„Mes kol kas dar, kaip sako, turime tą plokštesnę kreivę. Bet vyksta pasirengimas ir pasiruošimas, jei scenarijus būtų ypač nepalankus ir būtų prognozuojamas žymus kilimas, tam reikia ruoštis“, – sakė ministras pirmininkas.

Paklaustas, kas gali išprovokuoti, kad viruso strėlė šautų į viršų, premjeras prakalbo apie visų susitelkimą.

„Išprovokuoti gali vienintelis dalykas – mūsų pačių elgesys, jei nesilaikome karantino, saviizoliacijos, neribojame savo socialinių kontaktų, galvojame, kad tai toli, einame iš namų, kai nėra būtina, tai – didžiausia ir vienintelė grėsmė šios pandemijos“, – Žinių radijo eteryje sakė premjeras.

„Ideali situacija būtų, kad, kam reikia, kam nereikia, bet visi turėtų maksimalias apsaugos priemones“, – apie pasigirstančius medikų priekaištus sakė S. Skvernelis.

Premjeras tikino, kad kol kas sunku prognozuoti, kiek šio viruso plitimas truks, todėl rezervą kaupia keliems mėnesiams į priekį.

„Planuojame tikrai toliau į priekį, planuojame, kad būtų sukauptas rezervas 3–4 mėnesiams. Girdime medicinos mokslų atstovų pasisakymus – gali būti ir rudeninė banga, kita pavasarinė banga, kol nėra vakcinos, efektyvaus gydymo, turime ruoštis. (…) Tikrai nežinome, kokia gali būti tolesnė eiga šio nežinomo viruso. Prognozės labai skirtingos dėl ateities“, – sakė premjeras.

„Jau turime mokslininkų prognozių, sistemų, kurios apdoroja ir duomenis. Lietuva, kaip ir visos valstybės, turi žengti tuo keliu pirmą kartą“, – sakė S. Skvernelis

Trečiadienį buvo skirta pirmoji bauda už karantino ir saviizoliacijos sąlygų nesilaikymą.

„Reikia pasidžiaugti, kad didžioji dauguma žmonių supranta, jaučiasi atsakingi. O tie, kurie iš pradžių galvojo, kad tai Lietuvos nepalies, liečia tik tolimas šalis, pamatė, kad šitas virusas jau yra pas mus. Bet ne tik tomis sąlygos, kurios yra, – numatyta atsakomybė, ir griežtesnė atsakomybė, – galime suvaldyti situaciją. Pirmiausia nuo paties žmogaus priklauso. O piktybiškai nesuprantantiems, kad ne tik už save yra atsakingi, deja, institucijos turės taikyti sankcijas, kad ir kaip būtų gaila“, – apie atsakomybę pažeidus nurodymus kalbėjo S. Skvernelis.

„Jei mes griežtai laikysimės (taisyklių – aut. past.), papildomų priemonių nereikės. Jei matysime, kad situacija keičiasi į blogąją pusę, reikės imtis drastiškų priemonių“, – teigė ministras pirmininkas.