. Tuomet pabėgusiai moteriai dar nebuvo nustatyta liga.

Savo ruožtu Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis trečiadienį ELTĄ informavo, kad dėl pabėgusios koronavirusu sergančios moters iš Santaros klinikų pradėtas ikiteisminis tyrimas.