Tačiau pavakarę kalbintas Marijampolės savivaldybės meras Povilas Isoda „Delfi“ teigė, kad skyrius, kuriame pirmadienį fiksuotas koronaviruso židinys – ir toliau dirba. „Tai skyrius neuždarytas. Tik naujų ligonių nepriimame. Ir dabar testuojame personalą ir ligonius – iš viso personalo bus apie 50, taip pat 38 ligoniai“, – sakė meras P. Isoda.

Ir nors Marijampolėje veikia mobilusis tepinėlių iš nosiaryklės dėl COVID – 19 mėginių paėmimo punktas, o nuo pirmadienio mieste atidaryta ir Karščiavimo klinika, mėginius ligoninės darbuotojų testams ima pati savivaldybės medicinos įstaiga, kurioje ir nustatytas koronaviruso ligos židinys – Marijampolės ligoninė.

Tai – pažeidimas, nes pagal sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patvirtintą aprašą, mėginių paėmimo vietoms yra keliami ypatingi saugos reikalavimai, taip pat specialius apmokymus turi praeiti ir medicinos personalas, kuris tokius mėginius ima.

Visa tai – tam, kad būtų maksimaliai užtikrinta paimamų mėginių kokybė, o atlikto testo rezultatai – patikimi.

Paklaustas, kodėl mėginiai neimami mobiliajame punkte ar Karščiavimo klinikoje (šių įstaigų veiklos finansavimui savivaldybė gavo papildomas lėšas iš Vyriausybės – aut. past.), Marijampolės savivaldybės meras P. Isoda sako, kad – „taip greičiau“.

„Tai jie ten patys, žinokit, taip greičiau – paima patys ligoninėje, patys gydytojai. Jie parsivežė iš Kauno klinikų laboratorijos tų terpių, ir per šiandien ar ryt paims iš visų to skyriaus medikų. Rytoj turėtume jau iš visų paimti“, – sakė P. Isoda.

Marijampolės merą nustebino klausimas, ar bus testuojamas ir kitų skyrių personalas, mat, turimomis žiniomis, ligoninėje nebuvo laikomasi srautų atskyrimo principo, kaip tai buvo numatyta sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patvirtintose sveikatos priežiūros įstaigų paslaugų teikimo karantino sąlygomis tvarkose.

„Tai mes gal ir norėtume, kad visus testuotų, bet tokių galimybių, kaip mus informavo Kauno klinikų laboratorija, tikrai nėra“, – sakė Marijampolės savivaldybės meras P. Isoda.

Meras neatsakė, ar ligoninėje po pirmadienio susirgimų protrūkio imtasi papildomų apsaugos priemonių ir kokių.

Su „Delfi“ pirmadienį susisiekę Marijampolės ligoninės medikai pasakojo, kad jie nuo pat karantino pradžios prašė įstaigos administracijos griežtai laikytis ministerijos patvirtintų saugos reikalavimų, taip pat – testuoti medicinos personalą, naujai guldomus pacientus, tačiau ligoninės vadovybė į tai atsakydavo, kad nėra testavimo reagentų.

„Įvyko tai, apie ką mes, gydytojai, ligoninės administraciją buvome įspėję jau prieš keletą savaičių. Tačiau mums aiškino, kad – tai nėra lėšų, tai nėra poreikio. Elgėsi taip, tarsi liga ne stovėtų ant slenksčio, o klaidžiotų kažkur kitame pusrutulyje.

Mes per parą guldome po penkis – šešis naujus ligonius, guldymas į stacionarą apribotas iki minimumo.

Tad negi nebuvo galima rasti galimybių ir testuoti bent jau personalą? Pirmas užkrato atvejis buvo penktadienį, kai koronavirusas nustatytas ligoninės valytojai. Vėliau nustatyti trys susirgimai tame skyriuje, kur moteris dirba, gulintiems pacientams. Šiandien jau susirgo ir gydymo personalas, turime du atvejus. Marijampolės ligoninė tuoj virs antrąja Ukmerge, bet mūsų kelių savaičių maldavimai laikytis saugos reikalavimų – iki šiol neišgirsti“, – pasakojo viena iš ligoninės gydytojų.

Medikė teigė, kad nemažai personalo, ypač gydytojų, dirba ne tik Marijampolės ligoninėje, bet ir Kauno medicinos klinikose, aplinkinių savivaldybių ambulatorijose. „Mes nežinome, kiek iš mūsų jau galbūt serga, tačiau testų – neprisišaukiame“, – sakė gydytoja.

Tuo tarpu meras P. Isoda sako, kad jokių signalų, kad ligoninėje – kas nors blogai, iki šiol nebuvo.

„Nei personalas į mus kreipėsi, nei administracija skundėsi, kad ko trūksta. Lyg ir visko užtenka, ir srautų atskyrimo jie laikosi. Na, bent jau iki manęs tokia informacija yra atėjusi, kad ir priemonių turi, ir visko“, – sakė meras P. Isoda.

Su Marijampolės ligoninės direktore Audrone Kuodiene susisiekti nepavyksta. Paskambinus ligoninės ryšių su visuomene specialistei, pastaroji atsako negalinti nieko komentuoti. „Tik direktorė įpareigota kalbėti“, – sakė Marijampolės ligoninės atstovė spaudai.

Izoliavo, bet kitkuo nepasirūpino

Po sprendimo izoliuoti su susirgusiais koronavirusu kontaktavusius darbuotojus, į redakciją kreipėsi pastarųjų artimieji, kurie nerimavo dėl ten uždarytų giminaičių laikymo sąlygų – kambariuose neva seniai nevalytos dulkės, nėra kur pasidaryti valgyti, uždarė po kelis. Miesto meras ramino, kad situacija sprendžiama.

„Mano artima giminaitė dirba Marijampolės ligoninėje, turėjo kontaktą su sergančiais ir pagal visus reikalavimus buvo izoliuota su kitais. Šis procesas vyko labai įdomiai, kadangi tie žmonės buvo po naktinės pamainos, baigė darbą aštuntą ryto, tai kol buvo visi reikalai sutvarkyti, darbuotojus išvežė į saviizoliacijos patalpas tik 16 val.“.

Pasak jos, ta vieta yra Marijampolės bendrabučiai ir buvo minėta, kad žmonės turės atskirus kambarius ir sanitarinius mazgus, tačiau sąlygos yra kraupios.

„Sulaukiau verkiančios giminaitės skambučio, kad juos užrakino ir nieko nepasakė, nesuteikė jokios informacijos. Taip pat neišskyrė jokių atskirų kambarių, o kai kurie iš tų žmonių yra rizikos grupėje, tarp jų ir mano giminaitė, kuriai šiai virusas gali būti ir mirtinas“, – graudinosi moteris.

Artimosios teigimu, prieiti prie izoliuotų darbuotojų nėra visiškai jokios galimybės ir atvežto maisto neįmesi į trečią aukštą.

„Virtuvės visiškai nėra, nei virdulio ir žmonės dirbo, o maistu nieks nepasirūpino. Jiems buvo tik šaltai atsakyta, kad šiandien jo nebus, nebent rytoj atveš arba ne. Tie darbuotojai panikoje – kas verkia, kas kitaip sumišęs. Pavyzdžiui, mano giminaitė galėtų izoliuotis namuose, tačiau net nėra ko paklausti, kad ją išleistų iš tos patalpos. Visiškai nesuteikiama jokios informacijos, nėra nei maisto, nei kavos, nei arbatos kur pasidaryti“.

Ji taip pat pabrėžė, kad tyrimas dėl koronaviruso paimtas, tačiau jo rezultatai greičiau bus tik rytoj, o išlaukti ir išgyventi nuo dulkių nevalytuose kambariuose ir be maisto yra labai sunku.

Marijampolės meras P. Isoda „Delfi“ sakė, kad apie susiklosčiusią situaciją žino, tačiau ne viskam spėta iškart pasiruošti.

Povilas Isoda

„Maistas užsakytas ir tuoj pasieks, bet procesas pradėtas po pietų, todėl šiek tiek vėluoja viskas. Tikrai pamaitinsime ir arbatos atvešime, viskas bus padaryta, o kadangi jie nėra iš užsienio grįžę, kambaryje gali būti ir po du, vadovaujamės išleistomis tvarkomis“, – komentavo meras.