Kaip feisbuke rašo premjeras, siunta lėktuvu atgabenta iš Kinijos į Kauną.

„Aprūpinimas tęsiasi. Dar vienas reisas iš Kinijos į Kauną, ką tik nusileido. Daugiau kaip 2 tūkstančiai dėžių, kuriose – vienkartinė medicininė apranga ir vienkartinės chirurginės kaukės. Viskas medikams, kovojantiems su koronavirusu. Būkite saugūs ir apsaugokite mus", – rašo premjeras.

Gautos apsaugos priemonės skirtos Santaros klinikų, Kauno klinikinės ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams, 5 didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stočių medikams, taip pat medikams, dirbantiems savivaldybių įsteigtuose mobiliuosiuose punktuose.

„Lietuvos geležinkeliai" informavo, kad šeštadienį apsaugos priemonių medikams atvežta ir geležinkelio transportu. Iš Kinijos pervežtas krovinys Vilniaus intermodaliniame terminale (VIT) nukeltas nuo geležinkelio platformos tolesniam medicinos priemonių paskirstymui.

„Balandžio 4 dieną, šeštadienį, į Lietuvą geležinkeliu atvyko apsaugos priemonių medikams krovinys. Tai pirmoji medicininių priemonių siunta, kurią „Lietuvos geležinkelių“ krovinių vežimo bendrovė „LG Cargo“ atgabeno iš Kinijos Čongčingo miesto. Medikams reikalingos apsaugos priemonės kovojant su COVID-19 atgabentos inciatyvos „Laikykitės, medikai!” užsakymu, o visa logistikos grandine – tiekimu ir pervežimu rūpinosi „Lietuvos geležinkelių“ atstovybė Kinijoje", – rašoma pranešime.

Vienu konteineriu atvežta 300 tūkst. medicininių kaukių, o krovinys Lietuvą pasiekė per 9 paras nuo sąstato išvykimo iš Kinijos.

Tuo tarpu Vyriausybė iš Kinijos yra užsakiusi 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių. Šioms priemonėms pirkti skirta 24 mln. eurų.

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino, kad dalis paėjusią savaitę iš Kinijos gautų respiratorių buvo netinkami, tačiau vietoje jų bus nemokamai pristatyti geri.

Iš Kinijos praėjusį šeštadienį atskraidintus respiratorius patikrinę Kauno technologijos universiteto mokslininkai nustatė, kad jie nepakankamai gerai priglunda ir veidas lieka nevisiškai uždengtas, todėl „galima tarša“ gali patekti per nesandarias vietas.

A. Veryga sakė, kad šie respiratoriai galės būti naudojami kaip žemesnio lygio apsauga, t. y. medicininės kaukės.

Delfi primena, kad Lietuvoje iki šeštadienio ryto patvirtintas 771 koronaviruso atvejis, skelbia Vyriausybė.

Šeštadienio 7 val. duomenimis, per praėjusią dieną buvo nustatyti nauji 75 atvejai. Iš viso per penktadienį ištirti 2944 ėminiai dėl koronaviruso, nuo epidemijos pradžios – 21 tūkst. 376 ėminiai.

Šalyje mirė 10 koronavirusu sirgusių asmenų, pasveiko septyni.