Naujieji teisės aktai patvirtinti sveikatos apsaugos ministro – ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos parašu.

SAM įsakas karantino metu v-573

Šiuos pakeitimus rengė SAM Dokumentų valdymo ir asmenų priėmimo skyriaus laikinasis vedėjas Paulius Gurskis, šio skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Lukminas bei ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyriausioji specialistė Elita Radkevič.

Tačiau skubant, naujuose ministro įsakymuose ir jo, kaip operacijų vadovo, sprendimuose privelta gausybė teisės, logikos ir faktų klaidų, o dalis naujai priimtų teisės aktų oficialiai įsigaliojo jau po termino, kai D. Gaižauskas registravosi testui, nors ir buvo pasirašyti tą dieną, kai Seimo narys, kaip jis pats teigia, registravosi linijoje 1808, taigi, išeitų, – ir turėjo tokią teisę būti registruotu testui.

„Delfi“ žurnalistei pavyko surasti ne mažiau kaip tris A. Verygos pasirašytus sprendimus ir ne mažiau kaip keturis įsakymus, kuriais pakeisti teisės aktai – sutapimas - buvo labai naudingi D. Gaižausko pateikiamai versijai.

Nors tiesioginių įrodymų, kad tai daryta paties D. Gaižausko prašymu, žurnalistei nepavyko surasti, tačiau vien faktas, kad teisės aktai, ir ne vienas iš jų, buvo keičiami būtent minėtą dieną ir vėliau, o pakeitimai buvo ypač naudingi D. Gaižausko viešai teikiamiems paaiškinimams apie testo atlikimo aplinkybes - kelia nemažai klausimų.

„Delfi“ žurnalistė bergždžiai bandė, rengdama publikaciją, susisiekti su pačiu ministru A. Veryga. Tuo tarpu pats D. Gaižauskas, viešai pareiškęs, kad su „Delfi“ žurnaliste nebendraus, kol ši nepaneigs esą melagingos ir šmeižiančios politiką informacijos, pažadėjo į visus klausimus atsakyti tiesioginėje jo organizuojamoje spaudos konferencijoje pirmadienį, balandžio 6-ąją dieną.

SAM įsakas karantino metu v-595

Kreipėsi linijos 1808 savanoris


Visa ši „eilinio Gaižausko gelbėjimo istorija“ greičiausiai taip ir būtų likusi neatskleista, jei į „Delfi“ žurnalistę nebūtų kreipęsis Karštosios linijos 1808 savanoris. „Delfi“ turi jo kontaktinius duomenis, tačiau dėl suprantamų priežasčių šio asmens tapatybė nebus atskleista. Už pilietiškumą, drąsą ir pateiktą informaciją esu šiam jaunam žmogui ypatingai dėkinga.

„Noriu su jumis pasidalinti įdomiu sutapimu, kuris nutiko per šiandieninį budėjimą. Apie 15 valandą buvo paskelbta pertrauka visų skambučių, ir atėjusi moteris į mūsų kompiuterių sistemą įkėlė naują algoritmo tekstą, kurį mes turime skaityti asmeniui, kuris skambina į 1808, ir kurį mes registruojame koronaviruso testui. Naujame tekste neliko testuojamam asmeniui prievolės izoliuotis 14-ai dienų, jeigu jo testo rezultatas yra neigiamas, nors anksčiau tokia sąlyga buvo imperatyvi, ir mes nuo to pradėdavome pokalbį registruodami pacientą testui“, - vėlų ketvirtadienio vakarą, balandžio 2-ąją, Delfi žurnalistei sakė susisiekęs 1808 savanoris.

Dainius Gaižauskas

Jis pasakojo, kad niekas nepaaiškino, kodėl taip daroma, nors ne vienas iš skambučius priimančių operatorių viešai nuogąstavo, kad toks sprendimas gali smarkiai padidinti pandemijos riziką, nes net ir po neigiamo testo, jei asmuo buvo ką tik užsikrėtęs, infekcija jau galėjo būti organizme ir asmuo ją platinti, nors požymiai susirgimo dar neišryškėję ir testas ligos neparodė.

„Keisčiausiai pasirodė, kad šitie pakeitimai, lyg tyčia, labai palankūs Seimo nariui, ir toks sutapimas, kad jie daromi tada, kai jūs paviešinot įtarimus dėl Gaižausko daryto testo aplinkybių – kelia labai daug abejonių, ar taip nėra bandoma „išsukti“ kolegos, net statant į pavojų likusią Lietuvos visuomenės dalį ir švelninant izoliacijos sąlygas“, - teigė pašnekovas.

Iki tol, pasak kalbėjusiojo, kiekvieną asmenį, kurį nukreipdavo testo darymui, 1808 laikydavo potencialiu koronaviruso nešiotoju, net jei jis nebuvo grįžęs iš užsienio per paskutines 14-a dienų, nebuvo turėjęs sąlyčio su užsikrėtusiuoju koronavirusu, tačiau jam staiga pasireiškė šiai ligai būdingi simptomai – karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas.

Visi nukreiptieji testui po jo būdavo siunčiami į privalomą 14-os dienų izoliaciją, nepriklausomai nuo testo rezultato.

Po pakeitimų neigiamo testo sulaukusiems asmenims, jeigu jie nekeliavo ir neturėjo sąlyčio, saviizoliacija tapo neprivaloma.

SAM įsakas karantino metu v-594

Palikta spręsti šeimos gydytojui

Delfi susisiekus su 1808 liniją aptarnaujančios Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriumi Nerijumi Mikelioniu, šis patvirtino, kad operatorių skambinantiems tekstas dėl saviizoliacijos buvo pakeistas, ir teigė, kad tai buvo padaryta, atsižvelgiant į ministro A. Verygos sprendimus dėl mobiliųjų testų paėmimo punktų veiklos aprašo tvarkos pakeitimų.

Į klausimą, kieno iniciatyva ir, svarbiausia, kodėl būtent dabar reikėjo tas taisykles keisti, N. Mikelionis sakė, kad „situacija keičiasi, ir atsižvelgiama į situaciją“.

Primygtinai klausiant, kas pasiūlė būtent tokius, liberalesnius, pakeitimus, N. Mikelionis sakė, kad „kieno parašas, į tą ir kreipkitės“. Parašas yra ministro A. Verygos.


Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė per atstovę Karoliną Katkutę perdavė, kad „1808 netiksliai laikė, jog saviizoliacijos atskaitos taškas turi būti ne grįžimo iš užsienio ar sąlyčio turėjimo diena, o testo paėmimo diena“, todėl esą ir „buvo patikslinta, kad saviizoliacija skaičiuotųsi nuo minėtų atskaitos taškų, o esant neigiamam testo rezultatui, dėl tolesnio asmens nedarbingumo ir izoliacijos nuspręstų šeimos gydytojas“.

Premjeras ragino likti namie, ministras pasirašinėjo izoliacijos sąlygų švelninimą

Balandžio 2-ąją, ketvirtadienį, „valstiečių“ deleguotas šalies premjeras Saulius Skvernelis specialioje vaizdo konferencijoje per visas šalies žiniasklaidos priemones vienu metu kreipėsi į gyventojus, ypatingai į senjorus, ragindamas juos likti namuose, ypatingai pabrėždamas karantino sąlygų laikymosi svarbą.

„Koronavirusas COVID-19 visame pasaulyje pirmiausia renkasi vyresnio amžiaus aukas. Lietuvoje taip pat matome, kad senjorų procentas tarp užsikrėtusiųjų yra didžiausias. Virusu jau yra užsikrėtę virš 600 žmonių. Netekome devynių garbaus amžiaus piliečių. Jie visi sirgo lėtinėmis ligomis.

Dedame visas pastangas, kad Jus apsaugotume. <...> Jūs kasdien girdite raginimus neiti iš namų, užsidėti kaukes, užsirišti ant veido šalikus ar skareles ir nesusitikti su vaikais ar anūkais. Šis rimtas perspėjimas yra pagrįstas mokslininkų rekomendacijomis. Karantiną, kaip veiksmingiausią kovos su COVID-19 priemonę, taiko daugelis pasaulio šalių. Todėl nuoširdžiai prašau: neikite iš namų. Net ir šilčiausiomis pavasario dienomis nevaikštinėkite po skverus ar parkus. Maisto, vaistų ir kitų būtiniausių produktų Jums gali palikti prie durų artimieji, savivaldybės darbuotojai ar savanoriai“, - iš TV ekranų skelbė Vyriausybės vadovas.

Saulius Skvernelis

Tačiau tuo pačiu metu vienoje iš Vyriausybės ministerijų – Sveikatos apsaugos – ministras A. Veryga pasirašinėjo įsakymus ir sprendimus, švelninančius saviizoliacijos sąlygas asmenims, turintiems koronaviruso susirgimo simptomus ir atlikusiems testą. Ką ir ar apie tai žinojo pats premjeras S. Skvernelis?

Tačiau šie ministro A. Verygos sprendimai ir įsakymai, labai tikėtina, tebuvo priedanga ir dėmesio nukreipimas nuo anksčiau, prieš keletą dienų, o jei tiksliai – kovo 27-ą dieną, t.y. tą dieną, kai Seimo narys D. Gaižauskas registravosi koronaviruso testui linijoje 1808, priimtų sprendimų pateisinimo.

Šešias valandas galiojęs A. Verygos sprendimas


Savanorio iš 1808 linijos pateikta informacija apie tai, kad tuo metu, kai S. Skvernelis tautą graudena likti namuose ir laikytis karantino sąlygų, pabrėždamas saviizoliacijos svarbą, jo ministras A. Veryga atlaisvina saviizoliacijos vadeles tiems, kam testo parodymai buvo neigiami – tebuvo viršūnėlės visoje toje kebeknėje paskubomis priimtų teisės aktų, kuriais, kaip aiškėja, pateisinama D. Gaižausko teisė gauti koronaviruso testo tyrimą.

Šaknelės pasirodė, kai "Delfi" žurnalistė tris pastarąsias paras praleido studijuodama paskutinių dviejų savaičių priimtus teisės aktus, liečiančius situaciją dėl koronaviruso Lietuvoje.

Tam, kad būtų užregistruotas testui, pagal tuo metu galiojusią tvarką, D. Gaižauskas turėjo vienintelį šansą įtikinti 1808 operatorių, kad jam priklauso koronaviruso testo tyrimai – pameluoti.

Nes tuo metu tam, kad būtų atliktas testas, asmuo turėjo atitikti sąlygas: būti per 14-a dienų grįžęs iš užsienio, turėti sąlytį su susirgusiuoju COVID – 19 liga arba atitikti kriterijų – karščiavimas plius arba kosulys, arba apsunkintas kvėpavimas.

D. Gaižauskas viešai teigė, kad sąlyčio neturėjo, iš Lietuvos išvykęs nebuvo, taip pat nekarščiavo, nors jautė galvos skausmus ir kosulį. Taigi, niekaip neatitiko kriterijų, pagal kuriuos turėtų teisę į koronaviruso testą.

Tai, kad jis buvo užregistruotas ir jau tą pačią dieną jo mėginys buvo paimtas, galėjo būti tik tuo atveju, jei Seimo narys pamelavo aplinkybes 1808 operatoriui.

Kaip buvo iš tiesų, nustatyti labai elementaru – tereikia Seimo nariui pateikti įrodymus, kada jis skambino į 1808, parodyti gautą registracijos žinutę, o taip pat – pateikti skambučio garso įrašą iš pačios telefono linijos 1808.

Tačiau D. Gaižauskas nuo tokių žurnalistės prašymų bėga į krūmus ir pateikti, bent jau iki šiol, nesiteikė, nors buvo ne kartą prašytas. Toks politiko elgesys tik dar labiau sustiprino žurnalistės įtarimus, kad su minėtuoju D. Gaižausko testu ir jo aplinkybėmis – kažkas vyko ne taip.

Delfi žurnalistė, pradėjusi nuo A. Verygos pakeistų mobiliųjų punktų veiklos organizavimo pakeitimų, chronologiškai ir preciziškai atsekė visą virtinę teisės aktų su A. Verygos parašais.

Nevarginsime skaitytojų pakeistomis tvarkomis saviizoliacijoje esantiems asmenims, jų sutikimų turinio pakeitimais, tepinėlių iš nosiaryklės ėmimo tvarkos aprašų keitimu.

Išskyrėme tris operacijų vadovo sprendimus, kurie rodo, kaip teisės aktai buvo keičiami galimai D. Gaižausko naudai.

Čia reikia priminti, kad aukščiau minėtos tvarkos buvo pakeistos ministro A. Verygos įsakymais. Tuo tarpu tai, ką išskyrėme kaip svarbiausius – yra operacijų vadovo A. Verygos sprendimai.

Pagal teisės aktų reglamentavimą, sprendimai yra specialioji teisės norma, ir ji yra aukštesnė teisės viršenybe už bendrąją. T. y. specialieji teisės aktai priimami konkrečiam atvejui, galioja reglamentuotą laiką, pvz. ekstremaliosios situacijos laikotarpiui.

Kovo 27-ąją operacijų vadovas A. Veryga priėmė tris sprendimus. Pirmasis, kurį parengė SAM vyr. specialistas A. Lukminas, ir kurio numeris registracijoje yra Nr. V – 573, yra dėl mobiliųjų punktų ir mobiliųjų brigadų veiklos organizavimo ir vykdymo.

Būtent šis sprendimas teisiškai suteikia galimybę D. Gaižauskui atlikti koronaviruso testą.

Sprendimo 2-u punktu operacijų vadovas A. Veryga „įpareigoja Karštąją liniją 1808 užtikrinti visų besikreipiančių asmenų, kuriems pasireiškia bent vienas iš šių ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingų ligos simptomų: karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas, nukreipimą tepinėlio paėmimui į mobilų punktą ir (ar) mobilią brigadą“.

T.y. šis sprendimo punktas leido daryti testą (registruoti per 1808) bet kurį pilietį, kuris pasiskundė paskambinęs karščiavimu, kosuliu ar apsunkintu kvėpavimu.

A. Lukmino parengtą sprendimą vyr. specialistas pasirašė kovo 27-ą dieną 14 valandą 17 minučių.
Operacijų vadovas A. Veryga jį pasirašė praėjus vienuolikai minučių – 14 valandą 29 minutės.
Apie tai rodo dokumento metaduomenys, kuriuos pateikiame ir skaitytojams.

Kaip jau esame rašę, D. Gaižauskui testas buvo atliktas kovo 27-ą dieną, 15 valandų 20 minučių.
Kol pats politikas nepateikia įrodymų, kada jisai skambino į 1808 liniją, teoriškai lieka galimybė, kad toks skambutis buvo tarp A. Verygos parašo ir testo paėmimo laiko.

Tačiau yra vienas „bet“. Šis sprendimas oficialiai buvo paskelbtas ir įsigaliojo suvestine redakcija tik kovo 30-ąją. Apie tai oficialiai skelbiama viešoje teisės aktų registracijos sistemoje E-TAR.

Toliau - dar gražiau. Iki sprendimui Nr. V - 573 įsigaliojant suvestine redakcija, t.y. iki kovo 30-osios, kai suvestinę redakciją pasirašė A. Veryga, pirminį sprendimą, pasirašytą operacijų vadovo ir galiojusį be penkių minučių šešias valandas – kaip tik tą laiką, kai D. Gaižauskas galimai registravosi testui ir kai buvo paimtas jo mėginys tepinėliui, minėtą sprendimą Nr.V - 573 suspėta pakeisti – tą pačią kovo 27-ąją dieną, nauju operacijų vadovo A. Verygos sprendimu Nr. V - 595.

Šis sprendimas buvo parengtas ir pasirašytas po darbo valandų - SAM skyriaus vedėjas P. Gurskis jį kovo 27-ą dieną pasirašė 20 valandų 12 minučių. Apie tai rodo dokumento metaduomenys.

Pakeitimas išbraukė ankstesniame įsakymo variante buvusią teisę testuotis kiekvienam, sukarščiavusiam, kosinčiam ar pasunkėjus kvėpavimui, ir leido testuoti tik tuos asmenis, kurie atitinka naująjį COVIF – 19 ligos apibrėžimą.

O gi COVID – 19 apibrėžimo terminas buvo pakeistas taip pat tą pačią dieną – kovo 27-ąją, 20 valandų 11 minučių P. Gurskio parengtu ir pasirašytu operacijų vadovo A. Verygos sprendimu Nr. V - 594.

Pats A. Veryga šį sprendimą pasirašė tik kovo 30-ąją, 9 valandą 49 minutės. Nuo tada minėtas sprendimas įsigaliojo.

Iki to laiko, t.y. iki pasirašant A. Verygai, SAM šį sprendimą, tiksliau – naująjį COVID – 19 ligos apibrėžimą, jau buvo paskelbusi oficialioje savo interneto svetainėje. Tai padaryta kovo 28-ą dieną.

Kaip operacijų vadovo nepasirašytas, nepaskelbtas viešai, taigi – neįsigaliojęs, sprendimas Nr. V- 594 galėjo būti minimas vėlesniame sprendime Nr. V - 595, ir kaip sprendimas Nr. V - 595, įsigaliojęs kovo 30-ąją, galėjo keisti sprendimą Nr. V - 573, kurio data yra kovo 27-a diena – atsakymų rasti nepavyko.

Dar įdomiau - pažvelgus į teisės akto kūrimo chronologijos išrašą registro interneto svetainėje. Pagal jį išeitų, kad vėlesniu numeriu registruotas dokumentas buvo pirmiau nei tas, kurį jis keitė.

Neskelbiamame sprendime – koronavirusą „rado“ jau 2010-ais metais

Dar įdomiau, kad viešai SAM interneto svetainėje skelbiamuose operacijų vadovo sprendimuose nėra skelbiamas sprendimas Nr. V - 595, kuris panaikina vadinamąjį „šešių valandų sprendimą Gaižauskui“ Nr. V - 573, t.y. iš esmės paslepia visus galus į tai, kad pirminis teisės aktas buvo keičiamas ir galiojo vos keletą valandų.

Po sprendimo Nr. V - 595, kuris SAM neskelbiamas, suvestinė sprendimo Nr. V - 573 redakcija atrodo nekaltai ir norint atkapstyti, kaip jisai atrodė pirminiame variante, tektų gerokai pasirausti teisės aktuose.

Tačiau apie šį – vėlų penktadienio vakarą ministerijos klerko parengtą ir pasirašytą sprendimą Nr. V - 595, verta parašyti daugiau. Būtent šis sprendimas labai vaizdžiai parodo SAM dirbančiųjų kompetencijas, visų pirma - SAM Dokumentų valdymo ir asmenų priėmimo skyriaus vedėjo P. Gurskio.

Žemiau pateikiame A. Verygos pasirašytą ir oficialiame teisės aktų registre esantį dokumentą - sveikatos apsaugos ministro - valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimo Nr. V – 595 tekstą.

Pakeičiu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. kovo 27 d. sprendimą Nr. V- 573 „Dėl mobilių punktų ir (ar) mobilių brigadų veiklos organizavimo ir vykdymo “ ir išdėstau 2 punktą taip:

„2. Karštąją liniją 1808 užtikrinti besikreipiančių asmenų, kurie atitinka atvejo apibrėžime, nustatytame Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2010 m. kovo 23 d. sprendime Nr. V-328 „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atvejo apibrėžimo atnaujinimo“, nurodytus įtariamus atvejus ar patenka į papildomas tiriamųjų asmenų kategorijas (išskyrus sveikatos priežiūros specialistus), užregistravimą tepinėlio paėmimui į mobilų punktą ir (ar) mobilią brigadą“. (paryškinta autorės)

Kaip matyti iš teksto, apie COVID – 19 (koronaviruso infekciją) Lietuvoje sveikatos apsaugos ministrai žinojo dar 2010-asiais, ir jau tada leido sprendimus dėl ligos apibrėžimo. Delfi primena, kad 2010-ų kovo 10-ąją dieną tuometinėje konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje sveikatos apsaugos ministru pradėjo dirbti liberalas Raimondas Šukys.

Gali būti, kad tai – tik žmogiška klaida, ir sprendimą A. Verygai rengęs jo skyriaus vedėjas P. Gurskis suklydo, vietoj 2020-ųjų metų įrašęs 2010-uosius. Iš tiesų, 2020-ų metų kovo 23-ios dienos A. Verygos sprendimas yra, tačiau jo registracijos numeris yra Nr. V – 498. Yra ir A. Verygos sprendimas numeriu Nr. V – 328, tačiau jo registracijos data – 2020 –ų metų kovo 10-oji.