Kaip teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Vytautas Sakalauskas, ketvirtadienį per šalį slinks šaltasis atmosferos frontas, tad jau šiąnakt padidės debesuotumas. Jo teigimu, ne taip saulėta bus ir rytojaus dieną. Tiesa, šilumas vis dar džiugins, kai kur gali sušilti ir iki 18 laipsnių.

„Naktį lietučio dar ne tiek ir daug, daugiausia vakariniuose rajuonuose trumpai palis, pūs vidutinio stiprumo pietų-pietvakarių vėjas.

Dieną bus daugiau ir debesų, ir lietučio. Daug kur trumpai palis, sustiprės vakarų, šiaurės vakarų vėjas. Vietomis gūsiai sieks ir 15-16 m/s. Dieną bus 10-15 laipsnių, pietiniuose rajonuose dar spės sušilti ir iki 16-18 laipsnių šilumos. Tik prie jūros bus vėsiau. Nuo jūros dvelks vėsa ir temperatūra bus apie 8 laipsnius šilumos“, – teigė V. Sakalauskas.

Penktadienį ciklonas nuo Lietuvos trauksis, tad debesuotumas, pasak sinoptikų, bus mažesnis, tačiau atvės dar labiau. Kai kur gali sušilti vos iki 7 laipsnių.

„Tačiau, kadangi ciklonas šaltuoju šonu patraukia šaltį, jis atkeliauja už šalto fronto, tai į Lietuvą veržiasi šaltesnis oras, sustiprėja vėjas. Vyraus smarkokas 8-13m/s šiaurės vakarų vėjas. Gali būti ir stipresnių gūsių, ypač dienos metu. Naktį temperatūra pragiedrėjus bus artima nuliui. Nuo -2 šalčio iki 3 šilumos.

Dieną tebus 8-13 laipsnių šilumos. Dažniausiai žmonės girdi tą antrą skaičių – 13. Tai kažkur bus ir 8, ir 9, pajūryje gal ir 7. Iš tikrųjų gerokai atvėsta, kritulių mažai. Naktį gali trumpai palyti, daugiau pietiniuose, pietrytiniuose rajonuose. Dieną pavieniai nedideli lietukai galimi, tačiau tikrai nebus gausaus lietaus, matysime ir saulę. Tik tiek, kad tas vėjas ir vėsa braunasi“, – prognozėmis dalinasi sinoptikė Teresa Kaunienė.

Koks bus Velykų savaitgalis?

Savaitgalį, anot T. Kaunienės, naktį numatomos šalnos. Vėsi bus ir diena, tačiau nukritusią temperatūrą, sinoptikės teigimu, šiek tiek turėtų kompensuoti išlindusi saulė.

„Šeštadienį stiprėja aukštesnio slėgio laukas, mūsų orus lemia ciklonas, bet kol kas šaltoji dalis, tai kritulių tikimybė maža, vėjas rimsta, po trupučiuką keičia kryptį. Naktį jis bus visai nestiprus, dieną vidutinio stiprumo besikeičiančios krypties. Naktį vyrauja silpnai neigiama, tarp 0 ir -4 laipsnių šalčio, temperatūra visoje šalyje, pajūryje apie 0-1 šilumos.

Diena turėtų būti šaltoka, bet kadangi turėtų išlįsti saulė ir nurimti vėjas, tai tą šaltesnę oro masę saulė šiek tiek kompensuos savo šiluma. Išliks tie patys 8-13 laipsnių šilumos, bet jeigu nebūtų saulės, galėtų būti dar vėsesnė diena“, – aiškina specialistė.

O kas laukia per Velykas? Vietomis šils ir iki 15 laipsnių, tačiau pavasariška šilumo, teigia T. Kaunienė, pasimėgauti trukdys gana stiprus vėjas.

„Velykų naktis rami, be kritulių. Mūsų orus lemia anticiklonas, po trupučiuką Lietuva persikrausto į šiltesnę anticiklono dalį. Naktis bus giedra, vietomis vakariniuose rajonuose gali būti rūkas. Temperatūra vyraus silpnai neigiama, tarp 0 ir -4 laipsnių. Arčiau jūros silpnai teigiama. Pajūryje, kadangi vėjas po truputį suksis iš pietvakarių, temepratūra naktį išliks teigiama – 2-4 laipsniai šilumos.

Dieną iš vakarų artėja ciklonas, stiprėja pietų-pietvakarių vėjas. Kol kas numatomas 7-12 m/s, tai čia smarkokas, bet be pavojingų gūsių.

Įdienojus, atroje dienos pusėje vakariniuose, šiaurės vakariniuose rajonuose tikėtinas trumpas lietus. Diena dar bus šilta – tarp 10-15 laipsnių šilumos. Aišku, vėsiausia bus šiaurės vakariniuose rajonuose. Žemaitijoje, pajūryje bus tik 10-11 laipsnių, o šilčiau centriniuose, pietiniuose rajonuose – ten iki 15 laipsnių“, – sako pašnekovė.

Pirmadienį ciklonas užgrius visa jėga

Kaip teigia sinoptikė, pirmadienį laukia dar didesni orų pokyčiai. Nors naktis bus šilta, vėjas dar labiau sustiprės, į kritulius gali įsimaišyti sniego ar ledo, gali būti ir perkūnijos.

„Tas ciklonas užgriūna visa jėga. Pirmiausiai stiprėja vėjai. Naktį vėjas bus pietvakarių, vakarų. Dieną pereina į šiaurės-vakarų, šiaurės ir pradeda nešti gerokai šaltesnį orą.

Naktis vėjuota, su trumpu lietumi daugelyje vietovių. Gal tik pietiniuose, pietrytiniuose nebus lietaus. Temperatūra teigiama – 3-8 laipsniai šilumos.

Dieną orai bjurs smarkiau. Vėjas bus ir smarkokas, ir gūsiningas. Gūsiai sieks 15-19 m/s, vėl brausis šaltis. Kai kur krituliai gali būti jau ir mišrūs, įsimaišyti sniego ar ledo kruopelės, nes šaltis veršis gana intensyviai ir numatomas intensyvus griuvimas, gal ir kokia perkūnija gali būti.

Temperatūra jau pasiskirto ne vienodai. Šiauriniuose rajonuose, pajūryje, Žemaitijoje 8-13 laipsnių šilumos, centriniuose rajonuose gal apie 14 laipsnių, o pietrytiniame, pietiniame šalies pakraštyje, kol tas šaltis ateis, gali spėti sušilti iki 14-16 laipsnių“, – apie pirmadienio orus kalba T. Kaunienė.

Tiesa, sinoptikė ramina – vėsesnis periodas labai ilgai užtrukti neturėtų ir į Lietuvą šilti orai sugrįžti gali neilgai trukus.