„Mes matome, kad tai gali būti nevaldomas, nekontroliuojamas židinys, dėl to priėmėme sprendimus visiškai užsidaryti nuo mūsų kaimyninės valstybės, kalbant apie sausumos ir oro transportą. Tie sprendimai yra neišvengiami, jeigu mes nematysime, kad valstybė iš tiesių adekvačiai reaguoja į tą situaciją“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo S. Skvernelis, akcentuodamas, kad būtų prarandama ir paskutinė galimybė pasinaudoti tranzitiniu Minsko oro uostu.

Ministras pirmininkas akcentavo, kad Baltarusijai nesiėmus atitinkamų veiksmų kovoje su koronavirusu ir uždarant sausumos sienas bus didinama sienos apsauga, siekiant išvengti neteisėtų sienos kirtimų.

„Jeigu kalbėtume apie sausumos transportą ir judėjimą sausumos keliais, kiekiai, srautai nėra dideli, tai yra vienetai žmonių. Bet pasibaigs ir tai, mes turėsime ypatingai stiprinti sienos apsaugą, kad nebūtų neteisėtų ir nesankcionuotų sienos kirtimų“, – tvirtino premjeras.

Visgi S. Skvernelis išreiškė viltį, kad reali situacija Baltarusijoje yra kitokia, nei pateikiama viešoje erdvėje, ir valstybė imasi priemonių kovojant su koronavirusu.

„Galbūt tai yra (Baltarusijos – ELTA) reakcija, kuri nėra transliuojama viešai, ir viešai yra skleidžiama kita žinia. (...) Nes kartais tie žodžiai, pareiškimai viešoje erdvėje būna vieni, bet valstybės, ypatingai tokio tipo, tvarkosi kitaip. Tai ir noriu tikėtis, kad mūsų kaimynai, kolegos tikrai rimtai žiūri į šitą situaciją ir pritaikys tas priemones, kad būtų apsaugoti jų žmonės, jų gyventojai ir nebūtų plitimas į kitas valstybes“, – vylėsi S. Skvernelis.

Svarsto riboti skrydžius

Apie susisiekimo ribojimą su Baltarusija trečiadienį užsiminė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Dar yra ir šiandien reguliarūs skrydžiai, tačiau dėl kitų priežasčių mums kyla daug abejonių, ar reikia juos išlaikyti, nes matome, kad situacija viruso valdyme Baltarusijoje, matyt, nėra gera, švelniai tariant“, – Seimo užsienio reikalų komiteto posėdyje antradienį sakė ministras.

„Todėl čia reikia jau balansuot ir dėl galimybės sugrįžti per Minską, ir dėl profilaktiškai apsaugojimo šitos arterijos“, – teigė jis.

Į Vilnių vis dar vyksta reguliarūs skrydžiai iš Minsko oro linijų „Belavia“ lėktuvais. Baltarusija lieka vienintelė regiono valstybė, dėl koronaviruso pandemijos neuždariusi savo sienų.

Šalyje taip pat neatšauktos ir Aukščiausiosios futbolo lygos rungtynės, skirtingai nei daugumoje pasaulio valstybių.

„Kaip jie tvarkosi su krize, tai čia tikrai labai keista, ir visas pasaulis stebisi“, – sakė L. Linkevičius.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka antradienį pranešė apie pirmąjį šalyje mirusį žmogų, kuris sirgo koronavirusu.