Šeštadienį vėlai vakare feisbuke Laura, kurios mamai diagnozuotas koronavirusas, rašė, kad mama iš namų Širvintose buvo nuvežtą į Santaros klinikas, nors prieš tai jai buvo leista gydytis namuose. Pasak Lauros, sprendimą moterį nuvežti į Vilnių priėmė Širvintų merė.

„Kai mama pasijuto blogai ir skambinosi į karštąją liniją 1808, leidimo tirtis negavo, nes protokolas neleidžia. Kitą dieną per žinias pasakė, kad protokolas pasikeitė. Skambinosi vėl. Nuvažiavo į mobilųjį punktą ir jai buvo paimtas nosiaryklės tepinėlis. Po kelių parų sulaukėme atsakymo. Mama iš karto pranešė visuomenės sveikatos centrui, savo šeimos daktarei ir iš karto tėtis važiavo taip pat pasidaryti tyrimo. Mama jaučiasi taip, kaip ir jausdavosi pasigavusi eilinę virusinę infekciją. Sloguoja, nuovargis, silpnumas ir pakoso su dusuliu. Kadangi turi problemų su plaučiais, tas dusulys yra ne naujiena. Ją dusina ir nuo dulkių, ir nuo dūmų ar didesnio fizinio krūvio. Bet bendra jos savijauta tikrai nereikalauja medikų priežiūros. Pasikonsultavusi su mediku iš karštosios linijos ir su savo šeimos gydytoju, taip pat gavo rekomendaciją izoliuotis namuose ir gydytis atsiradusius simptomus, t.y. slogą, ir dusulį. O cirkas prasidėjo tada, kai sužinojo Gerb. merė“, – feisbuke rašo moteris.

Ji tęsia, kad: „Į namus buvo iškviestos policijos ir GMP tarnybos. Mama sulaukė ir merės skambučio. Pasišnekėjo. Pasisakė, kad į ligoninę gultis nėra reikalo, gautos rekomendacijos iš medikų, kad izoliuotis ir gydytis namuose. Skambino mamai ir iš GMP stoties darbuotojas, klausė „kodėl Jus nori išvežti“? Mama pati paklausė „tai Jūs man pasakykit, kodėl mano kieme policijos ekipažas bei GMP automobilis ir nori mane išvežti“. Buvo atsakyta, kad merė mus iškvietė, tai merė mus gali ir atšaukti. Mama ir vėl papasakojo, kad jaučiasi gerai ir ligoninės priežiūra jai nereikalinga. Tarnybos išvažiavo. Galvojome, kad ši situacija išsisprendė protingai. Bet neilgai trukus ir vėl skambutis iš GMP, kad atsiprašome, bet privalome Jus išvežti, toks nurodymas.“

Tiesa, Laura rašo, kad jos tėtis gulėjo vidaus ligų skyriuje, Ukmergės ligoninėje, kartu su pirmąją mirusia nuo Covid-19.

„Šią info sužinojome tik iš žiniasklaidos. Jokie visuomenės sveikatos centrai nieko nepranešė apie gresiančią riziką, saviizoliaciją ir pan. Ai, nors ne, meluoju. Pranešė. Vieną kartą po savaitės skambino, kitą kartą po dviejų savaičių, kontekstas maždaug „gavom sąrašus gulėjusių Ukmergės ligoninėje, skambinam pasiklausti kaip jaučiatės“. Apie tai, kad atvažiuokit pasitikrinti, jokios kalbos, nes tėtis negulėjo su ta moterimi vienoje palatoje, o ministerijos nustatytas protokolas toks, kad neturėjus kontakto su patvirtintu užsikrėtusiu, testo tau niekas nedarys. Tėvai, suprasdami riziką, saviizoliavosi iš karto, mama gavo nedarbingumą ir liko namuose. Tėtis serga IV grupės inkstų nepakankamumu, todėl tris kartus per savaitę važiuoja į dializes į Ukmergę. Važinėja pats savo transportu. Tėčiui yra atlikti trys tyrimai, visi iki šiol neigiami“, – pabrėžia moteris.

Merė: mums sakė, kad moteris jaučiasi labai blogai

Delfi susisiekė su Širvintų mere Ž. Pinskuviene ir pasiteiravo, kodėl įvyko tokia situacija. Merė pasakoja, Širvintų savivaldybė vykdo žmonių, kurie turi būti saviizoliacijoje patikrinimą, ką turi daryti ir kitos savivaldybės. Pasak Ž. Pinskuvienės, patikrinimus atlieka viešosios tvarkos pareigūnai. Šie, nuvykę pas Lauros mamą, paskambinu kontaktiniu telefonu, kuriuo atsiliepė ne pati koronavirusu užsikrėtusi moteris, o jos vyras.

„Vyras pakėlė ragelį ir pasakė, kad moteris ranka pro langą pareigūnams, kad šie matytų, jog ji namuose, pamojuoti negali, nes labai blogai jaučiasi. Dusulys, ji tikri nepasirodys. Skambina man viešosios tvarkos specialistai ir klausia, ką tokiu atveju daryti. Sakiau, kad reikia skambinti tam vyrui ir klausti, ar nereikia greitosios pagalbos“, – komentuoja Ž. Pinskuvienė.

Merė tęsia, kad įtarimus dėl reikiamos medikų pagalbos stiprino tai, kad ir serganti moteris, ir jos vyras yra medikai, abu turi sveikatos problemų, ir pasak, Ž. Pinskuvienės, galbūt yra sutrikę, išsigandę.

„Mūsų komanda galvojo, ką daryti tokiu atveju. Bandėme skambinti karštuoju skambučių numeriu, bet ten niekas nekėlė. Skambinome greitajai pagalbai ir paaiškinome, kokį atvejį turime ir paklausėme, ką daryti. Ir greitoji pagalba išvažiavo“, – pasakoja Ž. Pinskuvienė ir priduria, kad informacijos apie prastą moters savijautą ji gavusi ir iš medikų.

Pasak merės, situaciją blogina tai kad, Širvintose nėra plaučių vėdinimo aparatų ar kitos įrangos, jeigu ligonio sveikata pablogėtų, todėl skubi pagalba būtų suteikta lėčiau nei, pavyzdžiui, Vilniuje. Ž. Pinskuvienė taip pat akcentuoja, kad apie šį koronaviruso atvejį savivaldybė sužinojo ne iš karto, todėl saviizoliacijos laikymasis kurį laiką nebuvo tikrinamas.

„Mes žinome, kad šios moters vyras tris kartus per savaitę važiuoja į Ukmergę dėl dializių. Žmogus, gyvenantis kartu su žmogumi, sergančiu koronavirusu, važiuoja į Ukmergę. Tą dializę, kai daro, būna dar daugiau žmonių. Mes sužinome iš savo ligoninės, kad antradienį, kai šitas žmogus buvo atvažiavęs dializei, ir širvintiškė ten buvo ir jį matė. Mes skambinamės su Ukmergės poliklinikos vadovu ir klausiame, ar jie žino, kad šis žmogus gyvena su koronavirusu užsikrėtusiu žmogumi ir darosi dializes. Sulaukiame atsakymo, kad ne. <...> Žmogui, gyvenančiam kartu su koronavirusu užsikrėtusiu žmogumi, turi būti atitinkami reikalavimai. Kad jis negali važinėtis po parduotuves ar pan. Tam yra paruošti mūsų automobiliai ir tokiems žmonėms suteikiama paslauga kitaip“, – pabrėžia Ž. Pinskuvienė.

Pasak merės, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nuo ketvirtadienio savivaldybės neinformavo.