„Greitosios pagalbos medikai dirba ne ką lengvesnėmis sąlygomis nei pacientus ligoninėse priimantys gydytojai ir slaugytojai, kurie susiduria tiesiogiai su infekuotais ir koranavirusu įtariamais pacientais. Dažniausiai būtent greitosios pagalbos darbuotojai turi pirmą kontaktą su galimai užsikrėtusiais koronavirusu, tad jų indelis šioje situacijoje yra itin didelis“, – pranešime žiniasklaidai sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Dėl didelės įtampos ir itin sudėtingų sąlygų jiems, kaip ir ligoninių medikams, priklauso priedas prie darbo užmokesčio“, – teigia jis.

Ministerijos teigimu, praėjusią savaitę buvo priimtas sprendimas, kuriuo numatyta visiems medikams, dirbantiems su koronaviruso infekciją užsikrėtusiais arba tikėtina užsikrėtusiais pacientais, mokėti 15 proc. didesnį atlyginimą.

Jis bus mokamas nuo karantino pradžios iki pabaigos ir kompensuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšų.

Be kita ko, SAM teigimu, įvertinus iššūkius ir grėsmes, kylančias medikų bendruomenei kovojant su koronavirusu (COVID-19), nuspręsta ankstinti šiais metais numatytą galutinį medikų atlyginimų didinimo etapą – algos didės balandį, o ne rugsėjį, kaip buvo numatyta.

Apie tai ketvirtadienį pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

Skaičiuojama, kad tam papildomai iš PSDF rezervo bus skirta apie 130 milijonų eurų. Medikų darbo užmokesčio fondas didės 18 procentų.

Ministerijos teigimu, paskelbti sprendimai reiškia, kad pagal susitarimą su profesinėmis sąjungomis gydytojų vidutinis atlyginimas turi pasiekti 3250, o slaugytojų – 1625 eurus.