Tokia izoliacija pagal dabar galiojančius Civilinės saugos bei Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymus bei sveikatos apsaugos ministro, ekstremalios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos pasirašytus įsakymus bei sprendimus yra privaloma kiekvienam asmeniui, kuriam buvo atliktas koronaviruso nustatymo testas, nepriklausomai nuo to, ar susirgimas buvo nustatytas, ar ne.

Po testo – privaloma saviizoliacija

Antradienio vakarą su Delfi žurnaliste susisiekė klaipėdietis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kuris teigė esąs pasipiktinęs Seimo nario D. Gaižausko elgesiu Seimo posėdžių salėje.

„Kiekvienas asmuo, kuriam buvo atliktas koronaviruso testas, kartu su pranešimu apie tyrimo rezultatus iš skambučių centro 1808 gauna perspėjimą apie tai, kad privaloma ir toliau laikytis saviizoliacijos. Dar daugiau – kiekvienas testuojamas asmuo yra įspėjamas apie gresiančią atsakomybę, jei tokių sąlygų nesilaikys, todėl neįmanoma, kad jų asmuo nežinotų, nes tai patvirtina registruodamasis testui atlikti.

Todėl netoleruotina, kai tokias aukštas pareigas užimantis politikas, kaip matyti, tyčia ir sąmoningai laužo tvarkas, kurios yra privalomos eiliniams valstybės piliečiams. Toks elgesys koronaviruso pandemijos akivaizdoje yra smerktinas, baustinas ir netoleruotinas“, – sakė vyriškis.

Jis tikino neištvėręs po to, kai antradienį vykusio Seimo posėdžio metu parlamentarai suabejojo dėl D. Gaižausko galimybės dalyvauti posėdyje.

Pašnekovas paaiškino, kad pats po kelionės iš užsienio nuo kovo 14-osios laikosi saviizoliacijos. Maždaug po savaitės vyrui pakilo temperatūra, todėl jis registravosi Karštąja linija koronaviruso testui atlikti.

Vyras paaiškino, kad užsiregistruoti jam pavyko tik iš trečio karto, tyrimas buvo paskirtas kitai dienai.

„Po tyrimo pustrečios paros laukiau rezultatų. Iš 1808 gautoje žinutėje buvo informuojama, kad mano tyrimo rezultatas neigiamas, tačiau aš ir toliau privalau tęsti saviizoliaciją. Kai paskambinau į liniją, man patvirtino, kad 14 papildomų dienų turiu skaičiuoti būtent nuo testo paėmimo dienos. Tokia tvarka yra privaloma, mane įspėjo apie administracinę ir baudžiamąją atsakomybę, kas man bus, jei pažeisiu izoliacijos režimą“, – sakė klaipėdietis.

Jis sutiko pasidalyti gauta telefono žinute ir su Delfi skaitytojais. Pranešimus, kaip redakcijai patvirtino 1808 skambučių centrą administruojančios Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis, gauna visi testuojamieji asmenys.

Delfi žurnalistė trečiadienį papildomai kreipėsi į Seimo narį D. Gaižauską ir prašė pasidalyti su portalo skaitytojais gautomis žinutėmis iš 1808 linijos, iš kurių būtų vienareikšmiškai aišku, koks tekstas buvo pateiktas.

Tačiau išrinktasis tautos atstovas savo profesinę pareigą vykdančiai žurnalistei pareiškė: „Kol nepaneigsite apie mane parašytų melagingų nesąmonių, jokių mano komentarų jums, Vilmute, nebus. Su kitu žurnalistu – prašome, mielai, bet jums aš neteiksiu nieko“, – sakė Seimo narys D. Gaižauskas.

Patikslinus, ar gali tuomet parlamentarui paskambinti kitas kolega iš Delfi redakcijos ir ar jam politikas pateiktų gautas SMS žinutes iš 1808, D. Gaižauskas sakė: „Jei ta informacija bus panaudota prie jūsų, Vilmute, straipsnio, tai ne, tegu neskambina.“

Pasak jo, yra ir kitų žurnalistų, kurie gali parašyti ir kitų, anot politiko, nešmeižiančių, tekstų.

Dalyvavo Seimo posėdyje

Antradienį vykusio neeilinio Seimo posėdžio metu konservatorius Laurynas Kasčiūnas ir socialdemokratas Algimantas Salamakinas iškėlė klausimą, ar D. Gaižausko buvimas salėje nesudaro grėsmės kitų Seimo narių ir Seimo kanceliarijos darbuotojų sveikatai.

Delfi iš vakaro paskelbė, kad Seimo nario D. Gaižausko padėjėja Seime susirgo koronavirusu. Moteris sirgdama lankėsi darbe, o dabar slepia buvusius kontaktus ir maršrutus, nebendradarbiauja su atsakingomis valstybės institucijomis, kurios įpareigotos rinkti koronavirusu sergančių asmenų epidemiologinę epikrizę.

D. Gaižauskas į tai atkirto, kad saviizoliacija jam neprivaloma, jos esą jis laikėsi savanoriškai.

Tačiau Lietuvoje galiojantys įstatymai ir šiuo metu įvesta karantino padėtis nenumato tokių galimybių, t. y. saviizoliacija yra privaloma, jei nustatomos šios aplinkybės: asmuo grįžo iš užsienio valstybės; asmuo serga koronavirusu; asmuo turėjo sąlytį su užsikrėtusiuoju koronavirusu asmeniu; jei yra tikimybė, kad asmuo galėjo turėti kontaktų su užsikrėtusiu ar sergančiu asmeniu.

D. Gaižauskas atitiko paskutiniąją sąlygą, nes susirgusiai jo padėjėjai nepateikus informacijos apie turėtus kontaktus ir maršrutus tokia tikimybė visiškai galėjo būti.

Tačiau tos pačios partijos nario D. Gaižausko nesmerkia ir pats sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, kurio sprendimais šiuo metu yra patvirtinta ir reguliuojama ne tik karantino laikymosi tvarka, saviizoliacija, bet ir koronaviruso testų atlikimas bei susirgusiųjų gydymas.

„Jeigu mes neturim tiesioginio kontakto, tiesiog buvom bendroj patalpoj, na, įsivaizduokim, kiek Lietuvoj yra tokių asmenų, tai mes praktiškai visi turėtumėm sulįsti į namus ir niekur nebevaikščioti“, – antradienį kalbėdamas LNK žinioms sakė ministras A. Veryga.

Tačiau su tuo nesutinka Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, jis antradienį Seimo posėdžio metu pasakė, kad, pagal galiojančias tvarkas, susirgus vienam iš Seimo narių ar kilus tokiam įtarimui, izoliuotis privalėtų visas Seimas.

Kovo 24, 30 ir 31 dienomis jis dalyvavo NSGK posėdžiuose, juose pirmininkavo. Į kovo 30 d. posėdį buvo pakviestas ir VSD direktorius Darius Jauniškis. Kaip sakė tame posėdyje dalyvavęs kitas komiteto narys V. Bakas, pirmininkas komiteto narių neperspėjo, kad susirgusi patarėja dirba ir Komiteto biuro patalpose.

D. Gaižauskas dalyvavo ne tik kovo 31 dienos Seimo posėdyje.

Prieš tai jis kovo 24-ąją, kovo 30-ąją ir kovo 31 d. dalyvavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžiuose, juose pirmininkavo.

Į kovo 30 d. dienos posėdį buvo pakviestas ir Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis.

Kaip sakė tame posėdyje dalyvavęs kitas komiteto narys, parlamentaras Vytautas Bakas, posėdžio pirmininkas komiteto narių neperspėjo, kad susirgusi patarėja dirba ir Komiteto biuro patalpose.

Apie saviizoliaciją paskelbė pats Gaižauskas

Praėjusį šeštadienį socialiniame tinkle „Facebook“ D. Gaižauskas paskelbė įrašą apie jam atliktą koronaviruso testą ir jo rezultatus. Rezultatas buvo neigiamas.

Minėtame įraše, be kita ko, Seimo narys rašo, kad ėmėsi saviizoliacijos priemonių, t. y. pats pripažįsta, kad laikosi saviizoliacijos.

„Nuolat sulaukiu skambučių dėl mano sveikatos, dėl to, kaip elgtis tiems, su kuriais paskutiniu metu man teko bendrauti, ypač tiems, su kuriais savanoriavau. Kaip ir minėjau, tiesioginio kontakto su patarėja neturėjau, tačiau virusu užsikrėtusi darbuotoja dirbo Seimo III rūmų 5 aukšte kovo 12, 13, 16 d. ir 17 d. iki pietų. Šiame aukšte darbo kabinetus turi keletas Seimo narių, o taip pat yra NSGK biuro patalpos, kuriose dirbu ir aš.

Todėl suprasdami, kad šiose patalpose užkratas vienaip ar kitaip galėjo plisti, ėmėmės ypatingų atsargumo priemonių. Tikiuosi, visi Seimo nariai ir kanceliarijos darbuotojai, su užsikrėtusia moterimi dirbę tame pačiame aukšte, saviizoliavosi 14-ai dienų skaičiuojant nuo kovo 17 dienos. Pradėjome stebėti savo sveikatos būklę“, – rašo D. Gaižauskas.

Apie tai, kad laikysis saviizioliacijos, politikas pirmą kartą pats pripažino duodamas interviu portalui Lrt.lt dar kovo 25 dieną, t. y. tą dieną, kai buvo pranešta apie nustatytą koronaviruso susirgimą jo padėjėjai Seime.

„Tai kelių Seimo narių padėjėja. Man ji, kai reikia, padeda tvarkyti tam tikras dokumentacijas. Atsekęs padėjėjos buvimo laiką, kelius Seime, matau, kad aš kontaktų su ja neturėjau. Bet vis dėlto ji buvo Seime, ir tai tik parodo, kad, jei lankėsi Seime, užkratas vienaip ar kitaip galėjo plisti“, – sakė D. Gaižauskas.

Politikas sakė, kad, kaip ir kiti parlamentarai, laikosi saviizoliacijos. <...> „Turim saugotis, negalime žinoti, ar virusas paplito, ar ne. Jei paskutinė jos diena Seime buvo kovo 17-oji, tai turime susiskaičiuoti ir išbūti tas dienas namie, niekur neiti. Jeigu situacija keistųsi, pasirodytų ligos požymių, reikėtų pasitikrinti“, – kalbėjo valstietis“. Taip rašoma minėtame straipsnyje.

Neatsiminė, kada skambino tel. 1808

Nors pats D. Gaižauskas viešai pripažino, kad nuo kovo 17 dienos jam galioja saviizoliacijos termino laikotarpis, kovo 20-ąją jis Marijampolėje viešai dalijo dezinfekcinį skystį miesto įstaigoms ir įmonėms.

Savo feisbuke D. Gaižauskas kovo 28-ąją paskelbė ir aplinkybes, kuriomis jam buvo atliktas koronaviruso testas.

Nors pats D. Gaižauskas viešai pripažino, kad nuo kovo 17 dienos jam galioja saviizoliacijos termino laikotarpis, kovo 20-ąją jis Marijampolėje viešai dalino dezinfekcinį skystį miesto įstaigoms ir įmonėms.

„Vakar, kovo 27 d., atsiradus galvos skausmui, kosuliui bei gerklės perštėjimui, į Marijampolės mobilųjį Covid-19 patikros punktą registravausi ir aš. Iškart noriu akcentuoti, kad registruodamasis NESINAUDOJAU SEIMO NARIO PAREIGOMIS ir viską dariau kaip eilinis marijampolietis, vadovaudamasis nustatyta tvarka (kalba netaisyta – aut. past.)“, – praėjusį šeštadienį, kovo 28-ąją, savo įraše skelbė pats D. Gaižauskas.

Antradienį, kovo 31-ąją, paprašytas pateikti informaciją, kaip ir kada jis registravosi tyrimui atlikti, politikas kelis kartus keitė savo parodymus.

Iš pradžių jis teigė, kad tel. 1808 skambino penktadienį, kovo 27-ąją, t. y. tą dieną, kai ir buvo atliktas testas.

„Aš paskambinau, ir man atėjo žinutė, kad gal už dviejų ar trijų valandų darys. Tai skambinti galėjau maždaug prieš pietus“, – sakė D. Gaižauskas.

Vėliau politikas sakė, kad „gal ketvirtadienį aš jiems skambinau“.

Paprašius skambučio laiką patikslinti iš politiko mobiliojo telefono išeinančių skambučių registro, D. Gaižauskas tai padaryti atsisakė.

Taip pat neaišku, ar Seimo narys gavo trumpąją žinutę dėl jam paskirtos registracijos. Kaip teigė mūsų pašnekovas klaipėdietis, joje būna nurodoma ne tik tiksli data, laikas, bet ir tyrimo paėmimo vieta bei registracinis numeris. Kad tokie duomenys būna skelbiami, matyti ir iš Delfi turimos klaipėdiečio žinutės, gautos iš 1808 telefono skambučių centro.

D. Gaižauskui priminus, kad pokalbio su Delfi žurnaliste metu, t. y. penktadienį, kovo 27-ąją (14-os minučių pokalbis prasidėjo 16 valandą 59 minutės – aut. past.), jis nė žodžiu neužsiminė jau atlikęs testą, o tik svarstė apie tai ir pažadėjo jo rezultatus pranešti žurnalistei asmeniškai iš karto, kai tik sužinos, politikas teigė, kad žurnalistė jo nesuprato.

Teisėsaugos institucijų Lietuvoje veiklos parlamentinę kontrolę atliekančio Seimo komiteto pirmininkas D. Gaižauskas šiomis dienomis keletą kartų darė spaudimą Delfi žurnalistei dėl jos publikacijų apie jį ir jo padėjėjos susirgimą, grasino teismais, etikos institucijų kontrole, viešai savo socialinio tinklo profilyje apkaltino Delfi redakciją ir žurnalistę šmeižtu – taip padarė žalą jų dalykinei ir profesinei reputacijai.

Testus darė uždarytame punkte?

Kaip pripažįsta savo įraše pats D. Gaižauskas, tel. 1808 jis kreipėsi pajutęs susirgimui būdingų simptomų.

Vienas iš D. Gaižausko nurodytų požymių atitinka ministro A. Verygos išleistu sprendimu nurodytus požymius, pagal kuriuos asmuo nukreipiamas atlikti koronaviruso testą.

Pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą Nr. V–573 „Dėl mobilių punktų ir (ar) mobilių brigadų veiklos vykdymo ir organizavimo“, asmeniui, nukreiptam testuoti, privalomi šie požymiai: karščiavimas, kosulys ar pasunkėjęs kvėpavimas.

Taigi, atitikus koronavirusui būdingą ligos požymį, juolab atlikus testą, D. Gaižauskui 14-os dienų saviizoliacija buvo privaloma.

D. Gaižauskas aiškino, kad, paskambinęs į telefono liniją 1808, gavo žinutę, jog testas jam bus atliktas Marijampolės mobiliame punkte penktadienį, kovo 27 dieną, 15 valandą 20 minučių.

Kaip Delfi paaiškino šio punkto koordinatorius, Marijampolės savivaldybei priklausančios įstaigos Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centras direktorius Mantas Čėsna, jų punkte padaromų tyrimų poėmių skaičius priklauso nuo to, kiek Kauno klinikų laboratorija suteikia terpių mėginiams paimti. Paprastai šis skaičius siekia vidutiniškai 40 mėginių poėmių per parą.

„Dirbame tiek, kiek turime terpių. Iš vakaro gauname informaciją, kiek rytdienai bus terpių. Tuomet iš karto tą informaciją aš perduodu tel. 1808 operatoriui, ir jis ima registruoti. Paprastai eilė susidaro per 15–30 minučių“, – sakė M. Čėsna.

Paklaustas apie konkrečiai per dieną paimtų mėginių skaičių, M. Čėsna sakė, kad kovo 24-ąją, pirmąją mobilaus punkto darbo dieną, buvo paimta 30 mėginių. Kovo 25-ąją – 40, kovo 26-ąją – 47, kovo 27-ąją, tą dieną, kai, kaip teigia jis pats, buvo paimtas mėginys D. Gaižauskui, – 41 mėginys, kovo 28-ąją – 37, kovo 29-ąją – 40 mėginių.

„Mes esame suorganizavę punkto darbą taip, kad galime visiškai užtikrinti trijų brigadų pamainas po 8 valandas ir dirbti nuo 8 ryto iki 20 valandos vakaro. Tačiau paprastai dirba tik viena pamaina iš ryto, nes tiesiog negauname pakankamai terpių mėginiams paimti. Jų labai mažai, norinčių atlikti tyrimus būtų tikrai daugiau, tačiau tokios galimybės, be registracijos tel. 1808, nėra“, – Delfi sakė Marijampolės savivaldybės gydytoja Inga Bagdanavičienė.

Pasak Marijampolės mobiliojo COVID-19 testų paėmimo punkto koordinatoriaus M. Čėsnos, per dieną surinktus mėginius jie iš karto veža į Kauno klinikų laboratoriją. Iš vakaro atvežtų mėginių atsakymus medikai sužino ne anksčiau kaip po paros.

„Parą, būna, kad ir pusantros, reikia palaukti. Gal patys asmenys gauna žinutes ir anksčiau, nežinau, mes gauname ne anksčiau kaip po paros“, – sakė M. Čėsna.

D. Gaižauskas penktadienį, 15 valandą 20 minučių, paimto ir tik apie 18–19 valandą į laboratoriją pristatyto savo mėginio atsakymą, kaip matyti iš jo paties paskelbtos informacijos, žinojo jau kitos dienos vidurdienį.

Paklausus apie konkrečios – kovo 27-osios – dienos tyrimų skaičių ir ar tarp tos dienos pacientų buvo ir D. Gaižauskas, M. Čėsna teigė, kad apie konkretų asmenį jokios informacijos negalintis teikti dėl Asmens duomenų įstatymo nuostatų.

Taigi, ar iš viso kovo 27 dieną Marijampolės mobiliam punkte buvo paimtas mėginys D. Gaižauskui, duomenų gauti negalime. Pats politikas teigia, kad mėginys jam paimtas.

Tačiau įtarimų kelia nesutapimas – tos dienos tyrimų skaičiaus ir punkto darbo laiko.

D. Gaižauskui priminus, kad pokalbio su Delfi žurnaliste metu penktadienį, kovo 27-ąją (14 min. pokalbis prasidėjo 16 val. 59 min.), jis nė žodžiu neužsiminė jau atlikęs testą, o tik svarstė apie tai ir pažadėjo jo rezultatus pranešti žurnalistei asmeniškai iš karto, kai tik sužinos, politikas teigė, kad žurnalistė jo nesuprato.

Kaip Delfi teigė M. Čėsna, iš viso penktadienį, kovo 27-ąją, buvo paimtas 41 mėginys. Punktas, pasak M. Čėsnos, tą dieną dirbo nuo 10.00 iki 16.30 val.

Šis laikas įrašomas punkte pildomų medikų darbo tabeliuose ir nuo jo priklauso medikų darbo užmokestis.

Vienam pacientui aptarnauti skiriama 10 minučių. Taip jie yra registruojami 1808 linijos sudaromame eilės sąraše.

Tačiau net jei punktas tą penktadienį dirbo be jokių pertraukų pamainai pasikeisti, o viena pamaina, pagal ministro A. Verygos įsakymą, negali tokiame punkte dirbti ilgiau nei 4 valandas be pertraukos, 41-am mėginiui paimti iš viso reikia 6 valandų 50 minučių.

Taigi, skaičiuojant nuo 10 valandos ryto, kovo 27-ąją mėginiai baigti imti turėjo būti ne anksčiau nei 16 valandą 50 minučių.

Dar įdomiau yra su kitos dienos – šeštadienio – darbo laiku. Šią dieną D. Gaižauskas gavo savo mėginio atsakymą.

Pasak M. Čėsnos, kovo 28-ąją punktas dirbo nuo 10.00 iki 13.15 val. Iš viso buvo paimti 37 mėginiai, nors turėtos 39-ios terpės jiems paimti.

„Du asmenys neatvyko“, – sakė M. Čėsna. Šie du buvo registruoti 12.50 val. ir 13 val.

Tačiau skaičiuojant 37-iems mėginiams paimti reikalingą laiką, tam reikia 6 valandų 10 minučių, t. y. paskutinis mėginys galėjo būti paimtas ne anksčiau kaip 16 valandą 10 minučių.

Kaip minėjo Marijampolės savivaldybės gydytoja I. Bagdanavičienė, medikai minėtame punkte dirba viena pamaina.

Vienu metu punkte dėl itin griežtos sanitarinių reikalavimų tvarkos gali būti priimamas tik vienas pacientas.

Paėmus mėginį, punkto patalpos privalo būti dezinfekuojamos ir tik tuomet priimamas kitas asmuo. Vienam asmeniui aptarnauti ir paskui būdingiems dezinfekcijos veiksmams atlikti skiriama iki 10 minučių.

Griežtų dezinfekcijos ir sanitarijos reikalavimų privaloma laikytis, nes, pagal taisykles, kai asmuo gali būti nukreipiamas į mobilų punktą testui atlikti, jis turi turėti aiškiai pasireiškiančius klinikinius ligos požymius (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas).

Kiekvienas testuojamasis yra traktuojamas kaip potencialiai užsikrėtęs koronavirusu asmuo.

Per parą – 15 000 skambučių

Pasak 1808 liniją administruojančios Kauno miesto GMPS vadovo N. Mikelionio, per parą centras sulaukia vidutiniškai 7000 skambučių, tačiau jų skaičius išauga po savaitgalio.

„Pirmadienį, kovo 30-ąją, į Karštąją liniją 1808 sulaukėme 15 000 skambučių“, – sakė N. Mikelionis.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, paskutinėmis dienomis Lietuvoje per parą padaroma vidutiniškai apie 1500 koronaviruso testų.

Balandžio 1-osios ryto duomenimis, iš viso Lietuvoje buvo atlikti 12 574 koronaviruso testai. Užfiksuotas 581 susirgimo koronavirusu atvejis. Septyni susirgusieji pasveiko, aštuoni numirė.

Iš viso šiuo metu saviizoliacijos Lietuvoje laikosi beveik 75 tūkstančiai asmenų, jie stebimi Nacionalinės visuomenės sveikatos centro specialistų.