Vilniaus miesto savivaldybė anksčiau informavo, kad nesulaukia pakankamo norinčiųjų išsitirti srauto iš 1808 numerio, todėl pakvietė ministeriją leisti tirti papildomai tris grupes: medikus, sergančiųjų šeimos narius ir užsieniečius.

„Tokiu būdu Vilniuje mobiliuose punktuose atliekamų testų kiekis mažės dvigubai – nuo iki šiol galimų 450 – iki maždaug 220“, – teigiama pranešime.

Pasak sostinės savivaldybės, ministerija pranešė, kad problema kyla dėl laboratorijų pajėgumo trūkumo.

Ministerija pranešė, kad problema kyla dėl laboratorijų pajėgumo trūkumo.

Tuo metu Kauno savivaldybė penktadienį pranešė atidaranti trečiąją liniją savo koronaviruso patikros punkte ir žada, kad nuo šeštadienio vietoj dabartinių 180 bus atliekama beveik 400 ėminių per dieną.

Jau anksčiau savivaldybė informavo nesulaukianti pakankamo norinčiųjų išsitirti srauto – žmonės į mobiliuosius punktus atsiunčiami tik paskambinę telefonu 1808 ir gavę patvirtinimą, jog gali vykti.

Sprendimas palies ne tik Vilnių

Visuomenės informavimo grupės (VIG) vadovas Giedrius Surplys sako, kad sekmadienį mobiliuose koronaviruso tyrimų punktuose bus paimama mažiau mėginių, kad būtų panaikintas laboratorijų atsilikimas.

„Sekmadienį mobiliuosiuose punktuose bus registruojama mažiau pacientų, kad laboratorijos galėtų sumažinti savo atsilikimą ir tie mėginiai, kurie anksčiau paimti, būtų ištirti. Mane patikino, kad nė vieno mėginio galiojimas nepasibaigs ir visi jie bus ištirti“, – penktadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Surplys.

Kartu jis informavo, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) artimiausiu metu nustatys tvarką koronaviruso laboratorijoms.

„Artimiausiu metu SAM nustatys tvarką laboratorijoms dėl to, kurie mėginiai turėtų būti tiriami prioriteto tvarka. Tai priklausys nuo to, kokius simptomus jaučia asmuo, kaip rimtai jis serga, kokiai rizikos grupei priklauso ar nepriklauso. Kad visiems būtų aišku, kodėl vienas mėginys ištiriamas greičiau, kitas – šiek tiek lėčiau“, – pridūrė G. Surplys.