Sistema leistų rinkti ir kaupti susirgimo atvejų, tyrimų, karantino apsaugos priemonių, žmonių judėjimo stebėsenos duomenis, juos analizuoti ir sukurti ataskaitas.

„Tikslas šios sistemos – turėti centralizuotą duomenų tvarkymą, kurs susijęs su COVID-19 atvejais apie tyrimo priemonių aprūpinimą, apie karantinavimo vietas, pažeidimus ir turėti visus stebėsenos rodiklius vienoje vietoje, kurie leistų priimti savalaikius sprendimus“, – Vyriausybės posėdyje sakė ekonomikos ir inovacijų viceministras Elijus Čivilis.

Anot jo, kol kas nenuspręsta, kam bus pavaldi ši sistema, nes Ekonomikos ir inovacijų ministerija neturi tokios funkcijos, bet „sistemos reikalingumas turbūt yra nedvejotinas“.

Premjeras Saulius Skvernelis mano, kad sistemos valdytoju galėtų būti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

„Man atrodo, mes turime tokią organizaciją Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, kuriai pagal įstatymą ir deleguotą funkciją yra pavesta turėti informacinę sistemą, susijusią su užkrečiamųjų ligų situacija“, – sakė S. Skvernelis.

„Mes pritariame šitam projektui ir galvojame, kad tikrai bus geras įrankis, galėsime ir efektyviau planuoti, ir stebėti, ir tikrai galėsime „užmaitinti“ duomenimis iš savo sistemos“, – posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Lietuvoje iki šiol patvirtintas 581 koronaviruso atvejis, aštuoni žmonės mirė, septyni pasveiko.

Į šalį grįžtantiems piliečiams privaloma dviejų savaičių saviizoliacija.