„Tikrai nereikėtų žavėtis tai greitaisiais testais, jokiu būdu. Jie aptinka ne patį ligos sukėlėją, o žmogaus atsaką, jo antikūnus. O antikūnams atsirasti yra reikalingas laikas, jie gali atsirasti praėjus ne mažiau savaitei nuo ligos pradžios. Taigi, atliktas testas greitasis gali nuvesti labai klaidingu keliu. Mes jau šią savaitę turėjome ligonių, kuriems greitasis testas rodė infekciją, o įprastinis – infekcinos neaptiko.

Buvo ir atvirkščiai, kai greitasis testas nerodė infekcijos, o įprastinis – koronavirusą parodė. Taigi žmonės turi norėti ne testo, jie turi laikytis izoliacijos. Ir jeigu jiems atsiranda klinikiniai, į gripą panašūs simptomai, tuomet jie turi kreiptis arba į mobilų punktą, arba į karščiavimo kliniką, arba gydymo įstaigą ir jiems bus atliktas įprastinis, molekulinis testas, jis yra labai patikimas.

Jokiu būdu šiais testais žavėtis nereikia, reikia likti namuose, vengti kontaktų ir sekti savo sveikatos būklę“, – penktadienio rytą LRT televizijos eteryje sakė A. Mickienė.

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų klinikos vadovė A. Mickienė gyventojų prašo neatsipalaiduoti, o toliau tęsti saviizoliaciją. Jos teigimu, tikrieji viruso skaičiai pasimatys tik kitą savaitę, nors ir ši teikia mažų vilčių.

„Manyčiau, kad kokius duomenis mes turime dabar, tai tokie šiek tiek mažėjanti atvejų augimo tendencija. Lyg ir gera tendencija, bet ji tokia tarpi. Kad aš norėčiau pagrindine žinute pasakyti tai – mes jokiu būdu negalime atsipalaiduoti. Ir tikrąsias tendencijas mes pamatysime kitą savaitę., tie atvejų skaičiai, kurie buvo fiksuoti šią savaitę – jūs matote, kad tyrimų skaičius sparčiai auga, teigiamų patvirtintų procentas išlieka toks pats, ar šiek tiek mažesnis. Tai vilties teikianti žinutė“, – LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė A. Mickienė.

Gydytoja dar kartą kartojo, kad ypač prieš savaitgalį visi dar kartą išgirstų – visi būtinai turi išlikti namuose, kad ir kyla pagunda susitikti su artimaisiais.

„Prisiminkime, kad prieš prasidedant karantinui į Lietuvą grįžo tūkstančiai žmonių iš visų pasaulio šalių. Tad ši ir kita savaitė yra tas periodas, kai baigiasi grįžusių inkubacinis periodas. Manau, kad kitą penktadienį mes jau turėsime aiškesnes tendencijas. O kol kas mano prašymas vienas – likite namuose, tęskite saviizoliaciją“, – sakė Infekcinių ligų klinikos vadovė.

A. Mickienė priminė, kaip plinta virusas.

„Balandžio 1–ąją dieną Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė labai sustiprinantį pareiškimą, kad pagrindinis koronaviruso plitimo kelias yra būtent oro lašeliai ir kontaktas. Plitimas aerozoliais nėra toks reikšmingas, tik kai atliekamos tam tikros medicinos procedūros. Taigi, išeinant į viešumą yra būtina dėvėti kaukę, kad neskleistum jokių savo sekretų: kalbant, kosint, čiaudint“, – rekomendacijas kartojo A, Mickienė.

Delfi primena, kad naujausiais duomenimis Lietuvoje yra užfiksuota 696 koronaviruso atvejai, 9 mirtys, 7 pasveikimo atvejai.