Antradienio rytą išplatintame viešame kreipimesi rašoma, kad vis augantys koronaviruso apsikrėtusių medikų skaičiai parodo, kad apsaugos priemonių nepakanka.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje itin daug infekuotų medikų, turime pripažinti, kad medikų apsaugos priemonės iki šiol dar nėra pakankamos“, – rašome dokumente.

Šiame tekste primenama, kad pagal galiojančias higienos normas, sunkaus ūmaus respiracinio sindromo atveju numatoma, kad būtinos apsaugos priemonės būtų išduodamos visiems su potencialiai infekuotais asmenimis dirbančiams personalui.

Medikų atstovai neleidžia A. Verygai pamiršti ir savo paties pasakytų žodžių – „ Pagal tarptautines rekomendacijas sveikatos sistemai rekomenduojama laikytis požiūrio, kad visi gali būti užsikrėtę. Ar mes kalbame apie pacientus, ar apie visuomenę“.

Medikų organizacijų ir profesinių sąjungų atstovai prašo užtikrinti, kad bus kiekvienam medikui ar pagalbiniam personalui bus suteikiamos apsaugos priemonės, kurios yra numatytos patvirtintam COVID–19 atvejui pagalbą teikiančiam personalui.

Dokumente premjerui ir sveikatos apsaugos ministrui siūloma netaupyti medikų ir pacientų sveikatos bei gyvybės sąskaita.

„Jei oficialiai pripažįstama, kad valstybė perėjo į etapą, kai kiekvienas žmogus vertinamas kaip galimai infekuotas COVID–19 – raginame kiekvienam su bet kuriuo pacientu kontaktuojančiam medikui užtikrinti pilną apsaugą (ne mažiau kaip FFP2 klasės respiratorių, apsauginius akinius/skydelį, pirštines, vienkartinius apsauginius drabužius) ir vienkartines priemones naudoti griežtai VIENĄ kartą, o ne „taupyti“ medikų ir pacientų sveikatos ir gyvybės sąskaita“, – rašoma dokumente.

Medikai taip pat teigia, kad yra būtina atlikti ne tik diagnostinius tyrimus, bet taip pat praplėsti ištyrimo protokolus įtraukiant ir modernius sekoskaitos metodus.

Kreipimosi teksto autoriai pabrėžia, kad mato premjero ir sveikatos apsaugos ministro pastangas. Tačiau to, anot jų, nepakanka, reikia dirbti ranka rankon.

„Norime pastebėti, kad matome ir Jūsų, gerb. ministre primininke Sauliau Skverneli ir gerb. sveikatos apsaugos ministre Aurelijau Veryga paskutiniųjų savaičių pastangas stengiantis suvaldyti ekstremalią situaciją Lietuvoje ir sprendžiant naujojo koronoviruso pandemijos metu kilusias problemas.

Tačiau tik ranka rankon veikianti Valstybės ir ligoninių valdžia bei eiliniai medikai gali atlaikyti šį sunkų pandemijos smūgį, kurio jėga dar stiprės ateinančiomis savaitėmis – didėjant tiek infekuotųjų, tiek kritiškai sunkių pacientų skaičiui. Todėl prašome – išsaugokime medikus tam, kad galėtumėte išsaugoti piliečius“, – rašoma dokumente.

Politikai yra raginami nedelsiant priimti šiuos sprendimus: garantuoti nuolatinį adekvatų darbuotojų aprūpinimą asmeninėmis apsaugos priemonėmis. Taip pat griežčiau optimizuoti ir kontroliuoti ligonių srautus ligoninėse, mažinant nereikalingus kontaktus tarp pacientų ir medicinos darbuotojų. Užtikrinti nenutrūkstamą medikų darbą kohortomis/pamainomis ir kuo skubiau įtraukti viso medicinos personalo testavimą dėl COVID–19, tokiu būdu saugiai atrenkant personalą, kuris gali dirbti su pacientais, o kuris turi saviizoliuotis. Koreguoti pacientų diagnostiką ir įtraukti genomo sekoskaitos metodus, būtinus epidemiologinės situacijos vertinimui ir efektyvesnei situacijos kontrolei.