„Pirma, sprendimus galima bus priimti, jei turėsime statistiką. Tikrą statistiką. Dabar ją turiu tik tą, kurią patys Vilniuje vedame tiesiogiai. Iš Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro patikimos statistikos nėra. Dėl visos eilės abrakadabrų sprendimuose nežinome kas ir kada pasveiko, nežinome net kas ir kada susirgo (nes netiriama pakankamai, tiriame pavėluotai, tiriamųjų susirgimus priskiriame prie keliomis dienomis vėlesnės rezultatų gavimo dienos), nesusiskaičiuojame atvežtinių ir vidinio plitimo atvejų atskirai, nesuskaičiuojame, kiek vidutiniškai vienas užsikrėtęs apkrečia kitų, nežinome, kaip greitai pasveikstama ir t.t.

Taip pat neskelbiama (nes nežinoma turbūt), su kokiu skaičiumi atvejų šiandien, po savaitės ar po dviejų gali susitvarkyti sveikatos sistema. Kai nežinome tikrų duomenų, negalime priimti duomenimis paremtų sprendimų. Taigi, pirmas dalykas – susitvarkykime su duomenimis!

Antra, sprendimai bus galimi, jei pagaliau bus tiriami visi, kas bent kiek pateko į riziką būti užsikrėtę, t.y. turėję bet kokį kontaktą, turintys bet kokius ligos požymius, visi medikai. Mėginių tai mes galime paimti apsčiai – tik duokite laboratorijų. Tačiau NVSC ir laboratorijos vis dar labai atsilieka su jų tyrimais. Mažiau, nei mano minėtos šalys, bet vis tiek labai. Tikiuosi, kad greitai tai bus išspręsta“, – rašo meras.

Ne visi medikai saugūs

R.Šimašius taip pat paminėjo medikų situaciją. Akivaizdu, kad ne visų įstaigų medikai yra tinkamai apsaugoti.

„Trečia, jei gydytojai bus tikrai maksimaliai saugūs. Tai yra, kai visiems užteks asmeninių apsaugos priemonių (čia su Vyriausybės ir su Vilniaus miesto savivaldybės nusileidusiais lėktuvais situacija labai pagerėja). Taip pat, kas yra ne mažesnis iššūkis – kai visų ar bent daugumos sveikatinimo įstaigų vadovai pagaliau išmoks tvarkytis su darbais šios krizės sąlygomis. Čia problemų netrūksta ir Vilniuje, nekalbant apie regionų įstaigas.

Ketvirta, jei dideliais kiekiais žmones tirsime greitaisiais testais, parodančiais, ar žmogus jau nepersirgo ir neturi antikūnių.Bent jau Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigoms gavome greitųjų testų ir pradedame tai masiškai taikyti darbuotojams.

Penkta, jei bus užtikrintas saviizoliacijos šimtaprocentinis laikymasis tiems, kas serga, bei tiems, kas turėjo su sergančiais kontaktą. Tam būtina pritaikyti ir jau nuo praėjusio trečiadienio turimus technologinius sprendimus, ir realiai užtikrinti privalomą izoliavimą jo nesilaikantiems. O visų svarbiausia, kaip minėta – surasti visus, kurie kontaktavo su sergančiais ir juos testuoti, testuoti, testuoti, kaip sako ir Pasaulio sveikatos organizacija“, – tikina meras.

Tikina, kad karantinas bus pratęstas

Primename, kad prezidentas šiandien tikino, kad karantinas bus pratęstas, o sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad šventinis Velykų savaitgalis bus kritinis laikotarpis valdant koronaviruso situaciją šalyje, ir paragino žmones likti namuose bei nevykti pas artimuosius.

„Velykų savaitgalis bus tikrai kritinis, kuomet gali kilti pagundų pajudėti iš namų, gali kilti pagundų aplankyti savo artimuosius, aplankyti tėvus ar senelius. Tikrai primygtinis prašymas to nedaryti“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

A. Verygos teigimu, Lietuva kol kas „tikrai labai neblogai tvarkosi“ su situacija, nėra tokių didelių atvejų augimo kaip buvo Italijoje ar Ispanijoje, bet gyventojams nesilaikant karantino režimo situacija gali pasikeisti per savaitę.

Jo teigimu, Vyriausybė šią savaitę svarstys, ar pratęsti karantino režimą ir ar švelninti jo sąlygas. Ministras teigia, kad šiuo metu „nėra jokių argumentų“, dėl ko reikėtų griežtinti karantino sąlygas, tačiau gyventojus ragino išlaikyti kantrybę, budrumą, ir „nepradėti elgtis neapgalvotai“.

„Dėl palengvinimo – matyt, diskusija bus ne apie kažkokius atskirus sektorius, bet apie galimybe gyventojams šiek tiek laisviau naudotis kas tai bebūtų, ar tai – prekyba, ar tam tikros paslaugos, jei ten bus įmanoma išlaikyti tam tikras specialias apsaugos sąlygas“, – sakė jis.

Pasak A. Verygos, šios sąlygos – kad paslaugos teikėjas užtikrintų savo apsaugą, taip pat kad vienoje vietoje nesibūriuotų gaunantieji paslaugas, naudotųsi asmens apsaugos priemonėmis.