Pirmąjį balandžio mėnesio savaitgalį patikrino sulaukusi KUL ligoninė, anot mero Vytauto Grubliausko, šiaip nėra niekuo išskirtinė ir susiduria su tokiomis pat problemomis, kaip ir ne viena Valstybės, o ne savivaldybės pavaldume esanti gydymo įstaiga. Visgi ne kartą nuskambėjusios problemos visose su koronavisuru susidūrusiose valstybinėse gydymo įstaigose taip akylai nėra taršomos.

Atlikto patikrinimo išvadas, kurios perduotos savivaldybės administracijai ir Tarybai, paviešino „Atvira Klaipėda“ Patikrinimo metu nustatyta, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) gavo ne visą informaciją apie galimus medikų ir pacientų kontaktus, o dalis pateiktos informacijos nebuvo savalaikė.

Patikrinus, kiek yra priemonių, pateiktoje išvadoje nurodoma, kad ligoninės administracija informavusi, kad jų užtenka, tačiau ne ilgam (4-5 dienų laikotarpiui). Be to, Neurochirurgijos skyriuje pasigesta aiškios personalo persirengimo vietos, rankų antiseptiko, švarūs ir panaudoti drabužiai laikomi toje pačioje patalpoje, įvardijama, kad šiame skyriuje „nėra sureguliuotas personalas“. Išvadose nurodoma „nedelsiant sustabdyti naujų pacientų, besikreipiančių dėl būtinosios pagalbos, priėmimą į pirmą skyrių. Atskirti slaugos skyriaus personalo įėjimą nuo onkologinių skyrių personalo. Slaugos skyriaus pacientus pervežimui naudoti liftą maršrutu: antras aukštas – rūsys – antras aukštas. Skyriai, kuriuose ligoniai yra kontaktavę su COVID-19 sergančiaisiais, nurodoma išskirstyti po vieną asmenį į palatą.

Taip pat nurodoma, kad ligoninėje buvo pažeidžiamas nurodymas teikti informaciją apie sergančiuosius ir jų aplinką – kontaktiniai sąrašai nebuvo pilni. Taip pat buvo perpildytos panaudotos aprangos talpos ir „nustatytas dalies COVID-19 ligos atvejų plitimas tiek dėl personalo, tiek tarp pacientų iš dalies yra susijęs su infekcijos kontrolės reikalavimų nesilaikymu. Visą dokumentą rasite čia.

V. Grubliauskas sako, kad šiose išvadose išties yra ką taisyti, tačiau kažkokio tyčinio nusikaltimo, bent jau pateiktuose dokumentuose, neįvardijama.

„Galbūt yra dar kažkokios išvados, kurias turi. Kas skiriamas ligoninei išskirtinis dėmesys – tą mato visa Lietuva. Galbūt tai vyr. gydytojo su Sveikatos apsaugos ministru reikalai, kai apskundinėjo (SAM praėjusių metų lapkričio mėnesį gavo anoniminius skundus dėl atmosferos ligoninėje, – „Delfi“ patikslinimas). Kažkas nepraleidžia progos tuo pasinaudot,“ – sako meras.

Klaipėdos ligoninėje jau senokai sklando įtampa, kurią pastarosiomis dienomis atvirai išsako kai kurie medikai. Apie 300 medikų (viso KUL dirba apie 1000) vienijančios profsąjungos pirmininkas Dainius Burdulis neseniai išplatino viešą reikalavimą nušalinti KUL vyr. gydytoją Vinsą Janušonį.

Uostamiesčiui pavaldžios ligoninės vadovo likimą ketvirtadienį spręs miesto taryba.