Premjeras S. Skvernelis teigė, kad iš miestų asmenys bus išleidžiami, tačiau ragina vis tiek nevykti pas nieką į svečius, nes bus tikrinami atvykstantys žmonės.

„Policija vykdys kontrolę ne išvykstančių, bet atvykstančių asmenų į miestus ir miestelius. Visi gyventojai, kurie išvažinės iš miestų, galės tą netrukdomai daryti, tačiau reikėtų pagalvoti, kur tas kelias nuves. Atvykę į konkretų miestą ar miestelį, galite būti neįleisti“, – sakė ministras pirmininkas ir pabrėžė, kad numatytos išimtys.

Jis taip pat patikslino, kad nenorima uždrausti vykti į savo nuosavybės teise turimas sodybas arba į parkus, prie ežero, laikantis reikalavimų, tačiau reikalaujama, jei nėra būtinybės, nevykti į kitas savivaldybes, jų miestus ir miestelius.

Pasak Vyriausybės vadovo, policija 100 procentų nevykdys kontrolės, tai yra neįmanoma.

„Tai vyks pasirinktinai, (...) naudos technines priemones. Policija turi pakankamai techninės įrangos. (…) Buvo nuogąstavimų iš merų, noriu priminti, kad policija nėra pavaldi savivaldai, kas norės pailsėti, tas galės, kas nori padėti policijai, tas galės tai daryti“, – teigė ministras pirmininkas.

„Prašome netrukdyti“, – Vyriausybėje sakė premjeras.

Jis teigė, kad policijos pareigūnai nereikalaus dokumentų, jie tikės žmonėmis.

„Pareigūnai, be abejo, žmonėmis patikės. Siūlau nejuokauti, neapgaudinėti pareigūnų“, – sakė ministras pirmininkas.

„Vėliau galėsime važinėti po visą Lietuvą ir lankyti ne kapus, o savo artimuosius“, – Vyriausybėje trečiadienį sakė ministras pirmininkas.

Ribojimas bus taikomas tris šventines dienas – nuo penktadienio 20 val. iki pirmadienio 20 valandos.

Trečiadienį Vyriausybės pakeistos karantino sąlygos numato, kad ribojimai nebus taikomi, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties, sunkios ligos ar nelaimės, darbo reikalais, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, taip pat – prireikus teikti būtinąją medicininę pagalbą.

Premjeras sakė nesibaiminąs, kad žmonės bandys apeiti ribojimus.

„Manau, kad dauguma gyventojų yra atsakingi. Jeigu elgsime kitaip, bandysime apeiti, tai gali būti, kad protrūkis bus didelis, (…) kentėsime visi, turėsime gyventi ypatingo griežtumo sąlygomis“, – sakė S. Skvernelis.

Kartu jis patikslino, kad nedaroma ribojimų prekių judėjimui.

Prie judėjimo ribojimo prisidės policijos pareigūnai

Rita Tamašunienė

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė Vyriausybėje pristatė, kaip prie judėjimo ribojimo Lietuvoje prisidės policijos pareigūnai.

„Penktadienio vakarą prasidės intensyvesnis patruliavimas, bendradarbiaujant su savivaldybėmis, dalyje kelių bus ženklais stabdomas eismas, kitose sutiksite patrulių. Tie, kurie vyksta į darbą, kurie turi dokumentus, patvirtinančius, kad turi kitur nuosavybę ir ten vyksta, tikrai bus praleidžiami. Bet bendras karantino sąlygų laikymasis bus kontroliuojamas gana griežtai“, – sakė R. Tamašunienė.

Ministrė teigė, kad mokslininkų prognozės apie viruso suvaldymą Lietuvoje įkvepia, todėl ir griežtinamos priemonės.

„Policijos departamentas turi informacijos apie tuos, kurie turi laikytis saviizoliacijos, būriuotis viešosiose erdvėse yra draudžiama, bus kontroliuojamos ir jos. Deja, mūsų prašymo maksimaliai likti namuose, po kelis tik išeiti į gamtą ne visada laikomasi. Dėl to labai prašome – ši savaitė labai svarbi, turint mokslininkų rodiklius, tai mus įkvepia, kad galime virusą nugalėti anksčiau, nuo mūsų visų elgesio priklausys, kaip greitai galėsime sušvelninti esamas sąlygas“, – sakė ministrė.

„Policijos pasitelkiama daug – 3000 dirbs šį savaitgalį, 300 patrulių punktų visoje šalyje bus įrengta bendradarbiaujant su savivaldybėmis“, – sakė ministrė.

R. Tamašunienė ragino maisto produktus vyresnio amžiaus giminaičiams nuvežti iki judėjimo apribojimo. Ministrė prašė nesusitikti su savo artimaisiais, tik palikti,tarkim, maisto produktus.

Žada elgtis geranoriškai, bet priminė baudų dydžius

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla Vyriausybėje teigė, kad policijos tikslas šventinį savaitgalį – ne išrašyti baudas.

„Tikrai policija šį savaitgalį pasitiks maksimaliomis pajėgomis. Noriu padėkoti kariuomenės vadui – jis pažadėjo dvigubus pajėgumus, taip pat šaulių sąjungos vadovui, jo paprašiau maksimalių pajėgumų, tai buvo pažadėta. Taip pat tikimės ir iš vidaus sistemos veteranų, policijos rėmėjų. Reagavimas į piliečių pranešimus bus esmė. Bus taikomos ir tam tikros policijos turimos technologinės priemonės, kurios iš esmės yra nematomos, bet šį savaitgalį jos bus mums naudingos galimiems pažeidimams identifikuoti“, – sakė jis.

R. Požėla teigė, kad kiekvienu atveju, norint patekti į kitą miestą, reikia turėti su savimi dokumentą. Nors pasitaikys atvejų, kai policijos pareigūnai į miestus praleis ir be dokumentų, jei bus priežasčių.

„Jei bus sakoma netiesa, policija taikys griežtas poveikio priemones“, – sakė policijos generalinis komisaras.

„Protokolų ir baudų rašymas yra kraštutinė priemonė. Labai norėčiau, kad policija nesurašytų nė vieno protokolo dėl objektyvių priežasčių, kad tokių situacijų net nebūtų. Jei susidursime su tokiais atvejais, kai meluojama, didelio pasirinkimo mes neturėsime, bauda – 250 eurų. Jei bus nebe pirmas pažeidimas – bauda nuo 500 iki 1500 eurų. Tai tokios tos griežtos priemonės“, – sakė R. Požėla.

Kaip atrodys patikros punktai?

Generalinis policijos komisaras pristatė, kaip galimai atrodys patikros punktai prie miestų.

„Tipinis postas – ženklai, kurie riboja greitį, įpareigoja sustoti. Ir pareigūnas vykdo kontrolę – prieina prie automobilio ir atlieka kontrolės veiksmus. O ten, kur nėra postų, kur yra įvažiavimai į miestus, bus kelio ženklas – motorinis eismas draudžiamas, arba bus „plytos“, kurios draudžia judėjimą“, – sakė R. Požėla.

Kaukių dėvėti miške neprivaloma

Nuo penktadienio įsigalioja reikalavimas viešosiose vietose dėvėti kaukes arba kitaip dengti veidą ir nosį.

Ministras pirmininkas per spaudos konferenciją patikslino, kad tai nereiškia, jog kaukes reikia dėvėti miške.

Kaip sakė S. Skvernelis, jei vaikštoma miške, tai yra vienas režimas, bet, artėjant kitam žmogui, kaukę dėvėti reikia. „Tikiuosi, kad pareigūnai bus ypač mandagūs, nepuls kiekvieno bausti“, – kalbėjo ministras pirmininkas ir pabrėžė, kad asmenys būtų baudžiami tik išimtiniais atvejais.

Jis paaiškino, kad policijos ir savivaldybių viešosios tvarkos pareigūnai prižiūrės, ar kaukės bus dėvimos.

„Medicininių kaukių pasiūla jau atsiranda šalyje. Palikome dar porą dienų, kad būtų galima įsigyti“, – sakė S. Skvernelis ir prašė rizikos grupių asmenų neiti į lauką.

Jis nenorėjo kalbėti apie galimas baudas, tikisi, kad sprendimą pavyks užtikrinti pasitelkus sąmoningumą, prevenciją ir įspėjimus.

Policijos generalinis komisaras viliasi, kad žmonės geranoriškai supras reikalavimo dėvėti kaukes būtinybę.

„Jeigu bus piktybinių atvejų, kai mūsų žmonės nesupras, kodėl tą reikia daryti, nevykdys mūsų reikalavimų, neatmetame, kad grės ir baudos, kaip ir už kitus galimus karantininius pažeidimus“, – sakė R. Požėla.

Dėl tolesnio karantino pratęsimo spręs pasitelkę ekspertus

Paklaustas, kiek dar laiko po balandžio 27-osios karantinas galės būti pratęstas, premjeras teigė, kad tai nebus politinis sprendimas.

„Kadangi situacija gerėja, mes nesvarstome. O dėl karantino pratęsimo ar dalinio pratęsimo, nes galimas ir ribotas karantinas, mes vadovausimės tais ekspertais, kurie dirba su Vyriausybe. Tai nebus politiniai sprendimai, tik specialistų ir ekspertų nuomonė bus svarbiausia“, – sakė premjeras.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje prasidėjo dar kovo 13-ąją dieną. Šiuo metu Lietuvoje užfiksuota per 900 koronaviruso atvejų, 15 mirčių.