Socialdemokratai: valdantieji opozicijai surišo rankas

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė neslepia, kad praėjusią savaitę socialdemokratai premjerui Sauliui Skverneliui pateikė ne vieną siūlymą, susijusį su medikų bei su koronavirusu dirbančių asmenų atlyginimų priedais. Deja, pasak Seimo narės, premjeras į pasiūlymus neatsižvelgė.

„Socialdemokratai pateikė S. Skverneliui savo siūlymus, o jis į juos neatsižvelgė. Mes siūlėme, kad būtų didinami priedai ne tik koronaviruso židinyje dirbantiems, bet ir kitiems medikams bei kitiems darbuotojams. Galbūt jie būtų mažesni ir diferencijuoti, nesvarbu, bet juk kiekviena ligoninė gali šiuo metu susidurti su koronaviruu. Tai buvo mūsų vienas toks principinis siūlymas, kuris, mūsų įsitikinimu, yra tikrai geresnis negu valdančiųjų“, – Eltai sakė R. Budbergytė.

Anot jos, premjeras neatsižvelgdamas į LSDP siūlymus, parodė nepagarbą.

„Mums labai apmaudu, kad ministras pirmininkas neatsižvelgė į mūsų siūlymus ir tepasakė „ačiū labai“. Tai mes traktuojame kaip pademonstruotą nepagarbą opozicijos siūlymams, konkrečiai socialdemokratų frakcijai“, – teigė ji.

Anot jos, valdančiųjų pasiūlymas yra geras tik medikams, dirbantiems koronaviruso židinyje. Bet socialdemokratė primena, kad šiuo metu visi darbuotojai, pavyzdžiui, aptarnaujantis personalas, ligoninėse patiria riziką.

„Bet juk yra ir aptarnaujantis personalas, kuris dirba ir dezinfekuoja visus tuos užterštus rūbus, chalatus, juk ten reikalų dabar yra sočiai, tai jie irgi negauna priedų. Gauna tik medikai. Mes siūlėme plačiau pažiūrėti, gal ir daugiau pinigų, bet tų pinigų reikia skirti“, – sakė ji.
Vis dėlto R. Budbergytė patvirtino, kad norint išvengti konflikto, frakcija palaikys valdančiųjų siūlymą.

„Ar mes rytoj balsuosime? Greičiausiai taip. Žinoma, dėl medikų, nes mes dabar nebegalime nepalaikyti. Tiesiog turime klusniai bėgti ten, kur veda mus Vyriausybė. Klusniai, be savo jokios nuomonės. Nes jei vėl nepritarsime, tai bus traktuojama, kad mes esame blogai besielgiantys. Bet juk buvo galima rasti optimalų pasiūlymą“, – sakė ji.

R. Budbergytė taip pat patikino, kad frakcija naujų pasiūlymų, susijusių su medikų atlyginimų priedai, posėdžių salėje neteiks.

„Mes jau neberegistruosime, nes tikrai bijome neprognozuojamų situacijų, kurias tikrai sunku suvaldyti, nes yra begalės emocijų. Prarandamas šaltas bei racionalus protas. Mes tikėjomės, kad dar praėjusią savaitę, kai mes demonstravo konstruktyvų bendradarbiavimą, premjeras į mūsų pasiūlymus atsižvelgs. Deja, neatsižvelgė“, – sakė ji.

„Atsimenant praėjusį posėdį, taigi mums tiesiogiai riša rankas ir teigia, kad mes negalime kritikuoti. Mes negalime teikti siūlymų, kurie nėra suderinti su jais, tai jie nori paversti Seimą tokiu labai paklusniu tarnu, kuris tik žiūri į burną, ką pasakys premjeras ar Veryga“, – šaržavo R. Budbergytė.

Konservatoriai: diskusijos tonas pasikeitė iš esmės
Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pripažįsta, kad diskusijos tonas po praėjusio antradienio posėdžio nesklandumų pasikeitė į gerąją pusę. Anot jo, premjero įsipareigojimas kelti atlyginimus visiems medicinos darbuotojams – radikalus poslinkis teisinga kryptimi.

„Labai svarbu, kad diskusijos tonas pasikeitė iš esmės. Siekėme didesnio atlygio visiems medikams, o nuskambėjus viešam premjero įsipareigojimui kelti atlyginimus visiems medicinos darbuotojams – matome radikalų poslinkį teisinga kryptimi. Jeigu šis išplėtimas atsispindės užregistruotuose projektuose, siūlysiu frakcijai balsavimuose Seime juos palaikyti. Labai svarbu, kad būtų išgirsti mūsų raginimai plėsti didesnį atlyginimą gaunančiųjų ratą, nes dabartiniame viruso išplitimo etape – susirgti rizikuoja dauguma medicinos darbuotojų“, – Eltai sakė G. Landsbergis.

Anot jo, šiuo metu su viruso grėsme susiduria visi - medikai, paramedikai, slaugytojos, įskaitant ligoninių valytojas. Todėl labai svarbu, kad didesni atlyginimai bei priedai pasiektų ir gydytojus rezidentus, kurių darbas apmokamas iš kitų biudžetinių eilučių.
G. Landsbergis taip pat atkreipia dėmesį, kad ministerija turės surasti sklandžių Vyriausybės įsipareigojimų įgyvendinimo būdų.

„Kitas svarbus žingsnis – viešų premjero įsipareigojimų įgyvendinimas - praeityje matėme, kad pažadai visiems medicinos darbuotojams pakelti atlyginimus realybėje smarkiai skyrėsi. Todėl labai svarbu, kad ministerija sugebėtų užtikrinti aiškią ir paprastą įgyvendinimo tvarką, o ne suverstų vėliau atsakomybę ligoninių administracijoms dėl galimų nesklandumų. Šiame etape tikime, kad valdantieji puikiai suvokia, kokia yra medicinos srityje dirbančių žmonių padėtis ir kaip svarbu jų nenuvilti“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Liberalai: kaip palaikėme praėjusį posėdį, taip palaikysime ir dabar

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad frakcija, kaip ir praėjusį antradienį, taip ir dabar palaikys valdančiųjų siūlymą dėl medikų atlyginimų kėlimo. Pasak jo, visos opozicinės frakcijos yra nusprendusios siūlymą palaikyti, kad nepasikartotų praėjusios savaitės Seimo rietenos.

„Visų pirma mes ir praėjusią savaitę palaikėme Astos Kubilienės siūlymą, t.y. valdančiųjų siūlymą. Taip pat palaikėme komiteto nuomonę, palaikėme ir konservatorių siūlymą dar labiau padidinti. O konkrečiai ypatingai palaikėme tą pasiūlymą, kuris aprėptų visus medicinos darbuotojus, ne tik tuos, kurie šiandien patenka į sąrašą ir kurie šiuo metu dirba ypatingomis sąlygomis. Tai ir rytoj mūsų sprendimas niekaip nesikeičia, mes palaikysime patį didinimą iš principo. Tik man gaila, kad nesurasta galimybių iš Vyriausybės pusės, kad kažkaip ignoruojamas tas faktas, jog visi dirba pavojingomis sąlygomis šiandien“, – Eltai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Liberalai, pasak jos, naujų įstatymo pataisų neregistruos.

„Konkrečiai apie šį įstatymą, kad išvengtume sumaišties ir kad išvengtume situacijos, kuri buvo praėjusią savaitę, mes siūlymo neregistruosime, kad pagaliau išspręstume medikų atlyginimų klausimą.

Pritarsime medikų priedams“, – sakė ji.

Paklausta, ar gali pasikartoti praėjusio antradienio rietenos Seimo salėje, liberalė teigė taip nemananti.

„Aš manau, kad ne. Šiuo klausimu manau, rasime kompromisą. Mano pasiryžimas yra ir pačiai balsuoti „už“ ir frakcijos kolegos, kiek žinau, taip pat vienareikšmiškai balsuos „už“ ir kitus paskatinti taip pat. Nes šiandien tai ne opozicijos pozicijos klausimas, o labai svarbus signalas medikams, kad politikai padarė tai, kas nuo jų priklauso, kad jų sąlygos būtų geresnės“, – sakė ji.