„Dėmesio, mes SERGAME COVID-19. Taip, atvejis patvirtintas po tepinėlio paėmimo.

Labai daug nepatiklių žmonių iškilo klausimas, kaip ištyrė ir ar ištyrė oficialiai. Atsakau: pagrindinė tyrimo prisiprašymo priežastis – buvęs kontaktas su kitais 9 asmenim, kuriems patvirtintais COVID-19. Taip, ištyrė oficialiai paėmus tepinėlius iš gerklės ir nosies mobiliajame punkte Klaipėdoje. Atsakymas apie teigiamą tyrimo rezultatą pateikiamas interneto svetainėje esveikata.lt.

Sveiki, pabandysiu suteikti aiškumo dėl šios „BAISIOS“ ligos. Papasakosiu, kaip kas vyko ir tebevyksta su mūsų (mano ir žmonos) organizmais ir kokių yra simptomų (primygtinai prašau to nelaikyti moksliniu tyrimu, o tiesiog tik informacija iš pirmų lūpų).

Virusą pasigavome, kaip spėjame, 2020 03 14. Taigi įvykių eiga tokia. Aš kylant temperatūrą pajutau 2020 03 19 vakare, atsigulęs miegoti. Tą dieną gal kokius 10 kartų sukosėjau labai sausu kosuliu (jokio sekreto), tai nebuvo intensyvus ar erzinantis kosulys (tiesiog sausa gerklė). Taigi vakare, pradėjus kilti temperatūrai iki 37,5 laipsnių, pagalvojau, gal peršalau, ir tiesiog išgėriau „Coldrex“, – labai nuramino gerklę (ji buvo pradėjusi lengvai kutentis) bei gerai paprakaitavus numušė temperatūrą.

Ryte pakilęs, pagal rekomendacijas, įkvėpiau giliai oro ir palaikiau apie 10–15 sek. Šis pratimas parodė, kad nei plaučių spaudžia, nei kyla kokių nors kosėjimo ar dusinimo simptomų. Nurimau, kad tai nieko bloga, bet temperatūra ryte vėl pradėjo po truputį kilti. Nusprendžiau jos su vaistais nemušti, bet matavausi kas 15–20 minučių ir stebėjau, kaip ji kyla ir kas išvis vyksta. Gėriau labai daug žolelių karštos arbatos su medumi, kas 30 min. (kažkur skaičiau, kad kinų medikai rekomenduoja dažnai gerti karštų gėrimų). Česnakas ir kivis tapo vitamino C pagrindiniais šaltiniais (rekomenduoju).

Taigi tą dieną temperatūra kilo lėtai, palaipsniui, kadangi esu, kaip galvoju, ne durnas žmogus, tai laikiausi metodo, kuris jau yra laiko patikrintas, – nemušti iš karto temperatūros vaistais, o leisti organizmui kovoti pačiam su virusu ar šiaip kažkokiu brudu, kuris čia mane ir puolė. Antros dienos, antroje pusėje pajutau keistą skausmą nugaros srityje, ties mente dešinėje pusėje, jis nueidavo į dešinę ranką. Skaudėjo, lyg būtų nervų šaknelių uždegimas (tuo save ir raminau, kad tai būtent ir yra). Žmona skaudamą sritį ištrynė vaistais „Zalatoj us“ (manau, tinka bet kokie panašaus poveikio). Skausmas aprimo ir atsitraukė tiek, kad pavyko užmigti.

Vakare temperatūra kilo ir toliau, apie vidurnaktį pakilo iki 38,4 laipsnių, tada nusprendžiau, kad pats laikas ją numušti, vėl išgėriau „Coldrex“. Visą naktį tiek vaistai, tiek organizmas kovojo su virusu – prakaitavau, apie 5.00 val. ryte dar papildomai išgėriau paracetamolio 500 mg. Vėl užmigau, atsikėliau apie 11.00 val. ryte, temperatūra buvo normali – 36,3. Pagalvojau: va, ir viskas. Bet tada vėl pradėjo taip pat lengvai skaudėti ta pati sritis nugaroje, dar kartą išsitryniau su tuo pačiu „Zalatoj us“. Nurimo skausmas per valandą ir iki šiol neatsinaujina.

Nuo tos dienos, 2020 03 20, iki šiol jokių papildomų rimtesnių nesklandumų organizme nejaučiu, išskyrus tai, kad temperatūra nukrinta žemiau 36,0 laipsnių. Keletą dienų ji laikėsi vidutiniškai 35,3, vieną vakarą pasimatavęs radau tik 34,9. Temperatūrą pakeliu šilčiau apsirengęs, būtinai apsimaunu vilnones kojines bei išgeriu karštos arbatos su medumi, kai krenta temperatūra, jaučiasi lengvas galvos svaigimas (tai natūralu). Dabar temperatūra lyg ir stabilizuojasi ir dažniau būna apie 36,3–36,6 laipsnius.

Glaustai – apie žmonos simptomus. Jai viskas pasirodė porą dienų vėliau. Pirmas požymis – pakilo temperatūra iki 37,5 laipsnių, spaudė galvą. Naudodamasi manąja patirtimi, jokių papildomų vaistų nevartojo, tik taip pat dažnai, kas pusvalandį, gėrė tos pačios žolelių arbatos su medumi, kartais pamaišydavo su šaltalankių arbata. Jai šiek tiek spaudė galvą, buvo sunki. Taigi pagrindinis jos požymis – tai nestabili temperatūra keletą dienų, tai pakyla iki 37,6–37,1, tai vėl būna normali, 36,6–36,8. Dabar ir jos temperatūra normali (stebime toliau).

Glaustai – apie kitus giminaičiams patvirtintus atvejus. Vienas (jam daugiau nei 60 m.) guli ligoninėje su gan sunkia forma, net reanimacijos palatos prireikė, bet pastaruoju metu viskas lyg ir gerėja. Liga komplikavosi į abiejų pusių plaučių uždegimą (galėjo pražiopsoti ankstesnį gydymą, galvodamas, kad tai – tik peršalimas). Kitas asmuo, kuriam jau, rodos, 85 m., taip pat atsidūrė ligoninėje, bet ligos eiga nėra itin sudėtinga, ir dabar jaučiasi visai neblogai (atrodo, kad viskas ir bus gerai), visi kiti 6 asmenys (apie 50–60 m. amžiaus) taip pat serga lengva ligos forma, visiems patvirtintas COVID-19. Visi gydosi namuose. Vienam iš sergančiųjų nepasirodė absoliučiai jokių simptomų.

APIBENDRINANT: visiems pagrindinis ligos simptomas – nestabili ir aukštyn žemyn šokinėjanti temperatūra. Kai kuriems trumpai paskaudėdavo sąnarius, pamausdavo galvą beveik visiems. Bendras nuovargio bruožas (tingisi ką nors daryti, norisi gulėti ir nieko neveikti, sunkumas kojose) ir pats linksmiausias simptomas – beveik visiems po keleto dienų nuo pirmųjų simptomų dingo kvapai, liko tik skonio jutimas burnoje, sūrus, rūgštus, saldus, kartus. Man kvapai jau po truputį grįžta, vadinasi, grįš visiems?

Mano REKOMENDACIJOS (galite ir nesilaikyti, tai – visiškai jūsų reikalas). Dažnai gerkite karštų gėrimų, tinka bet kokie, svarbu – karštas gėrimas ir dažnai, ne rečiau kaip kas pusvalandį (pasak kinų medikų, taip nuplaunamas virusas iš burnos gleivinės į skrandį ir jį skrandžio rūgštis suardo). Dažnai plaukite rankas su kiek įmanoma karštesniu vandeniu ir muilu. Dezinfekuokite savo patalpas bet kokiais dezinfektantais, dažnai jas vėdinkite. Actas, pasirodo, netinka, jis neardo viruso. Dažnai matuokite temperatūrą, nepulkite anksčiau laiko jos numušinėti vaistais, leiskite kantriai organizmui pakovoti pačiam, taip susikuria antikūnai, kovojantys su virusu. Temperatūrą vaistais (sako, geriausia paracetamoliu) muškite tik tikrai jai pakilus daugiau nei 38 laipsniai, iki to laiko neabejokite, tikrai nemirsite.

PAGRINDINĖ REKOMENDACIJA... NEPANIKUOKITE. Daugiau ligų ir blogų jų eigų – jūsų galvose. Galvokite pozityviai ir optimistiškai, ir kūnas jums atsidėkos. Nėra vilkas toks baisus, kaip jį piešia žiniasklaida. Nepykite, bet visiems linkiu lengvų ligos formų, ir greičiau viskas baigsis. Senukai ir turintys visokių lėtinių sudėtingų ligų žmonės, intensyviai pasisaugokite, niekas jūsų neapsaugos, dėvėkite kaukes, pirštines.

P. S. Priprašyti išsitirti yra tikras košmaras; jei neturite konkrečių sunkių ligos formų, net nebandykite.

PAPILDYMAS. Daugelis dabar klausia PM, ar aš nejuokauju. Na, pagalvokime, ar aš kada nors juokauju? Aš visada tik rimtai ir žmonių likimais ar sveikata tikrai niekada gyvenime nejuokauju, o, kas mane pažįsta labai gerai, puikiai žino, kad per savo juoką visada pasakau visą tiesą. Taigi čia nejuokauju, čia viskas labai rimtai.“ Taip apie savo patirtį rašė jis.