44 Vytautas kilęs iš Kretingos, o Anglijoje gyvena pastaruosius 15 metų, dirba pas vieną Pietų Korėjos automobilių gamintoją WEB dizaineriu. Šiuo metu – iš namų.

„Dirbti iš namų gana sunku, tenka labai susikaupti, pasitelkti valią ir kažkaip teisingai planuotis darbo dieną. Į gatvę eiti nerekomenduojama, tiksliau, išeiti galima, tik ne dažniau nei kartą per dieną. Nuotolinis darbas visai neprastas variantas, bet visgi norėtųsi tokia galimybe naudotis tik retkarčiais. Pas mus susirgimų koronavirusu pikas planuojamas balandžio 13 dieną, ir iki to laiko labai svarbu niekur neiti“, – sako Vytautas.

Jorko mieste gyvenantis iš Sardinijos kilęs italas Roberto Delfi.lt sako, kad Jungtinė Karalystė karantiną įvedė per vėlai. Jis taip pat įsitikinęs, kad Sardinijoje mažiau aukų nei kituose Italijos regionuose. „Bet net ir ten juntama baimė. Asmeniškai pažinojau vyrą, alinės šeimininką, kurį pražudė koronavirusas, o jam buvo vos 42 metai. Kai jis mirė, supratau, kad situacija tikra labai rimta ir gali paliesti kiekvieną iš mūsų“, – pasakoja Roberto.

Išeiti nevalia, pasilikti

Remiantis balandžio 8 dienos duomenimis, Jungtinėje Karalystėje užregistruota jau 55 tūkst. koronaviruso atvejų, mirė jau daugiau nei 6100 žmonių. Vien balandžio 7 dieną COVID-19 pasiglemžė 780 gyvybių.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas prieš savaitę prisipažino, kad jo koronaviruso testas teigiamas. Vaizdo įraše, kurį paskelbė savo paskyroje tviteryje, britų premjeras sakė: „Dar turiu temperatūros, todėl, paisydamas vyriausybės rekomendacijų, privalau tęsti saviizoliaciją tol, kol šis simptomas pasitrauks. Be poilsio dirbame tam, kad virusas būtų įveiktas“.

Šiuo metu britų premjeras gydomas intensyviosios terapijos skyriuje. Šalyje vyriausybė karantiną paskelbė kovo 2 dieną. Nuo pat pandemijos pradžios koronavirusas Jungtinėje Karalystėje pražudė daugiau žmonių nei Kinijoje, skelbia BBC. Neseniai šalyje buvo priimtas įstatymas, draudžiantis vaikštinėti gatvėmis „be svarbaus tikslo“. Svarbus tikslas – pirmojo būtinumo prekių įgijimas, fizinė sportinė veikla (kartą per dieną šalia gyvenamosios vietos), medicininės pagalbos paieškos, dalyvavimas šeimos nario laidotuvėse, vaikų lankymas (išsiskyrusių šeimų atveju) ir t.t.

Koronavirusu susirgo kolegos

Kaip pasakoja Vytautas, jo gyvenimas paskelbus karantiną pasikeitė kardinaliai – jau vien tai, kad namai tapo darbo vieta. Lietuvis apgailestaudamas pripažįsta, kad prieš kurį laiką britai kaip reikiant pasidavė panikai ir pradėjo masiškai pirkti maisto produktus.

„Dabar į parduotuvę įleidžia tik ribotą kiekį žmonių, didelių eilių nemačiau, na, kartais tenka palaukti kokias penkias minutes, bet ne ilgiau. Pas mus visi į parduotuves skuba kuo anksčiau ryte, kol dar yra prekių, yra, ką pirkti, o aš specialiai einu vakarais, kai nėra žmonių, tiesa, nėra ir prekių. Bet tokiu atveju galima ir sutaupyti“, – pasakoja lietuvis.

Vytautas dirba bendrovėje, kurios būstinė įsikūrusi Pietų Korėjoje, ir akcentuoja, kad kai kurie kolegos, lankęsi minėtoje šalyje, susirgo naujuoju koronavirusu.

„Svarbu pabrėžti, kad Pietų Korėjai pavyko laiku sustabdyti epidemiją. Europoje žymiai sunkiau, nes žmonės labai jau įpratę gyventi laisvai. Anglijoje labai ilgai delsė įvesti karantiną, tikriausiai galvojo, kad, jeigu pernelyg anksti uždraus bendrauti, žmonės ilgai karantine paprasčiausiai neišsėdės, todėl ir nusprendė jį įvesti laipsniškai. Iš pradžių prašė, kad žmonės neitų į gatves, o paskui jau pritaikė ir nuožmesnių draudimų. Tik, mano manymu, kokias dvi savaites pavėlavo. Kartą mane gatvėje sustabdė policijos pareigūnai ir paklausė, kur keliauju. Paaiškinau, kad išsiruošiau pasivaikščioti, tai baudos man neskyrė, bet patarė geriau likti namuose“, – pasakoja Anglijoje jau daug metų gyvenimą kuriantis lietuvis.

Piką prognozuoja balandžio 13-ąją

Vasarį Vytautas lankėsi Lietuvoje, svečiavosi pas tėvus Kretingoje. Palangos oro uoste jau laukė medikai ir kvietė žmones pasitikrinti, o kai grįžo į Londoną, tokiomis patikromis ten dar nė nekvepėjo. Lietuvis sako, kad, įvedus karantiną, jo įpročiai iš esmės nepasikeitė – taip, dabar dažniau plauna rankas, bet jokios apsauginės kaukės nenešioja.

„Per žinias Jungtinės Karalystės nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba sakė, jog nuogąstaujama, kad ligoninėse pristigs vietų bei įrangos dirbtinei plaučių ventiliacijai sunkiausiai COVID-19 sergantiems pacientams. Pas mus susirgimų pikas prognozuojamas balandžio 13 dieną, o iki tol labai svarbu likti namuose. Tai labai svarbu, nes jaunimas ilgą laiką į valdžios raginimus nereagavo ir vis tiek trynėsi gatvėse. Juk esą jaunimui ši liga iš viso praktiškai nepavojinga, bet juk galima lengvai užkrėsti kitus“, –įžvalgomis dalijasi lietuvis.

Jo bendrovės vadovybė algų darbuotojams nesumažino, nors automobilių pardavimai ir akivaizdžiai smuko. Laisvą laiką darbdavys siūlo išnaudoti kvalifikacijos kėlimui ir įvairiems kursams internete.

„Mūsų bendrovė valstybės paramos neprašo. Kiek žinau, ketina savo lėšomis ištempti iki birželio, tačiau žinau, kad kiti verslai atlyginimus jau sumažino 20 proc., juk kavinės ir viešbučiai šiuo metu nedirba. Ekonomikai dabar sunkus metas, bet aplinkai tiesiog nuostabus – lėktuvai neskraido, Venecijos kanaluose vanduo dar niekada nebuvo toks švarus kaip dabar, Niujorke oras švariausias per pastaruosius dešimt metų. Taip jau išeina, kad virusas šiuo klausimu nuveikė daugiau nei visi politikai kartu sudėjus“, – gerąją naujojo koronaviruso pusę bando įžvelgti lietuvis.

Šiuo metu Vytautas gyvena kartu su vyresniuoju sūnumi, dar du mažesni vaikai gyvena kartu su motina.

„Mano vyriausiajam sūnui devyniolika, jis dirba sandėlyje ir karantinas jam neaktualus, jis dirba kaip dirbęs. Su jaunesniais vaikais dėl karantino iš pradžių matytis buvo sudėtinga, tačiau vėliau valdžia peržiūrėjo savo sprendimus, ir dabar savaitgaliais galiu vaikus pasiimti pas save. Taigi taip, žinoma, tėvai gali matytis su vaikais, priešingu atveju, žinoma, kalbėtume apie absurdišką situaciją“, – konstatuoja lietuvis.