Vestuvių planavimo specialistė papasakojo, kokia reali situacija yra šiuo metu susidariusi. Pasak jos, šioje srityje tikrai nėra, kad sustojo darbai ir būtų galima drybsoti lovoje skaitant kokią nors knygą.

„Aš vakar dirbau iki dešimtos valandos vakaro, nes taip, vestuvių perkėlimas vyksta, žmonės nerimauja, nieks nežino, kada baigsis karantinas ir apskritai pandemija. Tiems asmenims, kurie planavo vestuves pusantrų metų, dar neramiau. Mano situacija yra tokia, kad gegužės ir iki birželio vidurio planuotas vestuves esu perkėlusi. Kai ką perkėlėme į rudenį, kai ką į kitus metus – visa tai labai priklauso nuo vestuvių dydžio ir kas į jas renkasi“, – aiškino ji.

Pasak L. Vagonės, galima turbūt tikėtis, kad birželio mėnesį karantinas bus pasibaigęs ir galbūt bus įmanoma normaliai švęsti, tačiau jeigu planuojama didelė šventė, kurioje dalyvautų apie šimtas svečių ir tam tikra jų dalis turėtų atvykti iš užsienio, vadinasi, su tokiu atvažiavimu būtų sudėtingiau.

„Tokiu atveju, aš visiems, kurie planuoja dideles vestuves su tarptautine publika, siūlau tikrai galvoti apie švenčių perkėlimus. Šis procesas nėra toks skausmingas, kaip gali pasirodyti, nes iš esmės šventė yra beveik suorganizuota, tik reikia su visais susisiekti ir suderinti naujas datas. Tai padaryti kol kas visai neblogai sekasi, finansinių nuostolių su vienais klientais turime labai nedaug, nes tam tikra užsakyta vieta norėjo paimti mokestį už datos saugojimą, kadangi jie tikisi, kad birželį jau visu pajėgumu dirbs ir bus netekę užsakymų. Vis dėlto tai yra vienetiniai atvejai“, – tikino vestuvių planuotoja.

Specialistės teigimu, apskritai visa vestuvių planavimo rinka yra baimėje, kadangi perkėlus visas šventes planuotų pajamų verslininkai gali nebeturėti. Taip pat, sako ji, išsigandę ir kai kurie klientai, kurių ekonominė padėtis gali keistis. Jei anksčiau jie galėjo sau leisti prabangią šventę, tai vėliau gali to nebeišgalėti.

„Aš neturiu dar tokių klientų, kurie atšaukė vestuves, bet labai daug rangovų man skambina ir klausia, ką jiems daryti, nes kažkas atšaukė vestuves ir reikėjo grąžinti avansus. Tokiu atveju aš noriu žmonėms pasakyti, kad perkėlimas finansiškai bus mažiau skausmingesnis, nes sutartyse labai dažnai nėra numatytas avanso grąžinimas už atšaukimą. Pavyzdžiui, jeigu tai nėra traktuojama kaip force majeure situacija – jeigu birželį atšauksite vestuves, o jau nebebus karantino, tai fotografai, užsakytos vietos savininkai tų pinigų nebegrąžins“.

Ne visos vietos, pasakojo L. Vagonė, sezono metu yra linkusios įsileisti vestuvininkus, todėl dairytis pigesnių kainų kurį nors mėnesį nevertėtų. Viena tokių vietų – pajūris.

„Perkelti iš gegužės mėnesio ar birželio pradžios vestuves, kai dar tokiu metu Palangoje neprasidėjęs sezonas, į liepos ar rugpjūčio savaitgalį yra labai sudėtinga ir praktiškai neįmanoma. Tose vietose vis dėlto tikimasi vasarą dar sulaukti atostogautojų ir jie nėra linkę įsileisti vestuvininkų. Tai padaryti labai sudėtinga ir dėl to, kad jei turėjote užsisakę populiarų fotografą ar makiažo meistrę gegužės ar birželio mėnesiui, tai dėl dabar susiklosčiusios situacijos visi perkelia tas šventes kaip pasiutę, vadinasi, bus tik sudėtingiau šiuos specialistus savo pageidaujamai datai užsisakyti“, – įspėjo ji.

Vestuvių planuotoja paminėjo, kad jeigu vis dėlto žmonės nusprendė susituokti šiais metais, tuomet reiktų pagalvoti apie neįprastas savaitės dienas – galbūt ne apie penktadienį ar šeštadienį, bet sekmadienį ar ketvirtadienį.

Paklausta, ar neturi prašymų surengti vestuves, kuriose svečiai galėtų dalyvauti nuotoliniu būdu, L. Vagonė atsakė, kad ne, bet jei atsirastų klientų, norinčių susituokti gegužės mėnesį, tuomet mielai prie tokio projekto prisidėtų.

„Daug kas apskritai, manau, apgalvos savo planuotų vestuvių koncepciją ir pamąstys, kad svarbiau yra pati santuoka, o ne vakarėlis. Tuomet, manau, tai ir paskatintų pasiryžti tuoktis ir tokiu keistu laikotarpiu“ .

Vienas opiausių klausimų, L. Vagonės nuomone, yra svečių perspėjimas dėl perkeliamų vestuvių. Pasak jos, nereiktų delsti to padaryti net ir paskelbtos pandemijos metu.

„Informavimas prieš savaitę tikrai nėra geriausias sprendimas ir reiktų tai padaryti bent prieš mėnesį. Tai reikalinga tam, kad žmonės spėtų susitvarkyti savo skrydžių ir viešbučių rezervacijų dalykus, jei atvyksta iš kur nors toliau. To reikia tam, kad ir svečiai nepatirtų finansinių nuostolių. Kai tik apsisprendžiate, kad keliate šventę, kiek galima greičiau apie tai informuokite svečius. Tai padaryti galima tikrai gražiai ir, manau, svečiai tikrai supras“, – teigė specialistė.

Vestuvių planuotoja, taip pat labai norėjo atkreipti ir svečių dėmesį, kad šiuo metu juos pakvietusiems žmonėms visiškai apsivertė situacija ir nekankinti jaunųjų klausimais, ar apskritai įvyks šventė.

„Leiskite jiems susivokti situacijoje ir jie tikrai iškart jus informuos apie pasikeitimus“.

Neverta pamiršti, kad lietuvius traukė rengti vestuves ne tik tėvynėje, bet ir Italijoje ar kitose šalyse. Specialistės teigimu, artimiausiu metu švenčių skaičius užsienyje tikrai sumažės.

„Pavyzdžiui, Italija tikrai labai graži šalis, bet iš klientų atsiliepimų suprantu, kad šios šalies varianto kol kas nelabai kas svarsto. Nežinau, kaip dėl kito sezono, bet turbūt irgi tokia situacija, kad nieks nežino, kuo viskas baigsis“, – sakė ji.

Pastaraisiais metais ir atnešami vokeliai jauniesiems „storėjo“, bet, L. Vagonės nuomone, daug kam iškils turbūt ne tik vokelių klausimas, bet ir nuomos mokesčių ar maisto kainų klausimai.

„Greičiausiai reikia prieiti prie išvados, kad ir tie vokeliai „plonės“, ir pačių vestuvių koncepcija keisis. Jeigu praeitų metų tendencija buvo kviesti į vestuves ne vieną, o dvi grupes, užsakyti daug gėlių, tai, manau, kurį laiką labai prašmatnių vestuvių skaičius bus mažesnis. Viskas šio karantino yra supurtyta iš esmės. Turėtų mažėti ne tik vokeliai, bet ir pačios vestuvės. Manau, meilė nuo to nenukentės, nes jai karantino nėra“.

Vis dėlto, L. Vagonė apibendrino, kad karantinas yra tinkamas metas susiplanuoti tuos dalykus, ką anksčiau jaunieji ruošdavosi paskutinę minutę – sudaryti dainų sąrašą didžėjui ar pasidaryti susodinimo planą.