Penktadienį vakare Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad laikinai nuo pareigų nušalintas Kauno klinikinės ligoninės generalinis direktorius Albinas Naudžiūnas grąžinamas į generalinio direktoriaus pareigas ir toliau, t. y. nuo balandžio 6 d. vadovaus šiai gydymo įstaigai.

Tokį sprendimą šiandien priėmė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, susipažinęs su specialiai įvykiui Kauno klinikinėje ligoninėje ištirti suformuotos Komisijos išvada, kuriai pritarė.

Komisija, sudaryta iš SAM ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) atstovų, atlikusi tyrimą pateikė išvadą ir nurodė, kad taikyti drausminę atsakomybę A. Naudžiūnui nėra pagrindo ir kad įstaigos vadovas pažeidimų nepadarė.

Tyrimo metu generalinis direktorius laikinai buvo nušalintas nuo įstaigos vadovo pareigų.

BNS naujienų agentūra anksčiau pranešė, kad Kauno klinikės ligoninės vadovas gavo raštą, jog yra grąžinamas į pareigas.

„Aš gavau raštą, kad mano suspendavimas baigėsi. Jame buvo parašyta, kad aš nepadariau jokių pažeidimų. (...) Niekam aš priekaištų neturiu“, – A. Naudžiūną cituoja BNS.

Paklaustas apie atlikto tyrimo rezultatus, A. Naudžiūnas minėjo, kad yra pateiktas paaiškinimas, moksliniai šaltiniai, tyrimai, tačiau kol kas atsakymo nėra gauta.

„Mes pristatėme medžiagą ir tikimės, kad tyrimas bus greitai baigtas. Tikiuosi, kad į mūsų paaiškinimus bus įsiklausyta“, – kalbėjo profesorius.

„Delfi“ susisiekus su Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacijos skyriaus atstovais, šie negalėjo nei paneigti, nei patvirtinti žinios apie profesoriaus grąžinimą į pareigas. Pabrėžta, kad komentaras apie tai tikrai bus pateiktas.

Reakcija nustebino

Kalbėdamas apie reakciją po to, kai buvo paviešintos nuotraukos su drabužiais maišeliuose, A. Naudžiūnas sakė, jog buvo nustebęs.

„Visada vadovavausi padorumo ir sąžiningumo kriterijais. Ir dirbant tokioje srityje, kad vadovas rizikuotų savo darbuotojų saugumu, reiškia, švelniai tariant, būti bepročiu. Įvertinus mano patirtį, dirbant kartu su infekcinės klinikos profesūra, neįmanoma priimti kažkokį nesaugų darbuotojams sprendimą. Darbuotojų saugumas yra svarbiausia“, – pabrėžė jis.

Profesorius spėjo, kad aštri reakcija galėjo būti ir dėl to, kad apie virusą žinoma ir suprantama nedaug. Esą, pavyzdžiui, kad jis gali daugintis maišeliuose, kad tie maišeliai gali būti viruso „perykla“.

„Virusas be gyvo organizmo gali išsilaikyti iki trijų parų, bet ir tai – teoriškai. Pavojingiausias šaltinis yra gyvas, kvėpuojantis, žmogus ir artimas kontaktas su juo, – akcentavo žinovas. – Greičiausiai dėl to nesupratimo ir nežinojimo kilo tokia reakcija.“

Jis pabrėžė, kad net ir infekcinėje ligoninėje galima žmogiška klaida ir galima užsikrėsti, visgi tikimybė – nedidelė, mat žmonės žino, kaip elgtis, kaip rengtis, kur ką padėti. Profesorius minėjo ir tai, kad vos kilus skandalui buvo patikrintas visas personalas ir užsikrėtimų COVID-19 tai dienai nebuvo aptikta.

Premjeras siūlė atleisti, kolegos gynė

„Delfi“ primena, kad po žinios apie esą dar kartą naudojamus drabužius, atleisti A. Naudžiūną pasiūlė premjeras Saulius Skvernelis.

„Tai – skandalinga ir pasibaisėtina. Dar daugiau – tai nusikalstama! Ministras A. Veryga privalo nedelsdamas atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą. Laukiu išsamių Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės ir atsakingų asmenų paaiškinimų. Labai tikiuosi, kad tai nėra ir ministerijos neveiklumo rezutatas, nes jei taip - atitinkami sprendimai tikrai bus priimti“, – teigė S. Skvernelis.

Kol vyko tyrimas, profesorius toliau dirbo ligoninėje. Komentarus, kad medikai yra verčiami naudoti jau panaudotus drabužius neigė ir klinikai vadovauti stojusi prof. dr. Auksė Mickienė.

„Reikia pabrėžti, kad maišeliuose esantys kostiumai yra trečiasis sluoksnis, kuriuo vilkdavosi gydytojos. Ant jo užsideda dar vienkartinį chalatą ir prijuostę, taigi po ligonio apžiūros, gydytojas nusiimdavo du viršutinius sluoksnius, rankogalius, pirštines, ir sulankstydavo tą trečią vidinį sluoksnį. Nei vienas kostiumas nepateko į maišus, su kuriuo buvo tikrinamas koronavirusu užsikrėtęs asmuo“, – teigė ji.