Kai kurios Europos Sąjungos (ES) šalys, matydamos, kad kreivė naujų atvejų kreivė plokštėja, jau dabar švelnina karantino sąlygas. Delfi siūlo pasidomėti, kuriuos apribojimus švelninama pirmiausia.

Pirmųjų žingsnių imtis sumanė Austrija ir Danija.

Austrijoje nuo balandžio 14-osios dienos galimybę atsidaryti turės mažos parduotuvės, didžiosios (prekybos centrai, parduotuvės, kirpyklos) – nuo gegužės 1-osios dienos.

Restoranai, viešbučiai ir mokyklos atsidaryti turėtų tik gegužės viduryje, atsižvelgiant į balandžio mėnesio situaciją šalyje.

Nors karantino sąlygos švelninamos, tačiau išlieka griežtos taisyklės dėl kaukių nešiojimo, atstumo laikymosi, bei į parduotuves įleidžiamų asmenų kiekio. Viešieji renginiai turėtų būti atnaujinti tik liepą.

Ugdymo procesas vis dar vyks bent nuotoliniu būdu iki gegužės vidurio.

Pavyzdžiui, Danija iš karto po Velykų savaitgalio, nuo balandžio 15-osios, atidarys vaikų lopšelius, darželius ir pradines mokyklas. Tuo pačiu metu privačiame sektoriuje dirbantys asmenys galės nutraukti darbą iš namų, jei darbovietėse bus užtikrinamos visos saugumo sąlygos.

Kaip rašo Elta, Danijos premjerės Mettės Frederiksen teigimu, remiantis šalies sveikatos priežiūros institucijų išvadomis, „tikslinga ir pateisinama pradėti pamažu švelninti ribojimus, tačiau su sąlyga, kad kiekvienas laikysis atstumo vienas nuo kito ir plausis rankas“.

Tuo metu vidurinės ir aukštosios mokyklos turės dar palaukti iki gegužės 10 dienos.

Barai, restoranai, naktiniai klubai, prekybos centrai, kirpyklos ir masažų salonai toliau lieka uždaryti ir tebedraudžiami didesni negu 10-ies žmonių susibūrimai. O didžiuliai susibūrimai Danijoje draudžiami iki rugpjūčio. Iš karto skelbiama, kad jei bus fiksuojamas užsikrėtimo koronavirusu šuolis, taisyklės bus peržiūrėtos.

Ne tik šios šalys jau dabar kalba apie karantino sąlygų švelninimą. Tačiau konkrečių datų garsiai pasakyti kol kas yra bijoma. Daugiausiai dėl to, kad nebūtų keliamos nepagrįstos viltys gyventojams.

Daugelyje šalių atskiros ekspertų komandos svarsto, kaip karantino sąlygas būtų galima švelninti, kalbant apie kai kuriuose verslus, mokymo įstaigas.

Pasaulyje siaučia koronaviruso pandemija

Pavyzdžiui, Belgijoje svarstoma pratęsti aukštojo mokslo metus iki liepos 10 dienos. Kol kas galutinio apsisprendimo šiuo klausimu nėra. Bet jau dabar kalbama apie socialines išmokas studentams, kurie susidurs su finansiniais sunkumais.

Kaip kovo pabaigoje skelbė „The Guardian“, maždaug penktadalį pasaulio gyventojų – 1,7 mlrd. žmonių – paveikė socialinės izoliacijos priemonės, pasitelktomis kovai su naujojo koronaviruso plitimu.