Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė, kad jai itin keistai atrodė, kad į posėdį susirinkę parlamentarai darėsi asmenukes, kėlė jas į socialinę erdvę.

„Jeigu mes pažiūrėtume ir į antradienio Seimo posėdį, matant politikus, kurių pirmas darbas atėjus į salę buvo pasidaryti asmenukę, kad parodytum ir įkeltum į feisbuką, kad sėdi su kauke, nufotografuoti save ir draugus, atleiskite, bet aš to atėjusi į darbą matyti nenorėčiau. (…) Kvailai atrodo, nes tu darai tai, kas yra normalu.

Tu esi Seimo salėje, kurioje yra labai daug žmonių, galbūt nėra viskas gerai dezinfekuota. Kam visa tai, ar mes galime iš tų žmonių, kurių pirmas darbas yra selfis, tikėtis kažkokios lyderystės, idėjų? Čia ir pasimato visi dalykai“, – laidoje kalbėjo politologė.

Kalbėdama apie nepavykusį bandymą antradienį pakelti algų ir priedų su koronavirusu kovojantiems medikams, politologė R. Urbonaitė pabrėžė, kad klaidų padarė visi, todėl visos kaltės versti tik opozicijai, ar tik valdantiesiems, negalima.

„Seimo salėje užvirė daug intrigų antradienį, bet ką parodė drama, ypač vakare buvusi, parodė, kad niekieno darbai tai nebuvo padaryti. Tai nei viena pusė iki galo nepadarė namų darbų, kad atsakytų, kurie medikai dirba pavojuje, kurie ne.

Kita pusė ateina su savo pasiūlymu – kaukšt. Ir tik kitą dieną aš pamačiau paskaičiavimus apie opozicijos pasiūlymus. (…) Nenoriu pasakyti, kad kalti visi, bet noriu atkreipti dėmesį į proceso kokybę, noriu klausti, ar visi padarė savo darbą“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo R. Urbonaitė.

Tikindama, kad turėjo būti aiškiai nurodoma iš kur, kiek ir kam lėšų bus skiriama atskirais pasiūlymais, tiek valdančiųjų, tiek ir opozicijos.

R. Urbonaitė teigė, kad šioje karantino situacijoje pasigenda ir politinių partijų lyderių pasisakymų.

„Kitas dalykas – partijų vadovai. Čia yra puikus dalykas būti matomiems. Ir pažiūrėkime į jų komunikaciją, gal šmaikštu ir labai gerai, bet aš daugiau žinau, ne ką Gintautas Paluckas masto, projektuoja, kaip potencialus būsimas premjeras, aš jums lengviau pasakysiu, kaip jam sekasi sodininkystė, kaip atrodo jo paprikų daigai. Šioje vietoje suprantu, kad reikia praskiesti komunikaciją, bet kol kas iš būtent politinių partijų vadovų labai daug tikrai nematau. Gal Viktorija Čmilytė–Nielsen nededa į feisbuką, ką ji veikia laisvalaikiu. Bet norėtųsi, kad mes matytume ir ten lyderystę“, – sakė ji.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Šarūnas Liekis teigė, kad daug, ką parodė ir parlamentarų sprendimas nedirbti nuotoliniu būdu.

„Vien jų balsavimas dėl nuotolinio darbo daug ką parodė – jie nori sėdėti Seime, nuotolinio darbo nenori. Jie nori matomumo, bet kuriomis priemonėmis būti matomi“, – situaciją vertino Š. Liekis.

Delfi jau rašė apie skandalingą antradienio Seimo posėdį čia.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį kritiškai įvertino parlamentarų darbą, sakydamas, kad kalti yra visi.