A. Veryga teigė, kad tuo metu, kai parlamentaras jo pasiteiravo, galiojo tokia tvarka, kad po neigiamo koronaviruso testo rezultato, dviejų savaičių saviizoliacija reikalinga nebuvo.

„Aš manau, kad čia mes be reikalo įsileidžiame į kažkokius super sudėtingus vertinimus ir niuansus. Tuo metu, kai jis manęs klausė, galiojo tokios tvarkos, kurios buvo tuo metu. Ir jis nebuvo kažkur išvykęs, dėl ko jam būtų reikėję izoliuotis, iš jo paaiškinimo aš supratau, kad jis ir kontakto su tuo žmogumi neturėjo, kuris buvo nustatytas. Tai jam ir nėra jokio reikalo izoliuotis. Ir pagal tuo metu galiojusias taisykles (tam, aut. p.) nebuvo jokio reikalo, jokios rizikos“, – antradienį žurnalistams Seime sakė A. Veryga.

Ministras stebėjosi, kad šis klausimas taip plačiai aptarinėjamas politikų.

„Aš manau, kad čia politikai tai tiesiog pasigavo, nes nėra jau apie ką per daug diskutuoti. Tai tampa kažkokia programos vinimi, apie kurią reikia labai daug Seime padiskutuoti ir pašnekėti“, – kalbėjo politikas.

Jis ragino šio klausimo taip nebesureikšminti.

„Nesureikšminkime, manau, kad ir kolega supranta, kad reikia elgtis atsakingai. Manau, kad jis nerizikuotų eidamas kažkur, jei jam būtų problemų su sveikata“, – aiškino ministras.

Delfi primena, kad tyrimą dėl koronaviruso D. Gaižauskas pasidarė tada, kai paaiškėjo, kad patarėja Seime, su kuria, anot politiko, kontakto nebuvo, apsikrėtė šiuo virusu.

Aurelijus Veryga

Pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje D. Gaižauskas teigė, kad matė pagrindą tirtis, tačiau, gavęs atsakymą, laikytis 14 d. izoliacijos priežasties nebematė.

„Kovo 29 d. paskambinau ministrui, paaiškinau aplinkybes, pasakiau, kad rezultatas neigiamas, paklausiau, ar būtina izoliuotis. Ministras atsakė, kad neatitinku saviizoliacijos sąlygų. Galiu dalyvauti NSGK posėdyje, taip pat – ir plenariniame posėdyje. Nurodė, kad, kai vykdysime posėdį, turime imtis apsaugos priemonių“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė D. Gaižauskas.

Pakeista iki tol galiojusi tvarka

Kaip jau skelbta, tam, kad bent iš dalies būtų galima teisiškai pateisinti Seimo nariui, „valstiečiui“ D. Gaižauskui atlikto koronaviruso testo aplinkybes ir turėti tam teisinį pagrindą, SAM šiomis dienomis skubiai pakeista koronaviruso mėginių tepinėlių paėmimo tvarka, asmenų izoliacijos taisyklės ir net mobiliųjų punktų darbo tvarkos aprašas.

Pakeistas net COVID–19 ligos apibrėžimas.

Tai paaiškėjo po to, kai į Delfi žurnalistę kreipėsi karštosios linijos 1808 savanoris.

„Noriu su jumis pasidalyti įdomiu sutapimu, kuris nutiko per šiandieninį budėjimą. Apie 15 valandą buvo paskelbta pertrauka ir atėjusi moteris į mūsų kompiuterių sistemą įkėlė naują algoritmo tekstą, kurį mes turime skaityti asmeniui, skambinančiam tel. 1808 ir registruojamam koronaviruso testui atlikti. Naujame tekste neliko testuojamam asmeniui prievolės izoliuotis 14–ai dienų, jeigu jo testo rezultatas yra neigiamas, nors anksčiau tokia sąlyga buvo imperatyvi, ir mes nuo to pradėdavome pokalbį registruodami pacientą testui atlikti“, – vėlų ketvirtadienio vakarą, balandžio 2–ąją, Delfi žurnalistei sakė susisiekęs linijos 1808 savanoris.

Anot jo, niekas nepaaiškino, kodėl taip daroma, nors ne vienas iš skambučius priimančių operatorių viešai nuogąstavo, kad toks sprendimas gali smarkiai padidinti pandemijos riziką, nes net ir po neigiamo testo, jei asmuo buvo ką tik užsikrėtęs, infekcija jau galėjo būti organizme ir asmuo galėjo ją platinti, nors susirgimo požymiai dar neišryškėję ir testas ligos neparodė.

„Keisčiausiai pasirodė, kad šitie pakeitimai, lyg tyčia, labai palankūs Seimo nariui, ir toks sutapimas, kad jie daromi tada, kai jūs paviešinot įtarimus dėl Gaižausko daryto testo aplinkybių, kelia labai daug abejonių, ar taip nėra bandoma „išsukti“ kolegos, net statant į pavojų likusią Lietuvos visuomenės dalį ir švelninant izoliacijos sąlygas“, – teigė pašnekovas.

Iki tol, pasak kalbėjusiojo, kiekvienas asmuo, kurį užregistruodavo testui daryti, buvo laikomas potencialiu koronaviruso nešiotoju, net jei jis nebuvo grįžęs iš užsienio per paskutines 14–a dienų, nebuvo turėjęs sąlyčio su užsikrėtusiuoju koronavirusu, tačiau jam staiga pasireiškė šiai ligai būdingų simptomų – karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas.

Visi nukreiptieji testui atlikti po jo būdavo siunčiami privalomai 14–a dienų izoliuotis, nepriklausomai nuo testo rezultato. Po pakeitimų neigiamo testo sulaukusiems asmenims, jeigu jie nekeliavo ir neturėjo sąlyčio, saviizoliacija tapo neprivaloma.

Po Delfi publikacijos apie tai, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas D. Gaižauskas pažeidė saviizoliacijos dėl koronaviruso plitimo užkardymo sąlygas, kai po testo atlikimo nesiėmė 14–os privalomų dienų saviizoliacijos, Seimo narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją ir paprašė įvertinti kolegos elgesį.

D. Gaižauskas griežtai neigia tai, kad tvarkos pakeitimas susijęs su jo atveju. Jo nuomone, tuos pakeitimus lėmė tai, kad į Lietuvą atkeliavo didelė siunta mėginių.

usias baimes – kur kas gilesnės problemos gali laukti ateityje